Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Θα ανεβούν τα επιτόκια ...... προβλήματα στα δάνεια...... χαρά στους αποταμιευτές

Τα δανεισμένα ελληνικά νοικοκυριά μπορεί να μη γνωρίζουν τη Lehman Brothers, αλλά θα νιώσουν άμεσα τις επιπτώσεις της πτώχευσής της στα επιτόκια των δανείων τους. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, αφού η άντληση ρευστότητας έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά για το πιστωτικό σύστημα.

Αυτό το κλίμα «καλλιεργούν» και τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, αλλά «όσο ο δανεισμός μας από τη διατραπεζική είναι ασύμφορος τόσο μέρος αυτού του κόστους θα “περνάει” στους καταναλωτές». Οι αυξήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν κυρίως στα τραπεζικά προϊόντα που δεν συνδέονται με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, δηλαδή στα περιθώρια προσαύξησης των στεγαστικών δανείων, σε πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κ.λπ.

Οι τραπεζίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την επόμενη μέρα, βλέποντας ότι η κρίση έχει ακόμη δρόμο μπροστά τους και ότι και το 2009 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά. Και αυτό γιατί, ακόμη και να μην υπάρξουν άλλες πτωχεύσεις ή χρεοκοπίες ξένων οίκων, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα διακοπεί η ενίσχυση ρευστότητας από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα στην αγορά χρήματος.

Η διοίκηση της "Τράπεζας της Ελλάδος" θα κινηθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δυνατότητες χιλιάδων νοικοκυριών είναι οριακές και δεν θέλει να ρισκάρει «κανόνια» από δάνεια που δεν αποπληρώνονται. Ας σημειωθεί ότι αύξηση της τάξης του 0,25% σε ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ συνεπάγεται μεγαλύτερη δόση κατά περίπου 15 ευρώ κάθε μήνα, ενώ αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά μισή μονάδα, η επιβάρυνση φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ.

Ήδη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση των επισφαλειών έχει σημάνει συναγερμό στην Κεντρική Τράπεζα.Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΤτΕ πιθανότατα ετοιμάζουν μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων «κακών δανείων», που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή προς το τέλος του έτους.

Αυτοί που θα επωφεληθούν από την αναζωπύρωση της κρίσης θα είναι οι αποταμιευτές. Οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν «μάχες στα χαρακώματα» των προθεσμιακών καταθέσεων ώστε να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούν.

Το τελευταίο διάστημα προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 5%-5,50% σε προθεσμιακούς λογαριασμούς από 10.000 ευρώ και άνω, ενώ το επιτόκιο για μεγάλα ποσά μπορεί να ξεπερνά και το 6,50%.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί στο πεδίο της μεταφοράς καταθέσεων, όπως συμβαίνει με τις μεταφορές δανείων, και ήδη υπάρχουν τράπεζες που εξετάζουν να προσφέρουν ακόμη και επιτόκιο 7% σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν όσο περισσότερα μετρητά μπορούν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γεια σας,

Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο 3% για τους τοπικούς και διεθνείς δανειολήπτες. Είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί, γρήγοροι και δυναμικοί και εργαζόμαστε μαζί. δίνουμε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από 2 έως 50 χρόνια το πολύ.

Χρειάζεστε ένα άμεσο, εύκολο και προσιτό δάνειο για να πληρώσετε για το χρέος, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή για κάποιο άλλο λόγο; Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας με το αίτημα δανείου.

Αυτή η προσφορά απευθύνεται σε σοβαρούς ανθρώπους.

Επικοινωνήστε μαζί μας, αν σας ενδιαφέρει, μέσω: Email: easyloanfirm2020@gmail.com
WhatsApp: +18582644849

Είμαστε πιστοποιημένοι,
αξιόπιστη, αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική.

Τις καλύτερες ευχές,
Ντέρεκ Ντάγκλας
easyloanfirm2020@gmail.com



3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου