Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Carpooling μετακινήσεις.

Carpooling, το οτοστόπ του 21ου αιώνα, το αντίδοτο στην οικονομική κρίση, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.
Το φετινό καλοκαίρι της οικονομικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη και μέσω του Ιντερνετ, το οτοστόπ επιστρέφει δυναμικά. Ξαναγίνεται μόδα. Στην εξελιγμένη εκδοχή του, όταν στην ιστορία εμπλέκονται και το κλικ του «ποντικιού» και η διάθεση να μοιραστεί κανείς τα έξοδα της μετακίνησης, ονομάζεται carpooling.

Η περιπέτεια με το σακίδιο στην πλάτη και η όρεξη να συνταξιδέψει κανείς με αγνώστους επανέρχονται. Η βασική διαφορά είναι πως αυτή τη φορά λείπει ο ρομαντισμός και η κιθάρα των παιδιών της δεκαετίας του ’60 και του ’70 που βγήκαν «Στο δρόμο» αφού διάβασαν το ομότιτλο αριστούργημα του Τζακ Κέρουακ, το μανιφέστο των μπίτνικ.

Στον 21ο αιώνα επικρατεί ο ρεαλισμός, όπως υπογραμμίζεται σε πρόσφατο αφιέρωμα της εφημερίδας «La Repubblica». Αφενός είναι η δίψα για εξοικονόμηση χρημάτων σε μια περίοδο που η οικονομική στενότητα εξαπλώνεται διεθνώς. Αφετέρου η κούραση από την πολύωρη αναζήτηση χώρου για παρκάρισμα και η δοκιμασία των νεύρων από το μποτιλιάρισμα σε ασφυκτικές μεγαλουπόλεις. Κι έπειτα, το οτοστόπ βοηθά στη σωτηρία του πλανήτη, όπως προσθέτουν οι οικολογικές οργανώσεις που το συνιστούν. Με λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους μειώνονται οι εκπομπές ρύπων και κερδίζουμε πόντους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Με τέτοια «πεζή» αφετηρία, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το χέρι στην άκρη του δρόμου προς τους άγνωστους οδηγούς Ι.Χ. δεν υψώνουν πλέον μόνο νέοι σε ηλικία αλλά και πιο ώριμοι ταξιδιώτες που θυμούνται τη συνήθεια των νιάτων τους. Στη νέα εκδοχή η αναζήτηση συνοδηγού που θα πηγαίνει τη σωστή ώρα προς τη σωστή κατεύθυνση γίνεται στο Διαδίκτυο.

Η μίνι συνέντευξη για να διαπιστωθεί εάν ταιριάζουν τα χνότα, εάν ο άγνωστος είναι καπνιστής ή ακούει «λάθος» μουσική γίνεται σε ιστοσελίδες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα. Η ελληνική ιστοσελίδα www.carpooling.gr που έστησε μια ομάδα φοιτητών πριν από 4 χρόνια έχει χιλιάδες επισκέπτες, επίσης θα βρείτε κι άλλες λύσεις στην www.synepivatismos.gr και την www.carpoolworld.com .

Η μόδα του carpooling ξεκίνησε δειλά δειλά στην Αμερική και τη Γερμανία τη δεκαετία του ’90, αλλά τους τελευταίους μήνες -με τα σύννεφα της οικονομικής ύφεσης να πυκνώνουν- το κίνημα των σύγχρονων μπίτνικ αποκτά νέα δυναμική.

Οι πιο περιπετειώδεις φαν του «σπορ» κλείνουν τα αφτιά στις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δρόμο και τις ιστορίες με κορίτσια που έκαναν οτοστόπ και κατέληξαν νεκρά. Επιλέγουν την κλασική μορφή του οτοστόπ που επέλεξαν και οι ήρωες του Κέρουακ. «Ειμαι η Τζούλια από τη Θεσσαλονίκη. Πάει κανείς προς Γερμανία; Τελικός προορισμός το Αμβούργο... Είμαι ο Γιώργος από το Κομοτηνή. Κανείς για Κωσταντινούπολη;... Είμαι ο Τζίμης από Κομοτηνή κανείς για μπάνιο στο Φανάρι ?».

Δεν υπάρχουν σχόλια: