Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

καύση ή ταφή ?


"Κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζονται οι χώροι δημιουργίας κέντρων αποτέφρωσης, καθώς επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις αποτέφρωσης των νεκρών" λέει η επίσημη ανακοίνωση και θα απασχολήσει τη δημοσιότητα λόγω μη ύπαρξης άλλων ειδήσεων και θα βγουν διάφοροι μαϊντανοί στα παράθυρα της TV να πουν το κοντό και το μακρύ τους μεταξύ αυτών και οι γνωστοί ιερωμένοι.
Θέλοντας να μην απουσιάσω κι εγώ, σαν φιλόδοξος μαϊντανός της καθημερινότητάς σας, να πω ότι η καύση ή ταφή των νεκρών
  1. από πλευράς δημοκρατικής, η ελευθερία της επιλογής πλέον που θα δίνεται, αποτελεί βήμα θετικό.
  2. από θρησκευτικής άποψης, η καύση αποτελεί ταμπού, γιατί υποσκάπτει τετρημένα, είτε γιατί γίνεται τεχνικά δύσκολη η ανάσταση τους στην "δευτέρα παρουσία", είτε γιατί θα χαθεί η κερδοφόρα διαδικασία μεταθανάτιων λειτουργιών (τριήμερα, εννιάμερα, σαράντα, κοκ), άρα βήμα αρνητικό.
  3. από πλευράς χωροταξικής-πολεοδομικής, σίγουρα η καύση αποτελεί αποτελεί ανακουφιστική διάταξη, γιατί η διατήρηση τάφων επί μακρόν δημιουργεί προβλήματα με την ζήτηση όλο και περισσότερων εκτάσεων για νέους ενταφιασμούς. Φανταστείτε ότι κάθε νεκρός απαιτεί 2Χ3=6 τετραγωνικά μέτρα, άρα η διάταξη είναι θετική.
  4. Από πλευράς οικονομικής , θα ζημιώσει όσους ασχολούνται με τα συναφή επαγγέλματα (γραφεία κηδειών, αίθουσες τελετών, μαρμαράδες, λουλουδάδες, κλπ) γιατί θα συμπτυχθεί ο τζίρος τους, αλλά και το κράτος θα χάσει το ΦΠΑ από την παροχή τέτοιων υπηρεσιών. Για τους πολίτες όμως αποτελεί ανακουφιστικό παράγοντα για την τσέπη τους, αφού δεν θα ξηλώνονται για την πληρωμή όλων των παραπάνω επαγγελματιών. Άρα για την οικονομία αποτελεί μέτρο θετικό για τους πολλούς και αρνητικό για λίγους και δεχόμενοι τις αρχές της προσθαφαίρεσης υπερτερούν τα θετικά.
  5. απο πλευράς οικολογικής, η καύση παράγει διοξείδιο του άνθρακα (βασικό προϊόν της καύσης οποιασδήποτε οργανικής ουσίας) που συντελεί στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Με τον ενταφιασμό γίνεται πλήρη ανακύκλωση όλων των οργανικών ενώσεων που συνθέτουν το σώμα μας που αποτελεί βασικό συντελεστή της αειφορίας. Βέβαια ακόμα καλύτερη σκέψη από οικολογικής άποψης θα ήταν η εκμετάλλευση όλης αυτής της οργανικής ουσίας σαν πηγή ενέργειας αλλά αυτό παραπέμπει σε ναζιστικές πρακτικές και δεν το συζητάμε. Άρα από οικολογικής άποψης αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
  6. από πλευράς κοινωνικής ή και ψυχολογικής, με την μη ύπαρξη θρησκευτικών μετακηδευτικών τελετών θα χαθεί η κοινωνικότητα των συγγενών που αποτελεί αιτία σύσφιξης σχέσεων μεταξύ συγγενών που είχαν να βρεθούν πολύ καιρό και "χάθηκαν", και οι υπέργηροι δεν θα ξεφεύγουν από την μοναξιά και την απομόνωση που βιώνουν σ'αυτό το στάδιο της ηλικίας τους. Συνεπώς η καύση αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
Τα δάση της Ελλάδας καίγονται από άκρη σε άκρη και μεις ασχολούμαστε με ελεγχόμενη καύση νεκρής οργανικής ουσίας, ήμαρτον Κύριε .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: