Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Δυνατή μουσική - μεγάλη κατανάλωση

Καλοκαίρι στην Ελλάδα, οι παραλίες γεμάτες κόσμο, που με σκοπό τον δροσισμό τους (για μερικούς όχι μόνο) παραμένουν για πολλές ώρες σε παραλιακά κέντρα "διασκέδασης".
Αλήθεια τα ημερήσια αυτά μπαράκια γιατί έχουν τόσο πολύ δυνατή (μονότονη) μουσική?

Προσπαθώντας να το εξηγήσω (και ανατρέχοντας στις αστείρευτες πηγές του ιντερνετ) βρήκα στην kathimerini.gr έρευνα επιστημόνων. Τα αποτελέσματα αυτής έδειξαν
1. "Η δυνατότερη μουσική αύξανε την κατανάλωση με το μέσο όρο παραγγελιών να ανεβαίνει από τα 2,6 ποτά στα 3,4 ποτά. Την ίδια στιγμή, ο χρόνος κατανάλωσης μειωνόταν από τα 14,51 λεπτά στα 11,45."
2. "η δυνατή μουσική καθιστά τη συζήτηση πιο δύσκολη, «εξαναγκάζοντας» τους πελάτες να πίνουν περισσότερο και να μιλούν λιγότερο"

Τελικά η δυνατή μουσική συμφέρει για το "μαγαζί" αλλά και τον δήμο (αφού πληρώνουν δημοτικό φόρο νομίζω 2%).
Τον μόνο που δεν συμφέρει είναι η τσέπη του καταναλωτή και η υγεία της ακοής του.
Αμφιβάλλω αν προσφέρει διασκέδαση αυτή η τόσο δυνατή και μονότονη "μουσική".

Επιχειρηματίες, πεδίον δόξης λαμπρόν και ωφέλιμον για όποιον κατεβάσει τα decibel, κερδίζοντας σαν πελάτες τους δυσαρεστημένους αυτής της παράλογης και χωρίς όριο αύξησης της ισχύος των προενισχυτών , τελικών ενισχυτών και ηχείων.
Δήμαρχοι παραθαλάσσιων περιοχών, βάλτε όριο στην ένταση της μουσικής γιατί σε λίγο καιρό έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα ακούμε από τη Μαρώνεια ποιο τραγούδι παίζει το μπαράκι του Φαναρίου και το ανάποδο.

Καλό μπάνιο σε όλους το Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια: