Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ομπάμα ή Μακέιν απέναντι στον Αχμαντινετζάντ ;

Οι θέσεις των δύο υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν διαφέρουν πολύ. Και οι δύο θέλουν να αυξήσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στο Αφγανιστάν. Στο Ιράκ μπορεί να έχουν επιφανειακές διαφορές, αλλά οι συνθήκες μπορεί να τους κάνουν να αλλάξουν γνώμη. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μείνουν 30.000 αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ για δέκα χρόνια.

Απέναντι στο Ιράν, όμως, ο Μακέιν και ο Ομπάμα κρατούν τελείως διαφορετική στάση. Ο πρώτος, όπως είπε κάποτε, θέλει «να βομβαρδίσει, να βομβαρδίσει, να βομβαρδίσει». Ο δεύτερος θέλει «να συνομιλήσει, να συνομιλήσει, να συνομιλήσει». Ο Μακέιν έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το μόνο πράγμα που θα ήταν χειρότερο από έναν πόλεμο με το Ιράν είναι ένα πυρηνικό Ιράν. Ο Ομπάμα δεν έχει ποτέ μιλήσει ρητά για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι γι' αυτόν το μόνο πράγμα που θα ήταν χειρότερο από ένα πυρηνικό Ιράν είναι ένας πόλεμος με το Ιράν.

Οι στρατηγοί τουΠενταγώνου είναι σύμφωνοι με τη θέση του Ομπάμα. Εχοντας να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι να ανοίξουν και τρίτο μέτωπο.

Οι στρατηγοί γνωρίζουν ότι η ιδέα μιας χειρουργικής επίθεσης για την εξουδετέρωση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είναι μύθος. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να βομβαρδίσουν για πολλές εβδομάδες το Ιράν, το οποίο ασφαλώς θα απαντήσει, προσπαθώντας να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Ο Μακέιν θα διακινδύνευε όλα αυτά τα ενδεχόμενα, καθώς πιστεύει ότι η ιρανική ηγεσία είναι αρκετά παρανοϊκή ώστε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή να τα δώσει σε τρομοκράτες. Αλλά οι σύμβουλοι του Ομπάμα δεν είναι, ευτυχώς, πεισμένοι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η ιρανική ηγεσία δεν έχει εμπλακεί σε περιττούς πολέμους. Κατά καιρούς, μάλιστα, έχει συνεργαστεί με τον «Μεγάλο Σατανά», όπως στην περίπτωση του Αφγανιστάν, ή ακόμη και του Ιράκ. Επιπλέον, η ιρανική θεοκρατία αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και είναι ελάχιστα δημοφιλής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνυπάρξει στο παρελθόν με πυρηνικά όπλα στα χέρια πολύ πιο καταπιεστικών χωρών από το Ιράν, όπως είναι η Βόρεια Κορέα. Ενα από τα μεγάλα μαθήματα των διεθνών σχέσεων μετά το 1945 είναι ότι η πυρηνική αποτροπή έχει φέρει αποτελέσματα. Ο Ομπάμα σέβεται αυτό το μάθημα. Ο Μακέιν είναι έτοιμος να το πετάξει στα σκουπίδια.

1 σχόλιο:

Jack Reylan είπε...

Blame professulas whose posh pensions graze on stumbent loan interest from
vacuous degrees in basket weaving commie nutty organizing. Turn grant
grubbing aghadhimmic blather into fuel, especially perverts like mayor crotch
who gas for obsama zbin biden. Your islamosympathic gutterswabbing clothing
and pierced privates spreads diesease. If you weren't such baby killing,
vermin snuggling perverts you wouldn't be driving up our health costs, then
collecting disability for your commie nutty organizing dementia. Your
passive aggressive labor unions grab our guns, cars (congestion pricing),
balls (SONDA), wallets, and homes but we will grab your throats and dang you
from trailer bone tolls. Repeal the seventeenth amendment before any VAT. All
the homeless are drugged out hippies. Second Amendment is the ONLY Homeland
Security. Wait until we waste all your stumbent subprimes, so you need to
sell your affectation glutton art and work instead of diverting tution and
Y2K scams to soviet freezeniks! When oil plummets, lych aghadhimmic peakies
abbetting soviet wealth funds.