Παρά την αισιοδοξία του Λευκού Οίκου και τις παραινέσεις του προέδρου Μπους, η πλειοψηφία των Αμερικανών βουλευτών καταψήφισε το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον. Μεγάλο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο αποτελεί το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησής του καταψηφίστηκε κυρίως από τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ η πλειοψηφία των Δημοκρατικών βουλευτών το στήριξε. Σε σύνολο 435 βουλευτών, το σχέδιο καταψηφίστηκε από 228 και υπερψηφίστηκε από 205 βουλευτές. Κατά του σχεδίου ψήφισαν τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών και το ένα τρίτο των Δημοκρατικών βουλευτών.
Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί, θιασώτες της αυτορρύθμισης των αγορών, δεν πείστηκαν για το αναπόφευκτο της κρατικής παρέμβασης που προτείνει το Σχέδιο Πόλσον. Η κατ’ αρχήν συμφωνία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την έγκριση του σχεδίου έπεσε στο κενό και επικράτησαν όσοι υποστήριξαν πως τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρέπει να χαθούν σε μία προσπάθεια διάσωσης των τραπεζικών κολοσσών που «έπαιξαν και έχασαν». Επικράτησαν, επίσης, όσοι επισήμαιναν πως, παρά τα 700 δισ. δολάρια που επρόκειτο να διοχετεύσει το αμερικανικό Δημόσιο στην αμερικανική οικονομία για να καταπολεμήσουν την έλλειψη ρευστότητας και να δώσουν πνοή ζωής στις επιχειρήσεις, το θέμα των προβληματικών δανείων που έχουν συναφθεί θα παρέμενε άλυτο και θα χρειαζόταν μία δεύτερη, συμπληρωματική ή διορθωτική πρόταση.
Το σχέδιο που καταψηφίστηκε προέβλεπε ότι οι τράπεζες στις οποίες θα διοχετεύονταν κονδύλια του αμερικανικού Δημοσίου θα ήταν υποχρεωμένες να αποδεχθούν μία σειρά κανόνων, με σκοπό να μη χαθούν τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, όπως π.χ. να μην υπάρχουν «χρυσές» αμοιβές ή αποζημιώσεις για ανώτατα τραπεζικά στελέχη και τη διαδικασία «διάσωσης» να επιτηρούν τέσσερις ξεχωριστοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Η κυβέρνηση Μπους αναζητεί τώρα διέξοδο από την κρίση και αναμένεται να υποβάλει προς ψήφιση τροποποιημένο σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ενδέχεται μάλιστα η νέα δέσμη μέτρων παρέμβασης στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να επανέλθει προς ψήφιση, ακόμα και εντός της ημέρας, αν θεωρηθεί πως έχει αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αναγκαίο κακό» το Σχέδιο Πόλσον, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι τελικά η Βουλή θα το ψηφίσει για να μην καταρρεύσει η αμερικανική οικονομία.
Δραματική τροπή πήρε η συνεδρίαση της Γουόλ Στριτ καθώς η απόρριψη του σχεδίου Πόλσον με την παρούσα μορφή του από την αμερικανική Βουλή βύθισε τον Dow Jones έως και 780 μονάδες μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.
Στο κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 777 μονάδες (πτώση 6,98%) προδιαγράφοντας το κλίμα που αναμένεται να διαμορφωθεί σήμερα στις υπόλοιπες αγορές, οι οποίες είχαν ήδη βιώσει μία ακόμη «Μαύρη Δευτέρα». Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών σε μονάδες για το αμερικανικό Χρηματιστήριο. Και όλα αυτά ενώ 9 κεντρικοί τραπεζίτες είχαν διοχετεύσει κεφάλαια 630 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Η εγχώρια κεφαλαιαγορά αποτύπωσε το παγκόσμιο αρνητικό κλίμα σε πτώση 5,87% και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ βρέθηκε στα χαμηλά τριών ετών, στις 2.841 μονάδες. Μάλιστα από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ. Η νέα βουτιά προκλήθηκε από τις φήμες που ήθελαν και -αμιγώς- ελληνικές τράπεζες να έχουν σεβαστό ποσοστό επενδύσεων σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που καταρρέουν. Ομως η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στα διεθνή Χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε πτώση 5,3%, στο Παρίσι η πτώση ήταν της τάξης του 4,2%, ενώ στη Φρανκφούρτη οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%. Το αμερικανικό αργό έχασε 10,5 δολάρια, στα 96,3 δολ./βαρέλι, ενώ και το μπρεντ υποχώρησε στα 96,35 δολ...... αυτό είναι και το μόνο καλό νέο ενόψει του χειμώνα που έρχεται.
Οι επενδυτές μάλλον θορυβήθηκαν παρά εφησύχασαν από τα σχέδια σωτηρίας που βρίσκονται σε εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οι φόβοι από τα σημάδια ότι εντείνεται η κρίση είναι ισχυρότεροι.
Ακόμη ένα παράδοξο πάντως είναι ότι η «προβληματική» Citigroup συμφώνησε να προβεί στην εξαγορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων της παραπαίουσας επενδυτικής τράπεζας Wachovia.
Την ίδια ώρα εξοργισμένοι επενδυτές που θεωρούν ότι έχουν παραπλανηθεί καταθέτουν μηνύσεις εναντίον του Reserve Fund, της AIG και της Merrill Lynch για τη συμφωνία με την Bank of America.
Το παζλ της δυσμενούς εικόνας συμπληρώνουν οι αμέτρητες αιτήσεις των επενδυτών των hedge funds για να αποσύρουν όσα χρήματα από το αρχικό τους κεφάλαιο έχουν μείνει. Ο έχων σήμερα ρευστότητα εκτός του ότι απολαμβάνει από τα καλύτερα επιτόκια της τελευταίας 7ετίας, πρέπει να έχει και τον νου του και στα χρηματηστήρια προκειμένου να τοποθετηθεί σε μετοχές πραγματικής οικονομίας.