Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Επιστημονική φαντασία και πραγματικότητα

Επιστήμονες της NASA με ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι έχουν οριστικές αποδείξεις πως υπάρχει νερό στον Άρη. Αφού εξέτασαν περαιτέρω τον πάγο που είχε βρεθεί στον Κόκκινο πλανήτη τον Ιούνιο από το διαστημικό όχημα Φοίνιξ, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

"Έχουμε νερό", δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπόιντον, ο υπεύθυνος του TEGA (όργανο ανάλυσης των αερίων που προκύπτουν από τη θέρμανση στοιχείων) του Φοίνιξ. "Είχαμε αποδείξεις για τον πάγο από πριν, από τις παρατηρήσεις της "Οδύσσειας" και από τα ψήγματα που εξέτασε το Φοίνιξ τον περασμένο μήνα, όμως είναι η πρώτη φορά που αγγίξαμε και γευτήκαμε αρειανό νερό", είπε, αναφερόμενος, φυσικά, στα όργανα του διαστημικού σκάφους.

Σύμφωνα με τον Μπόιντον, το νερό αυτό εντοπίστηκε αφότου ο ρομποτικός βραχίονας του σκάφους μετέφερε, την Τετάρτη, ένα δείγμα εδάφους σε ένα όργανο που αναγνωρίζει τους ατμούς που παράγονται από τη θέρμανση.

Η σημασία αυτής της διαπίστωσης για τον αδελφό πλανήτη του Άρη είναι συγκλονιστική. Αν υπάρχει νερό και σε υγρή μορφή (πλήν του πάγου) σημαίνει ότι μπορεί να στηριχθεί ζωή. Ο εποικισμός του κόκκινου πλανήτη θα γίνει αργά ή γρήγορα. Αφού καταστρέψαμε τη γη, η απόβαση και η δημιουργία ζωής στον Άρη θα αποτελέσει το μεγαλύτερο βήμα της ανθρωπότητας και η καλύτερη άφεση αμαρτιών για όσα έχουμε κάνει στο πρώτο μας σπίτι.

Ξεκινώντας από την αποστολή των κάποιων αναερόβιων βακτηρίων αρχικά και ανεβάζοντας συνεχώς το επίπεδο προς πιο πολύπλοκους οργανισμούς σταδιακά, κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί ατμόσφαιρα στον γειτονικό μας πλανήτη και θα καταφέρουμε να μετοικίσουμε. Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί σε εργαστήρια ότι μπορεί να εξελιχθεί και το σενάριο που θα γράψουμε για το μέλλον του αφιλόξενου μέχρι στιγμής πλανήτη, μπορεί να αποδειχθεί σαν το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπινου είδους.
Το πρόβλημα είναι να προλάβει να δημιουργηθούν οι συνθήκες στον Άρη πριν καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη γη, ώστε να σωθεί το ανθρώπινο είδος. Αξίζει όμως να σωθεί? με τόσα αυτοκαταστροφικά που κάνει?


Δεν υπάρχουν σχόλια: