Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Βία και ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο και ότι το περιτριγυρίζει, είναι μια κοινωνική δομή οργάνωσης που παίζει ένα ρόλο ενσωμάτωσης (τηρουμένων των αναλογιών) με αυτόν της οικογένειας και της θρησκείας. Σαν παράγοντας «κοινωνικοποίησης» και «αγωγής» παίζει πράγματι τον ίδιο ρόλο με την οικογένεια και τη θρησκεία. Λειτουργεί ως παράγοντας σταθεροποίησης της υπάρχουσας κατάστασης και χειραγώγησης των πολιτών: αναισθησιογόνο και ασπιρίνη αφύπνισης της εξασθενημένης αίσθησης για ζωή…
Το ποδόσφαιρο εμπεριέχει το θάνατο ως λανθάνον ερέθισμα. Διοχετεύει τη μαζική ανθρώπινη ενέργεια στην επιθυμία για αίμα και στη λατρεία της επιθετικότητας. Είναι ο «πολιτισμός» του ενστίκτου του θανάτου. Σε όλα τα αθλητικά θεάματα κυριαρχεί η αναμονή του θανάτου. Η μέθη και η υστερία των παραληρουσών μαζών δεν είναι δημοσιογραφική επινόηση. Θα πρέπει να έχει γνωρίσει κανείς την έκρηξη του πλήθους στην νίκη, στο γκολ για να μπορέσει να καταλάβει ότι στις «αθλητικές ταυρομαχίες» η εξόντωση του αντιπάλου και η ανάδειξη του νικητή μυρίζει και "θάνατο" αρκεί να δεις τον αντίπαλο με σκυμμένο κεφάλι και την ουρά στα σκέλια.
Παρόλο που η αθλητική πρακτική αποδεικνύει καθημερινά ότι η «ευγενής άμιλλα» είναι μια χίμαιρα, οι αθλητικοί ιδεολόγοι εξακολουθούν να εμμένουν σε αυτή τη απομυθοποιημένη έννοια. Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η μυθοποίηση επιχειρεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα της ζούγκλας.
Η βία και βαρβαρότητα στα γήπεδα με τις συνακόλουθες ποδοσφαιρικές ψυχώσεις και διαστροφές είναι ένα ενδημικό φαινόμενο του βιομηχανοποιημένου αθλητισμού και του ποδοσφαιρικού τελετουργικού θεάματος. Οι χούλιγκαν είναι το «σύμπτωμα» αυτού του κοινωνικού δράματος.
Το «φαινόμενο» έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες. Οι στρατιές των χούλιγκαν είναι ένα κοινωνικό «κατακάθι», που κατασκευάζει και οργανώνει το ίδιο το μαζικό, εμπορικό ποδοσφαιρικό θέαμα, το κράτος, οι ποδοσφαιρικές εταιρείες και τα ΜΜΕ, αξιοποιώντας το αδιέξοδο και την εξαθλίωση της νεολαίας.
Η πηγή αυτής της εξαθλίωσης είναι η αβεβαιότητα και η απελπισία, η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής, η απουσία κοινωνικών σχέσεων και οραμάτων, «στοιχεία» μέσα από τα οποία η προσωπικότητα μπορεί να επιβεβαιωθεί. Το «σύμπτωμα» αυτής της εξαθλίωσης είναι η προσπάθεια της εξαθλιωμένης νεολαίας να την πνίξει στον τραμπουκισμό ή στα ναρκωτικά ή σε άλλου είδους «φυγές» την ανία της, την άχρωμη καθημερινή της ζωή.
Αυτή, λοιπόν, η χωρίς μέλλον και με κλονισμένα τα νεύρα νεολαία, επιβεβαιώνεται με την καταστροφή, τον τραμπουκισμό, τα ναρκωτικά, το παιχνίδι με τα φονικά όπλα κ.λπ.
Το κύμα, συνεπώς, των χούλιγκαν είναι μια κηλίδα ενδεικτική όχι μόνο της κοινωνικής και πολιτικής σήψης, αλλά και του ιδεολογικού ρόλου του βιομηχανοποιημένου αθλητικού θεάματος: Ισχυρό όπλο χειραγώγησης και αποκτήνωσης…
Οι χούλιγκαν πλέον είναι «οργανωμένοι στρατοί» και «τάγματα εφόδου» παρακρατικών τρομοκρατικών και προβοκατόρικων πράξεων.
Οι θύλακες της οργάνωσης των χούλιγκαν είναι μεταξύ άλλων και πολιτικές παρακρατικές ομάδες των «ακραίων» και κυρίως των «ακροδεξιών» και ρατσιστικών στοιχείων. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από το παχνί των χούλιγκαν και κάθε κοινωνικού «κατακαθιού» στρατολογούν οι «ακροδεξιοί» και οργανώνουν τις «ομάδες κρούσης».
Τα επεισόδια των χούλιγκαν κατά των Κυπρίων στον ποδοσφαιρικό αγώνα του «Ολυμπιακού» με την «Ανόρθωση» μέσα σε αυτή τη στρατηγική της προβοκάτσιας εντάσσονται. Ήταν προσχεδιασμένα και οργανωμένα και με ιδεολογική προλείανση από κάποια «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ. Να γίνουν τα επεισόδια για να βγουν τα υπερεθνικιστικά φρονήματα των ακροδεξιών πιο αναγκαία για την κοινωνία μας, αφού όλοι λίγο ή πολύ όλοι καταδικάζουν τα έκτροπα.

ΥΓ. Η λύση στο πρόβλημα του χουλιγκανισμού όπως γράφτηκε από έναν παλιό φίλο (Nick G) στην "ένστολη" εντός των τειχών διαβίωσή μου.
Η σωστή λύση είναι επίπονη και χρονοβόρα... Παιδεία, απασχόληση (όχι ανεργία) που θα δώσει την σιγουριά ότι είναι ζωντανά μέλη της κοινωνίας και όχι αποπαίδια και απόκληροι... Όλοι μας ευθυνόμαστε, περισσότερο οι κοινωνικά καταξιωμένοι. Ευθυνόμαστε επίσης και σαν γονείς αφού η επικρατούσα αρχή στην διαπαιδαγώγηση των κανακάρηδών μας ειναι "γ$$ώ και δέρνω κι'ας καεί ο κόσμος όλος!".
Η σωστή λύση είναι ΠΡΟΛΗΨΗ.
Η ακολουθούμενη ειναι ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: