Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

«Απόβαση» στην Ευρώπη κάνει η πιστωτική κρίση

Συναγερμό έχει σημάνει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το σοβαρό ενδεχόμενο κατάρρευσης του Βελγο-Ολλανδικού τραπεζικού και ασφαλιστικού κολοσσού Fortis, με πελάτες (καταθέτες και επενδυτές) σε 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η φημολογία για προβλήματα της Fortis εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι έντονη τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν έφτασε ποτέ στα όρια της έντονης ανησυχίας. Ομως, την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση άλλαξε δραματικά, με τη φημολογία αυτή τη φορά να φουντώνει και να γίνεται πιο συγκεκριμένη.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι την Παρασκευή η τιμή της μετοχής έχασε το 20% της αξίας της, ενώ την ίδια μέρα αποφασίστηκε και η αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου, η οποία κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά λειτούργησε.


Τα ψηλά κλιμάκια της Fortis υποστήριζαν ακόμη και την Παρασκευή ότι χρειάζονται γύρω στα 8 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την πρόσφατη αγορά ενός μέρος της ολλανδικής τράπεζας ΑMRO BANK και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας διότι το ποσό αυτό θα το βρουν παραχωρώντας περιουσιακά στοιχεία, όπως θυγατρικές στο εξωτερικό.

Ομως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βελγικού τύπου, οι υπεύθυνοι της Fortis δεν έπεισαν την επενδυτική κοινότητα, η οποία υποπτεύεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία εξαιτίας δύο γεγονότων.

Η αγορά πληροφορήθηκε ότι η Fortis επιχείρησε να αντλήσει ρευστότητα (δάνειο) από την ολλανδική RABOBANK, ενώ στη συνέχεια το Σάββατο έγινε γνωστό ότι δυο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η γαλλική Paribas και η ολλανδική ING, που φέρονται ότι ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν τη Fortis, ζήτησαν από τη βελγική κυβέρνηση να εγγυηθεί για ενδεχόμενα «τοξικά» ομόλογα.

Σύμφωνα με το βελγικό Τύπο η κυβέρνηση εμφανίστηκε απρόθυμη να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο, δεδομένου ότι η Fortis διαχειρίζεται σύνθετα επενδυτικά προϊόντα που ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Οι σχέση της Fortis με την Ελλάδα

Οι εξελίξεις στη Fortis Bank επηρεάζουν και τα ναυτιλιακά δρώμενα στη χώρα μας. Η τράπεζα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της ελληνικής ναυτιλίας. Στο τέλος του 2007, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Petrofin Research, τα συνολικά δάνεια της ελληνικής ναυτιλίας το 2007 ανήλθαν στα 66,941 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση κατά 44,32% σε σύγκριση με τα 46,39 δισ. δολ. το 2006.

Η Fortis, που έχει γραφεία στην Ελλάδα, βρέθηκε στη 17η θέση, με χαρτοφυλάκιο 1,525 δισ. δολάρια, έχοντας σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 60,53% σε σχέση με το 2006.

Με παρουσία από το 1996 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ναυτιλιακή αγορά, η Fortis Bank ξεκίνησε στις αρχές του 2006 εργασίες στον τομέα της χρηματοδότησης μεγάλων και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, παράλληλα με τη χρηματοδότηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

H Fortis, σύμφωνα με τη διοίκησή της, έχει δώσει έμφαση στη χρηματοδότηση των μεγάλων και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει σε τομείς όπως η χρηματοδότηση επιχειρήσεων ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, καθώς και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Η τράπεζα συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε κοινοπρακτικά δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ισχυρή διατηρείται η παρουσία της στη ναυτιλία. Η Fortis Bank είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθει στην ελληνική αγορά και μέσω εξαγοράς και μάλιστα είχε εξετάσει την περίπτωση της Attica Bank. Ο όμιλος της Fortis έχει επενδυτικές θέσεις στο Χ.Α., ενίοτε ως θεματοφύλακας, σε εταιρείες όπως η Alapis και Sprider.

Συσκέψεις μαραθώνιες το Σαββατοκύριακο

Χθες το μεσημέρι ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς μιλώντας στην κρατική τηλεόραση RTBF ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους του της Ολλανδία, του Βελγίου και της Γαλλίας, «προκειμένου να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση στις χώρες μας και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις».

Λίγο αργότερα σε άλλο βελγικό ιδιωτικό κανάλι (ΡΤL), δήλωσε ότι: «Στόχος μας δεν είναι μόνο ο συντονισμός, αλλά να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με το ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Βέλγιο και στην Ευρώπη, βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Χθες το βράδυ οργίαζαν οι φήμες για κρατικοποίηση της Fortis, ώστε να αποφευχθεί σήμερα μαζική απόσυρση των καταθέσεων (4 εκατ. πελάτες σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Τουρκία), αλλά και ενδεχόμενο ντόμινο στο σύνολο του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήρθε χθες (Κυριακή) κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με το Βέλγο πρωθυπουργό κ. Ιβ Λετέρμ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του Βέλγου πρωθυπουργού θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στη Fortis.

Τελικά σήμερα.....

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είναι έτοιμα ν’ αναλάβουν σημαντικά ποσοστά της βελγο-ολλανδικής τραπεζικής κι ασφαλιστικής κοινοπραξίας Fortis, ανακοινώθηκε μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της Μπενελούξ και της διοίκησης της κλυδωνιζόμενης εταιρείας στις Βρυξέλλες.

Η ολλανδική κυβέρνηση θ’ αναλάβει το 49% της ασφαλιστικής εταιρείας, για το οποίο θα καταβάλλει περί τα 4 δις ευρώ. Το ολλανδικό τραπεζικό τμήμα του ομίλου ΑΒΝ Αmro θα τεθεί προς πώληση.

Οι Βέλγοι θ’ αναλάβουν το 49% του τραπεζικού τομέα, πληρώνοντας 4,7 δις ευρώ. Το Λουξεμβούργο, από την πλευρά του, θ’ αναλάβει το 49% όλων των τομέων που εδρεύουν στην επικράτειά του, καταβάλλοντας 2,5 δις ευρώ.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βόουτερ Μπος τόνισε μετά την συνάντηση πως η Fortis θα παραμείνει μία αξιόπιστη τράπεζα. «Νοιώθουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε λειτουργική μία τράπεζα σαν τη Fortis, η οποία βρίσκεται σε δυσκολίες σε τέτοιες συγκυρίες», τόνισε.

Κρατικοποιήσεις σε εποχές άκρατου καπιταλισμού !!!!!

αναμένονται εξελίξεις

πηγή (Ναυτεμπορική, Καθημερινή)

2 σχόλια:

Derek Douglas είπε...

γεια σας

    Είμαι ιδιωτικός δανειστής, Χρειάζεστε ένα νόμιμο, τίμιο, σοβαρό και γρήγορο δάνειο; Μπορώ να σας βοηθήσω με 100% δάνεια εγγύησης, προσφέρουμε επιχειρηματικά και προσωπικά δάνεια με επιτόκιο 3%.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση:

Email: easyloanfirm2020@gmail.com
WhatsApp: +18582644849

Χαιρετισμοί
Ντέρεκ Ντάγκλας
easyloanfirm2020@gmail.com

3% Προσφορά δανείου

Derek Douglas είπε...

γεια σας

    Είμαι ιδιωτικός δανειστής, Χρειάζεστε ένα νόμιμο, τίμιο, σοβαρό και γρήγορο δάνειο; Μπορώ να σας βοηθήσω με 100% δάνεια εγγύησης, προσφέρουμε επιχειρηματικά και προσωπικά δάνεια με επιτόκιο 3%.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση:

Email: easyloanfirm2020@gmail.com
WhatsApp: +18582644849

Χαιρετισμοί
Ντέρεκ Ντάγκλας
easyloanfirm2020@gmail.com

3% Προσφορά δανείου