Περισσότεροι από 47 στους 100 'Έλληνες (45 πέρυσι) δεν θα κάνουν διακοπές το καλοκαίρι του 2008, ενώ συνεχίζεται απελπιστικά η μείωση του χρόνου των διακοπών της ελληνικής οικογένειας, η οποία (για τέσσερα μέλη) δαπανά περίπου 3.300 ευρώ για διακοπές 15 ημερών. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Eurostat, τουλάχιστον πέντε παραπάνω ημέρες διακοπών, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταγράφονται στην Ελλάδα, Ισπανία και Λουξεμβούργο, για τις ηλικίες των 15-24.
Ως αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 73%, επαγγελματικές υποχρεώσεις 20% και άλλοι λόγοι 7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 72% κάνει διακοπές σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι.
Η χώρα μας δυστυχώς, χαρακτηρίζεται πλέον διεθνώς, ως ιδιαίτερα ακριβός τουριστικός προορισμός. Δεν είναι λοιπόν περίεργο γιατί οι καταγγελίες οι οποίες καταγράφονται από το ΙΝΚΑ έχουν συχνά την επωδό: «αγαπούμε την Ελλάδα, μας αρέσει πολύ, αλλά δεν μπορούμε πια να ξανάρθουμε εδώ».
Η διάρκεια των διακοπών φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Έτσι, το 30% θα κάνει 7 ήμερες διακοπές, το 34% θα κάνει 10 ημέρες διακοπές, το 25% θα κάνει 15 ήμερες διακοπές, το 6,5% θα κάνει 20 ήμερες διακοπές και το 1,5% μόνο θα κάνει 30 ήμερες διακοπές.
Αυτή η αυξανόμενη σύντμηση της διάρκειας των διακοπών, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, συναρτάται με ένα είδος γενικότερης αποδιοργάνωσης και ανασφάλειας του Έλληνα και οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς παράγοντες, σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία. Παράλληλα, σε ένα μικρό ποσοστό οφείλεται και στη διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ).
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφέρει ότι η φετινή τουριστική κίνηση για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2008 δεν παρουσιάζει ουσιαστικά καμία μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αφού η αύξηση είναι οριακή (0,07%, με βάση τις διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια).
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η φετινή διεθνής αρνητική οικονομική συγκυρία και τα πλεονεκτήματα των δολαριακών προορισμών έναντι αυτών της ευρωζώνης διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί ο ελληνικός τουρισμός. Από την άλλη μεριά, προσθέτει, «η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δεν υποστηρίζεται επαρκώς ούτε σε επίπεδο εθνικής και περιφερειακής προβολής λόγω εξαιρετικά χαμηλών πόρων, ούτε και σε επίπεδο βασικών υποδομών, δεδομένης της ποσοτικής και ποιοτικής υστέρησης αεροδρομίων, λιμένων, μαρινών και οδικού δικτύου».
«Σε μία ώριμη τουριστική οικονομία, όπως η ελληνική, δεν είναι πάντα εφικτή η συνεχής και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανάπτυξη. Είναι όμως αναγκαίος ο έγκαιρος σχεδιασμός για την διατήρηση θετικού προσήμου στην τουριστική ανάπτυξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να αποκτήσει η τουριστική οικονομία προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα να συμπεριληφθεί ως βασικός παράγων στο γενικότερο σχεδιασμό της χώρας, από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών», καταλήγει ο ΣΕΤΕ.
Οι ηλικίες από 25 έως 44 αποτελούν το 38% όλων των τουριστών στην Ευρώπη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώνονται στη Λιθουανία (48%) και στην Ιταλία (44%). Εξαιρέσεις αποτελούν το Βέλγιο και η Φιλανδία, στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών βρίσκεται μεταξύ των 45χρονων και 64χρονων πολιτών.
Ωστόσο, οι μικρότερες ηλικίες, από 15 μέχρι 24 ετών, κατέχουν χαμηλά ποσοστά στην τουριστική κίνηση, με μόλις 15%. Από τα στατιστικά, είναι προφανές ότι οι ηλικίες 15 - 24 στα νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε. πραγματοποιούν περισσότερα ταξίδια από τις αντίστοιχες ηλικίες στις υπόλοιπες χώρες. Οι νεαροί από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία κατέχουν τις τελευταίες θέσεις στην τουριστική κίνηση, μέσα στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, το ποσοστό των τουριστών άνω των 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, ακόμα και να διπλασιαστεί, αγγίζοντας το 30% μέχρι το 2060. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι μονάχα αποτέλεσμα της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου. Όσοι διανύουν τη νεανική τους ηλικία έχουν συνηθίσει να συμμετέχουν σε τουριστικές δραστηριότητες από τα σχολικά τους χρόνια. Συνεπώς, είναι αναμενόμενο να συνεχίσουν τα ταξίδια και όταν μεγαλώσουν.
Τα περισσότερα ταξίδια από τους Ευρωπαίους πολίτες πραγματοποιούν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου και οι ηλικίες από 15-24 των Ισπανών, με 3,8 ταξίδια το χρόνο. Ο μέσος όρος της διάρκειας των συνολικών διακοπών των Ευρωπαίων μέσα στη χρονιά είναι 20,5 ημέρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι για τους Έλληνες οι 20,5 ημέρες δεν είναι αρκετές. Ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Γάλλοι. Τέσσερις ημέρες λιγότερες από το μέσο Ευρωπαίο τουρίστα, διαθέτουν οι Πορτογάλοι για τις διακοπές τους.
Οι πιο προνομιούχοι, ωστόσο, τουρίστες είναι άνω των 65 ετών, καθώς αυτοί περνάνε περισσότερες ημέρες μακριά από το σπίτι τους, σε σχέση με κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Φιλανδία σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά, σε αντίθεση με την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Βρετανία.
Την πρωτοκαθεδρία και στη διάρκεια των ταξιδιών έχουν οι Έλληνες, καθώς για ένα ταξίδι μόνο φεύγουν για 12,5 ημέρες και ακολουθούν οι Ολλανδοί. Μικρότερης διάρκειας ταξίδια πραγματοποιούν οι Φιλανδοί και οι Ούγγροι με δύο ημέρες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες τελικά και φέτος η καραφατμέ θα πάει διακοπές αλλά για μια μόνο εβδομάδα. Θα επανέλθει από την Δευτέρα 18/8/2008 ανανεωμένη με περισσοτερη όρεξη για δήγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου