Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Τα Σέρβικα "παζάρια" του 2008

"Συνελήφθη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς". Μάλλον καλύτερα "κρατούνταν από την Παρασκευή" ο αμφιλεγόμενος ηγέτης των Σερβοβοσνίων από το επίσημο Σερβικό κράτος και τα "παζάρια" με την διεθνή κοινότητα έχουν ξεκινήσει από πολύ πιο νωρίς. Η λογική της κυβέρνησης του Βελιγραδίου στο πλαίσιο συζητήσεων με την ΕΕ ή και το ΝΑΤΟ είναι ότι έχουμε ότι ζητάτε και να δούμε τώρα τι προσφέρετε ...... και προσέφεραν οι άλλοι. Μπορεί ένταξη στην ΕΕ του Ξαβιέ Σολάνα, μπορεί ένταξη στο ΝΑΤΟ του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μπορεί όρους φιλοσερβικούς για το Κόσοβο από τον ΟΗΕ, μπορεί και όλα. Μάλλον κλείστηκε η συμφωνία το Σαββατοκύριακο και μετά είπαν θα δημοσιοποιηθεί η σύλληψη του Κάρατζιτς. Οι εχθροί του Κάρατζιτς ήταν έτοιμοι να προσφέρουν, λίγα ή πολλά, αλλά σίγουρα έχουν προσφέρει.
Ο Σερβοβόσνιος που ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου και καταζητούνταν τα τελευταία 12 χρόνια, ζούσε στο Βελιγράδι κάνοντας τον γιατρό και θέλετε να πιστέψουμε ότι δεν ήξεραν τίποτα οι Σερβικές μυστικές υπηρεσίες? αναγνώστες μου, απλώς ωρίμασαν οι συνθήκες για να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για να καταδικαστεί.Οι συνθήκες είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο νέο κοινοβούλιο της Σερβίας, το αδιέξοδο στο Κόσοβο, ανάγκη σχέσεων με ΕΕ, προσέγγιση με τη Δύση και απομάκρυνση από τη Μόσχα.
Αν δεν πετύχει όλους τους στόχους της η νέα Σερβική κυβέρνηση θα υπάρχει συνέχεια παζαριών με τον στρατηγό Μλάντιτς, να είστε σίγουροι, σε σύντομο διάστημα.
Συνεπώς θα ζήσει ο Κάρατζιτς το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή (με σίγουρη την καταδίκη του στη Χάγη) σε αντάλλαγμα της μελλοντικής ευμάριας της Δημοκρατίας της Σερβίας. Φωνές που ακούγονται για δίκη του στο Βελιγράδι δεν ευσταθούν γιατί στην ουσία είναι πολίτης άλλου κράτους(Βοσνίας) και η δίκη του στην Βοσνία μπορεί να εξελίσσονταν σε παρωδία τύπου Σαντάμ Χουσεϊν. Άρα δικονομικά είναι σωστή η απόφαση για την δίκη (καταδίκη) του στη Χάγη.
Ο ήρωας και ηγέτης για πολλούς Σερβους την προηγούμενη δεκαετία είχε απόψεις που πλέον είναι άκαιρες , έχουν ετεροχρονιστεί σημαντικά, δεν συνάδουν με τις ανάγκες των σύγχρονων Σέρβων. Οι ιδέες του πλέον δεν λένε τίποτα για τον μέσο πολίτη, που ζει ακόμα τον διεθνή αποκλεισμό, έτσι μαζί με τις ιδέες θα εξοντωθεί πολιτικά και το φυσικό πρόσωπο που τις πρέσβευε. Ας μην ξεχνάμε κι εμείς οι Έλληνες οτι ήταν ο ηγέτης που είχε προτείνει στην τότε Ελληνική ηγεσία την εισβολή από δύο μεριές στα Σκόπια και μοίρασμα της έκτασης της τώρα FYROM. Φανταστείτε να είχαμε πεισθεί να εισβάλλουμε, σε τι κατάσταση θα είμασταν τώρα και το όνομα θα είχαμε ήδη χάσει και τη σημαία, μπορεί και έδαφος μπορεί μπορεί.........
Τα πεπραγμένα της Σρεμπρένιτσα σίγουρα θα ξαναδούν το φως της δημοσιότητας αλλά σίγουρα είναι η μισή αλήθεια, γιατί σε ένα πόλεμο ωμότητες γίνονται από όλες τις πλευρές, απλά των νικητών δεν μαθαίνονται ποτέ, γιατί " the winner takes it all" μαζί και την ηθική δικαίωση των πράξεών του. Σ'αυτό συμφωνεί και ο Ναπολέων Βοναπάρτης που έλεγε " Ιστορία είναι η εκδοχή παρελθόντων γεγονότων, στα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αποφάσισαν να συμφωνήσουν".

ΥΓ .... ιντερνετικά πηγαδάκια αναφέρουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί που είχαν φωτογραφηθεί μαζί του τις μέρες της δόξας του, ψάχνουν να εξαφανίσουν τις φωτογραφίες για να μην πέσουν σε λάθος "χέρια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: