Όσοι από εμάς έκαναν διακοπές φέτος σίγουρα θα πρόσεξαν την πληθώρα των Σλάβων, Ρώσων, Ρουμάνων και λοιπών φυλών. Ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής σεζόν, η από Βορρά πλημμυρίδα παραθεριστών που κατέκλυσε τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, και πολλών νησιών μας.
Με μπακάλικους μου υπολογισμούς πρέπει να είναι γύρω στο εκατομμύριο οι τουρίστες από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας που έκαναν διακοπές στα παράλιά μας, καταγράφοντας αύξηση μεγάλη σίγουρα σε σχέση με πέρυσι, όταν η κίνηση από τις χώρες της ιστορικής κεντρικής Ευρώπης ήταν σαφώς χαμηλότερη, αν όχι στάσιμη, γιατί σίγουρα άρχισαν να μας βαριούνται σαν προορισμό.
Ποιο είναι το μήνυμα; Μια τεράστια αγορά, που εκτείνεται από τη Σερβία έως τη Σιβηρία και τον Καύκασο, έχει ανοίξει διάπλατες τις πόρτες της στη μεγάλη βιομηχανία μας, τον τουρισμό.
Στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου οι οικονομίες αναπτύσσονται ταχύτατα και το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς, είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν την «πολυτέλεια» να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό και στο μέλλον θα είναι ακόμα περισσότεροι.
Ο τουρισμός μας «χτύπησε φλέβα» στα βορειοανατολικά σύνορά του και πρέπει να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Προς τούτο δεν αρκεί η προβολή του υψηλής στάθμης τουριστικού μας προϊόντος. Χρειάζεται και η διευκόλυνση των υποψήφιων πελατών, που όμως εξακολουθεί να γίνεται με όρους της δεκαετίας του ’80. Και εξηγούμαι, πολλές από αυτές τις χώρες δεν είναι μέλη της συνθήκης Σέγκεν, οπότε χρειάζονται βίζα. Οπότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα προξενεία σε όλο το βορρά για την διευκόλυνση αυτών των εν δυνάμει πελατών και να επανδρώσουμε με περισσότερους υπαλλήλους τις εποχές αιχμής τα ήδη υπάρχοντα προξενεία. Δεν θέλω να φαντάζομαι εποχές προηγούμενων δεκαετιών που ο κόσμος για να αλλάξει κράτος έπρεπε να πάρει την έγκριση της διπλωματικής αντιπροσωπίας με την μορφή της βίζας, με την δημιουργία τεράστιων ουρών.
Αλλά και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιες απόψεις τους. Οι εποχές που σνόμπαραν τους «λιγούρηδες» Βούλγαρους, Ρουμάνους, Αλβανούς ή τους «Ρώσους μαφιόζους» και νόμιζαν ότι αν τους βάλουν στο αραχνιασμένο ενοικιαζόμενο θα τους κλέψουν τα σκουριασμένα μαχαιροπίρουνα ανήκουν στο παρελθόν.
Συμπεριφορές όπως π.χ. αυτή που παρατηρείται σε μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, όπου ακόμη και τα πέριξ αυτών ταβερνάκια υποχρεούνται να σερβίρουν φαγητά που καθορίζει αποκλειστικά κάποιο «γραφείο εφοδιασμού», στη λογική «Ρώσοι είναι, τρώνε ό,τι να ’ναι», όχι μόνο δεν θα φέρουν και άλλους τουρίστες αλλά θα διώξουν και αυτούς που μας προτίμησαν. Εναλλακτικές λύσεις έχουν πολλές, και μάλιστα όχι μακριά από την "γειτονιά" μας. Πρέπει να τους σεβαστούμε για να μας προτιμούν και στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου