Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Ο "Πατριάρχης" και ο "Κέρβερος"

Ατενίζοντας προς την ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου της Ροδόπης, δεν μπορεί παρά να πέσει το προσεκτικό μάτι στα δύο αιολικά πάρκα που είναι εγκατεστημένα στην κορυφογραμμή. Αυτά τα πάρκα έχουν τα ονόματα "Πατριάρχης" και "Κέρβερος" και ανήκουν στην εταιρία Ρόκας.Επισκεπτόμενος το ένα πάρκο πριν καιρό ένοιωσα δέος για την εφευρετικότητα του ανθρώπου και τη δύναμη της Φύσης. Σε ένα άγριο τοπίο στα βουνά των Πομακοχωρίων, που πολλές φορές μοιάζουν σταματημένα στη συνήθη ροή του χρόνου , η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε άλμα. Οι ανεμογεννήτριες του πάρκου μοιάζουν με χορευτές στον ρυθμό που τους παίζει ο "Αίολος" κάνοντας φιγούρες στη χορογραφία που τους χάραξε ο ανθρώπινος νους.
Η φύση και η συνθήκες κράτησαν εκεί την βλάστηση χαμηλή , για να ορθώσουν το ανάστημά τους τώρα τα αποκυήματα της ανθρώπινης νόησης και της επιστήμης της "πράσινης" τεχνολογίας.Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Ρόκας ο "Πατριάρχης" είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, έχει 31 ανεμογεννήτριες , ισχύος 1.3 ΜW η καθε μια (σύνολο 40.3ΜW), όταν ο άνεμος πιάνει την μέγιστη ένταση των 9 Μποφόρ.Το άλλο πάρκο της ίδιας εταιρίας, ο "Κέρβερος" βρίσκεται σε κορυφογραμμή κοντά στο χωριό Κέχρος και έχει 24 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 31.2 MW.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με το άπλετο φως του ήλιου και την δύναμη του Αιόλου οι ανανεώσιμες και απολύτως "πράσινες" μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι το μέλλον αναμφισβήτητα. Για να απεξαρτηθούμε από τους πεπερασμένους ορυκτούς πόρους (πετρέλαιο, λιγνίτης κλπ) είναι απαραίτητος και ο προσανατολισμός της πολιτείας. Αλήθεια τι έγινε το περίφημο σχέδιο νόμου για τα φωτοβολταϊκά που θα γέμιζαν τα μη παραγωγικά χωράφια και οι οροφές κτιρίων. Δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα και νοοτροπία συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης.
Ο άνεμος ήταν πάντα εκεί πανω στα βουνά μας, ο ήλιος μας είναι πάντα τόσο δυνατός, απλά τώρα μπορούν να γίνουν και πιο παραγωγικοί χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αρχίζουν επιτέλους να αποτελούν κομμάτι και της ελληνικής πραγματικότητας παρά τις συντηρητικές απόψεις μερικών. Αυτοί είναι οι ανεμόμυλοι που πρέπει να φτιάξουν (φτιάχνοντας νόμους) και όχι να πολεμούν οι Δον Κιχότες της πολιτικής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλή αρχή :)
ωραίο όνομα!!!