Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Γιατί ήταν 7 οι ημέρες της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Τέθηκε η φωτιά υπό έλεγχο!!! και καίει ακόμα ελεγχόμενα(αυτό σημαίνει υπό έλεγχο)
Τιμωρήθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών (με αναστολή!!!!) και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 61χρονος κάτοικος του χωριού Αγίου Ισιδώρου, ο οποίος θεωρείται υπαίτιος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Σε αγώνα τένις 2Χ2 εξελίσσεται η επίρριψη ευθυνών

Αυτή είναι η σειρά των ευθυνών που επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο για την καταστροφή που συντελείται εδώ και επτά ημέρες στη Ρόδο. Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μην έχει ελεγχθεί η φωτιά εδώ και τόσες ημέρες η πυροσβεστική δεν βλέπει πρόβλημα στον συντονισμό αλλά μόνο στην ένταση του ανέμου που ξεπερνά καθημερινά τα 7 μποφόρ. Το άλλο, μεγάλο πρόβλημα, που εντοπίζουν οι επικεφαλής της πυροσβεστικής είναι ότι δεν έχουν κανένα τρόπο για να διεισδύσουν στα μέτωπα, καθώς δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες.

Η Νομαρχία παραδέχεται τα προβλήματα, ότι εδώ και 10 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για να διανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ δεν έχουν καθαριστεί οι υπάρχουσες ζώνες. Την ευθύνη την επιρρίπτει στη Διεύθυνση Δασών, που δεν δίνει χρήματα, τα οποία παίρνει από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, η Νομαρχία, κατηγορεί και την πυροσβεστική για το ότι δεν έχει αξιοποιήσει τους τοπικούς φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο στον συντονισμό όσο και στην πυρόσβεση.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη να απαντήσει στο δυνατό σερβίς της Νομαρχίας και της Διεύθυνσης Δασών. Προφανώς όμως θα ρίξει το μπαλάκι άουτ στο παιδί για όλες τις άστοχες μπαλιές , το Υπ. Οικονομικών και τον κύριο Αλογοσκούφη.

Σ'αυτό το σημείο θα ποστάρω αυτούσια ανοικτή επιστολή δημοσιογράφου του νησιού της Ρόδου.

"Α) από ανακοινώσεις της «Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου»
Στη Ρόδο υπηρετούν σήμερα 35 άτομα έναντι των 59 έως 64 που απαιτούνται βάση του οργανισμού και υπηρετούσαν προ οκταετίας. Καλύπτεται δηλαδή μόνο το 59% της οργανικής δύναμης, με συνέπεια οι βάρδιες να αποτελούνται από 5-6 άτομα τα οποία επανδρώνουν μετά βίας 2 οχήματα και όχι πλήρως. Στο κλιμάκιο της Λίνδου υπηρετούν 11 άτομα σε αντίθεση με την περίοδο 1999-2001 που υπηρετούσαν 22 άτομα. Δηλαδή η δύναμη μειώθηκε κατά 50% παρά την ανησυχητική αύξηση των συμβάντων.
• Στην Π.Υ. Απόλλωνα Ρόδου υπάρχουν μόνο 7 πυροσβέστες, δηλαδή ένας μόνο σε κάθε βάρδια στο κέντρο δασών του νησιού!!!
• Στο Αεροδρόμιο της Ρόδου, τον πρώτο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη, συμφώνως προς πρόσφατη έρευνα, με ιδιαιτέρως μεγάλη κίνηση αεροσκαφών λόγω και των πτήσεων charter (προσεγγίζει την κίνηση του Ελ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ), υπηρετούν μόλις 22 άτομα που κατανέμονται σε 4-5 κατά βάρδια, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει πολλαπλάσια δύναμη.Λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν δύο συμβάντα ταυτόχρονα, αλλά ούτε και ένα μεγάλο περιστατικό ..
ΣΣ Δεν έγινε απολύτως τίποτα
Β) επιστολή του νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη προς τον υπουργό Εσωτερικών, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας(3 Απριλίου).
Να τηρήσουν την υπόσχεση και τη διαβεβαίωσή τους για στάθμευση ενός ελικοπτέρου στη Ρόδο, κατά την αντιπυρική περίοδο.
ΣΣ. Δεν έγινε απολύτως τίποτα

Γ) "υπεύθυνοι" καλούσανε τους εθελοντές να σπεύσουν για βοήθεια ενώ άλλοι "υπεύθυνοι¨" κάνανε έκκληση να μην πλησιάσει κανείς!!! (Ρεπορτάζ εφημερίδων)
ΣΣ Οι «υπεύθυνοι» αδιαφόρησαν παντελώς να συνεργαστούν με τις τοπικές δυνάμεις (Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών, Αυτοδιοίκηση, τοπική πυροσβεστική κλπ)
Δ) Από την προγούμενη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί (1992) δεν έχουν γίνει νέες αντιπυρικές ζώνες και δεν έχουν καθαριστεί οι προηγούμενες .
ΣΣ Το ίδιο διάστημα κτίστηκαν πολλά νέα πολυτελή ξενοδοχεία ( Πολλά από αυτά πάνω στο κύμα κατά πρώτοφανή παράβαση της πολεοδομικής νομοθεσίας)
Ποιος φταίει λοιπόν που καήκαμε; Μα ο στρατηγός άνεμος , οι ασσύμετρες απειλές , οι προαιώνιοι εχθροί του έθνους, οι αντίπαλοι του τουρισμού μας κλπ . Μόνο η πολιτεία δεν φταίει.
Θωμάς. Γ . Λιναρδής
Δημοσιογράφος Ρόδος


Ο 61χρονος καταδικάστηκε και πήρε αναστολή ..... την νοοτροπία και την ηλιθιότητα του κράτους με την δημοσιοϋπαλληλική λογική μέχρι πότε θα την δίνουμε αναστολή.
Τώρα που τέθηκε η φωτιά υπό έλεγχο, αφού έκαψε 90.000 στρέμματα (40.000 στρέμματα πευκοδάσους), πρέπει να κάψουμε και τις νοοτροπίες.

Η ευκολία της απάθειας που βρισκόμαστε σαν λαός πρέπει να καεί κι αυτή ...ίσως πρώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: