Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Google Chrome ή η 3 του Σεπτέμβρη στο ίντερνετ

Η Google κατασκεύασε με ανοικτό λογισμικό τον δικό της browser, τον Google Chrome. Η 3 του Σεπτέμβρη αποφασίστηκε να είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του.

Ας δούμε όμως τι ανακοίνωσε η Google για τον Chrome:

  • O Chrome βασίζεται σε ανοικτό λογισμικό, το πρότζεκτ ονομάζεται "Google Browser" και βασίζεται στην υπάρχουσα μηχανή Webkit με την προσθήκη του Google Gears γνωστό στους χρήστες που ανεβάζουν βιντεάκια στο youtube.com.
  • O φυλλομετρητής/πλοηγός/browser της Google περιλαμβάνει εικονική μηχανή javascript V8 (έτσι -με javascript- γράφεται το μέλλον) που έχει κατασκευαστεί από ομάδα Δανών προγραμματιστών από το μηδέν για να είναι ταχύτατη στην ανάγνωση των ιστοσελίδων και στο τρέξιμο εφαρμογών, γιατί εκεί πάνε τα πράγματα.
  • Ο Chrome έχει διαφορετικές υπερ-καρτέλες (Tabs) τα 'αυτάκια' των οποίων βρίσκονται πάνω από το παράθυρο και θα μπορούν να αποκολληθούν εντελώς.
  • Επίσης, έχει ένα πλαίσιο που ονομάζεται 'omnibox' (παντοκούτι) εκεί ο χρήστης γράφει κάτι το οποίο την ίδια στιγμή που δακτυλογραφείται θα γίνεται τίτλος είδησης από το news.google.com, αναζήτηση στο www.google.com, ακόμη και αναζήτηση ενός site που επισκέπτεστε.

Αρχική σελίδα του Google Chrome είναι κάτι παρόμοιο με το 'speed dial' των Opera και Firefox: Μία ιστοσελίδα με πολλές ενεργές εικόνες άλλων ιστοσελίδων.

Αυτά και πολλά άλλα όπως το 'incognito' παράθυρο που δίνει στον χρήστη του Google Chrome ανωνυμία και μηδενική καταγραφή των ενεργειών του στον υπολογιστή, υπόσχονται λαμπρό μέλλον για τη Google και ζοφερό για τους ανταγωνιστές του.

Πρώτες εντυπώσεις από την beta version:

  • Παρότι η σχεδίαση του browser θυμίζει αρκετά το περιβάλλον του iGoogle, φαίνεται φτωχό, ξενίζει αρκετά και απαιτεί χρόνο εξοικείωσης.
  • Είναι εμφανές ότι η πρόθεση της ομάδας ανάπτυξης ήταν η δημιουργία ενός λιτού browser που δίνει έμφαση στην εμπειρία της περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό και όχι στον εντυπωσιασμό του χρήστη με εξωτικές αλλά κατά βάση άχρηστες δυνατότητες.
  • Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ασφαλούς και ανώνυμης περιήγησης
  • Πολλές διαδικτυακές εφαρμογές θα αρνηθούν να συνεργαστούν με το Chrome καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η απαραίτητη συμβατότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υποστηρίζονται ακόμη και εφαρμογές της Google, όπως το Google Lively.
  • Ο νέος browser ενσωματώνει δυνατότητες “δανεισμένες” από τον Mozilla Firefox, τον Internet Explorer και την Opera. Πχ, η περιήγηση με τη χρήση tabs θυμίζει Firefox, η αποκατάσταση της λειτουργίας μόνο του tab που παρουσίασε πρόβλημα θυμίζει ΙΕ8, οι μικρογραφίες των δικτυακών τόπων που επισκεπτόμαστε συχνά την “ταχεία κλήση” του Opera κοκ

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς άποψη αφού απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ενασχόληση με τον φυλλομετρητή, έχω την αίσθηση ότι αυτή τουλάχιστον η έκδοση του Google Chrome, παρά τα θετικά της στοιχεία, δεν κομίζει κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί και απέχει πολύ από την καινοτόμο και ανατρεπτική πρόταση που πολλοί ανέμεναν από την Google. Ρισκάροντας πάντως μια πρόβλεψη με βάση τα πρώτα σχόλια χρηστών από όλον τον κόσμο που δοκιμάζουν το Chrome αυτή την ώρα, νομίζω ότι πολλοί χρήστες θα το επιλέξουν καθώς συνδυάζει πολλά από τα θετικά στοιχεία που έχουμε δει σε σύγχρονους φυλλομετρητές. Η δοκιμή αξίζει τον κόπο…

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: