Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Internet Explorer 8 στην μάχη των browsers και η αλεπού που περιμένει στη γωνία.

Την ώρα που η Google εισέρχεται δυναμικά στον πόλεμο των browser με το Chrome, η Microsoft ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση διαθέτοντας την beta έκδοση του νέου Internet Explorer 8.
o νέος browser περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές σε σχέση με την πρώτη έκδοση beta που διατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Στα καινούργια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται οι βελτιωμένες λειτουργίες αναζήτησης και προστασίας δεδομένων, αλλά και δυνατότητα παρακολούθησης συγκεκριμένων σημείων μιας ιστοσελίδας.

Ένα καινούργιο στοιχείο είναι η «έξυπνη» γραμμή διευθύνσεων. Όπως εξήγησε ο Τζέιμς Πρατ, στέλεχος της εταιρείας, το 80% των ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι χρήστες δεν είναι καινούργιες. Έτσι, η Internet Explorer 8 αναλαμβάνει να αρχειοθετήσεις τις επισκέψεις αυτές με βάση τον τίτλο της ιστοσελίδας αλλά και της διεύθυνσής της. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα μπορεί να πληκτρολογήσει λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν μία ιστοσελίδα και όχι απαραίτητα την ακριβή διεύθυνση της.

Μία ακόμη νέα προσθήκη, αφορά την αναζήτηση αποτελεσμάτων. Έτσι, καθώς ο χρήστης πληκτρολογεί τις λέξεις κλειδιά και τους όρους αναζήτησης στο σχετικό πεδίο, ο browser εμφανίζει τα σχετικά αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο καθώς πληκτρολογούνται οι λέξεις.

Αλλαγές έχουν γίνει και στα tabs του browser, με αυτά που προέρχονται από την ίδια σελίδα να έχουν κοινό χρώμα, ενώ το δεξί κλικ σε ένα tab μιας ομάδας σελίδων επιτρέπει ενέργειες για ολόκληρη την ομάδα.

Οι προγραμματιστές του νέου Internet Explorer φρόντισαν να τον κάνουν όσο το δυνατόν συμβατό με τα πιο γνωστά προγράμματα λογισμικού, ώστε οι σελίδες που εμφανίζονται να μην έχουν διαφορά σε σχέση με άλλους browser.

Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που αναφέρουν ότι η νέα έκδοση δεν προσφέρει κάτι καινούργιο, αλλά απλά περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που άλλοι browser διαθέτουν εδώ και καιρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία ασφαλούς πλοήγησης inPrivate, η οποία δεν αφήνει «ίχνη» της πλοήγησης στον υπολογιστή, η οποία περιλαμβάνεται ήδη στον Safari της Apple. Αντίστοιχα, η έξυπνη γραμμή διευθύνσεων είναι στην ουσία η ίδια με αυτή του Firefox, ενώ ο browser της Mozilla έχει εδώ και καιρό τη δυνατότητα να ανοίγει σελίδες που έκλεισαν κατά λάθος.

Σε απάντηση όλων αυτών, η εταιρεία σχολίασε ότι ο Internet Explorer 8 σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των χρηστών, και ότι οι νέες του λειτουργίες γίνονται πράξη με χαρακτηριστική φιλικότητα προς τον τελικό χρήστη.

Ο Internet Explorer 6 που παρουσιάστηκε το 2001 είχε πάρα πολλά προβλήματα και ακόμη περισσότερα κενά ασφαλείας που επέτρεπαν την εκμετάλλευση και επίθεση σε υπολογιστές μέσα από τον browser. Ο Internet Explorer 7 βελτίωσε σημαντικά την κατάσταση και απεκατέστησε την αξιοπιστία του συγκεκριμένου λογισμικού, ενώ η νέα έκδοση θεωρείται η μεγάλη κίνηση για να ξεπεράσει τον Firefox της Mozilla και τον Safari της Apple.

Εδώ και αρκετά χρόνια η Microsoft αντιλήφθηκε την ενδεχόμενη απειλή που θα συνιστούσαν οι browser στο λειτουργικό της σύστημα, ειδικά από τη στιγμή που οι χρήστες σήμερα έχουν στη διάθεση τους πολλές εφαρμογές που λειτουργούν σε περιβάλλον browser, αντικαθιστώντας σε κάποιο βαθμό τη σημασία και την ανάγκη ύπαρξης βαριών εφαρμογών τύπου Windows.

Στην αντίληψη αυτή προστίθεται μία σειρά άλλων εξελίξεων, όπως η ανάπτυξη του cloud computing αλλά και η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων που σήμερα έχουν δυνατότητες και επεξεργαστική ισχύ αντίστοιχης ενός φορητού υπολογιστή.

Όπως σχολιάζει ο Πίτερ Ο'Κέλι, ανεξάρτητος αναλυτής, ο browser θα μπορούσε να καταστεί ο παγκόσμιος κοινός παρονομαστής στη χρήση των υπολογιστών. Αυτή τη στιγμή τα μερίδια αγοράς δίνουν σαφές πλεονέκτημα βάσης χρηστών στη Microsoft, αφού το 73% έναντι του 19% του Firefox δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των πρωτείων. Ο Chrome της Google, αν και φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς, κατά πάσα πιθανότητα εις βάρους του Internet Explorer, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το μέλλον και την αποδοχή του από τους χρήστες.

Μετά από όλη την έρευνα για δύο μέρες στους browsers, θα παραμείνω φανατικός χρήστης του Mozilla Firefox, που σαν open source αργά ή γρήγορα θα βάλει τα καλά και των άλλων και σας εγγυώμαι ότι θα παραμείνει και οασφαλέστερος. Ποτέ δεν μου άρεσε το μονοπώλιο (όταν ήταν μόνη η microsoft και αλώνιζε) , όπως δεν μου αρέσει και το δίπολο των χρηματιστηριακών μεγαθηρίων (microsoft, google). Η Mozilla θέλω να είναι η αλεπού (fox) που θα ανακατεύεται στα πόδια τους και θα τους χαλάει τα σχέδια εξάρτησής μας από αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: