Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Το μύνημα του Προέδρου και η πικρή αλήθεια


Γιορτής της Δημοκρατίας χτες στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια επετειακή δεξίωση σε ανάμνηση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας του 1974 με καλεσμένους αιρετούς και μη ανθρώπους της εξουσίας (1ης έως 4ης).
Σε μια ομιλία που αντιπροσώπευε τις απόψεις των περισσότερων Ελλήνων πολιτών, μερικοί από τους καλεσμένους άλλα άκουγαν και άλλα καταλάβαιναν.
Αν και θα τα βρείτε κι αλλού, μεταφέρω κάποια από τα λόγια του Προέδρου για μια πρώτη, επιφανειακή ίσως, ανάλυση.
«Άλλοι με λύπη και άλλοι με θυμό, παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις για φαινόμενα που δεν τιμούν τη δημόσια ζωή. Για διαχρονικές παθογένειες που όχι άδικα θεωρούνται από τους πολίτες ως βαθιά κρίση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος και τελικά ως κρίση της δημοκρατίας» δηλαδή αυτό που θεωρούμε αυτονόητο όλοι εμείς, πολλοί από τους καλεσμένους έμειναν στο ρήμα "παρακολουθούμε" και σκέφτηκαν από μέσα τους " Αφού ζούμε σε "τηλεοπτική" δημοκρατία εσείς θα παρακολουθείτε και εμείς θα κάνουμε παιχνίδι. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε και να αλλάζετε κανάλι, αλλά και το άλλο κανάλι πάλι το ίδιο θα παίζει, όποιο κανάλι και να βάλετε "μεγάλο" ή μικρό" πάλι εμείς θα είμαστε, έτσι μόνο θα παρακολουθείτε και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο".
Είπε ο Πρόεδρος "Τα κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στο λαό να λογοδοτούν για τις αμαρτίες των λίγων ή των πολλών εκπροσώπων τους με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, χωρίς υπεκφυγές. Έχουν υποχρέωση να πείθουν για την διαφάνεια της λειτουργίας τους." Και αυτοί που εμπλέκονται σκέφτηκαν "εμπλεκόμαστε πως δεν εμπλεκόμαστε!! δημιουργούνται οι υποθέσεις μας φωνάζουν εισαγγελείς και ανακριτές αλλά με την μικρή λεπτομέρεια, ότι οι υποθέσεις θα μπαίνουν στο αρχείο". Σαν μια καραφατμέ να προτείνω κάτι για την λειτουργία των κομμάτων. Όλα τα κόμματα να κάνουν σαν Νομικά Πρόσωπα Φορολογική Δήλωση με πολύ μικρούς φόρους ή και μηδενικούς αν θέλετε, έτσι θα μάθουμε όλοι πόσα μπαίνουν και πόσα βγαίνουν στα ταμεία αυτών που ψηφίζουμε και να ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές όπως όλοι. Για να ξέρουμε έτσι τι μπαίνει στο ταμείο του κόμματος πραγματικά και τι στις τσέπες παρεπιδημούντων και από που προερχόμενα αφού θα κόβονται αποδείξεις και τιμολόγια και όχι κουπόνια αυτοεκδούμενα.
Ο Κύριος Παπούλιας είπε : «Ο πολίτης έχει την ευθύνη να απαιτεί καθημερινά, από αυτούς που τον αντιπροσωπεύουν, ήθος και παραδειγματική συμπεριφορά....." και όχι να κάνουν βόλτες με κότερα και learjets επιχειρηματιών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «αυτοί που κυρίως πλήττονται από την ακρίβεια, περιμένουν από το πολιτικό σύστημα πρώτα απ' όλα να σταθεί δίπλα τους. Σε δύσκολους καιρούς να σκύψει στις αγωνίες τους, αγωνίες επιβίωσης πολλές φορές». και σκέφτηκαν οι άλλοι "αφού τα βγάζουν πέρα και δεν πεθαίνουν (για να γλυτώσουν την φορολογία) άρα καλά πάμε, ίσως θα πρέπει να φροντίσουμε λίγο περισσότερο το σύστημα Υγείας για να μην μας μείνουν στα χέρια και δεν ξέρουμε ποιους θα φορολογήσουμε".
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους σκέφτηκαν έτσι , ελπίζω και πολλοί περισσότεροι να πήραν το μήνυμα του προέδρου.

Πολιτική κύριοι δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της καθημερινότητας, ότι παίζει η TV και όπου πάει η βάρκα μόνη της. Η πολιτική θέλει όραμα, διορατικότητα, ρεαλισμό με λίγα λόγια προσπάθεια καθορισμού του μέλλοντος και χάραξη ρότας στην πορεία της βάρκας και όχι να πηγαίνουμε όπου φυσάει ο άνεμος χαϊδεύοντας πλάτες και κάνοντας ατελείωτες χειραψίες με απόλυτο στόχο τα "ψηφαλάκια".

Πολλοί και πολλές βέβαια πήγαν με αποκλειστικό σκοπό την lifestyle παρουσία τους, φορώντας τα καλά τους (ένεκα παρουσίας TV) σε ασορτί με τις αποχρώσεις του ενδύματος του έτερού τους ήμισυ, άλλοι πήγαν για να περάσουν μηνύματα (δια των καμερών) υποκρινόμενοι σαν ηθοποιοί στο πάλκο και παίζοντας με την νοημοσύνη μας.

Κλείνοντας να θυμηθώ τον πάντα επίκαιρο λόγο του Ισοκράτη που έλεγε κλαίων.
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι έχει γίνει κατάχρηση στο Δικαίωμα της Ελευθερίας και στο Δικαίωμα της Ισότητας. Η δημοκρατία έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία" .....

ΥΓ ... κι όλα αυτά την στιγμή που 8 νεκροί κείτονται νεκροί στο Πέραμα, αγωνιζόμενοι για το μεροκάματο .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: