Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Βία και ποδόσφαιρο.
Το ποδόσφαιρο εμπεριέχει το θάνατο ως λανθάνον ερέθισμα. Διοχετεύει τη μαζική ανθρώπινη ενέργεια στην επιθυμία για αίμα και στη λατρεία της επιθετικότητας. Είναι ο «πολιτισμός» του ενστίκτου του θανάτου. Σε όλα τα αθλητικά θεάματα κυριαρχεί η αναμονή του θανάτου. Η μέθη και η υστερία των παραληρουσών μαζών δεν είναι δημοσιογραφική επινόηση. Θα πρέπει να έχει γνωρίσει κανείς την έκρηξη του πλήθους στην νίκη, στο γκολ για να μπορέσει να καταλάβει ότι στις «αθλητικές ταυρομαχίες» η εξόντωση του αντιπάλου και η ανάδειξη του νικητή μυρίζει και "θάνατο" αρκεί να δεις τον αντίπαλο με σκυμμένο κεφάλι και την ουρά στα σκέλια.
Παρόλο που η αθλητική πρακτική αποδεικνύει καθημερινά ότι η «ευγενής άμιλλα» είναι μια χίμαιρα, οι αθλητικοί ιδεολόγοι εξακολουθούν να εμμένουν σε αυτή τη απομυθοποιημένη έννοια. Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η μυθοποίηση επιχειρεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα της ζούγκλας.
Η βία και βαρβαρότητα στα γήπεδα με τις συνακόλουθες ποδοσφαιρικές ψυχώσεις και διαστροφές είναι ένα ενδημικό φαινόμενο του βιομηχανοποιημένου αθλητισμού και του ποδοσφαιρικού τελετουργικού θεάματος. Οι χούλιγκαν είναι το «σύμπτωμα» αυτού του κοινωνικού δράματος.
Το «φαινόμενο» έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες. Οι στρατιές των χούλιγκαν είναι ένα κοινωνικό «κατακάθι», που κατασκευάζει και οργανώνει το ίδιο το μαζικό, εμπορικό ποδοσφαιρικό θέαμα, το κράτος, οι ποδοσφαιρικές εταιρείες και τα ΜΜΕ, αξιοποιώντας το αδιέξοδο και την εξαθλίωση της νεολαίας.
Η πηγή αυτής της εξαθλίωσης είναι η αβεβαιότητα και η απελπισία, η έλλειψη ελπίδας και προοπτικής, η απουσία κοινωνικών σχέσεων και οραμάτων, «στοιχεία» μέσα από τα οποία η προσωπικότητα μπορεί να επιβεβαιωθεί. Το «σύμπτωμα» αυτής της εξαθλίωσης είναι η προσπάθεια της εξαθλιωμένης νεολαίας να την πνίξει στον τραμπουκισμό ή στα ναρκωτικά ή σε άλλου είδους «φυγές» την ανία της, την άχρωμη καθημερινή της ζωή.
Αυτή, λοιπόν, η χωρίς μέλλον και με κλονισμένα τα νεύρα νεολαία, επιβεβαιώνεται με την καταστροφή, τον τραμπουκισμό, τα ναρκωτικά, το παιχνίδι με τα φονικά όπλα κ.λπ.
Το κύμα, συνεπώς, των χούλιγκαν είναι μια κηλίδα ενδεικτική όχι μόνο της κοινωνικής και πολιτικής σήψης, αλλά και του ιδεολογικού ρόλου του βιομηχανοποιημένου αθλητικού θεάματος: Ισχυρό όπλο χειραγώγησης και αποκτήνωσης…
Οι χούλιγκαν πλέον είναι «οργανωμένοι στρατοί» και «τάγματα εφόδου» παρακρατικών τρομοκρατικών και προβοκατόρικων πράξεων.
Οι θύλακες της οργάνωσης των χούλιγκαν είναι μεταξύ άλλων και πολιτικές παρακρατικές ομάδες των «ακραίων» και κυρίως των «ακροδεξιών» και ρατσιστικών στοιχείων. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από το παχνί των χούλιγκαν και κάθε κοινωνικού «κατακαθιού» στρατολογούν οι «ακροδεξιοί» και οργανώνουν τις «ομάδες κρούσης».
Τα επεισόδια των χούλιγκαν κατά των Κυπρίων στον ποδοσφαιρικό αγώνα του «Ολυμπιακού» με την «Ανόρθωση» μέσα σε αυτή τη στρατηγική της προβοκάτσιας εντάσσονται. Ήταν προσχεδιασμένα και οργανωμένα και με ιδεολογική προλείανση από κάποια «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ. Να γίνουν τα επεισόδια για να βγουν τα υπερεθνικιστικά φρονήματα των ακροδεξιών πιο αναγκαία για την κοινωνία μας, αφού όλοι λίγο ή πολύ όλοι καταδικάζουν τα έκτροπα.
ΥΓ. Η λύση στο πρόβλημα του χουλιγκανισμού όπως γράφτηκε από έναν παλιό φίλο (Nick G) στην "ένστολη" εντός των τειχών διαβίωσή μου.
Η σωστή λύση είναι επίπονη και χρονοβόρα... Παιδεία, απασχόληση (όχι ανεργία) που θα δώσει την σιγουριά ότι είναι ζωντανά μέλη της κοινωνίας και όχι αποπαίδια και απόκληροι... Όλοι μας ευθυνόμαστε, περισσότερο οι κοινωνικά καταξιωμένοι. Ευθυνόμαστε επίσης και σαν γονείς αφού η επικρατούσα αρχή στην διαπαιδαγώγηση των κανακάρηδών μας ειναι "γ$$ώ και δέρνω κι'ας καεί ο κόσμος όλος!".
Η σωστή λύση είναι ΠΡΟΛΗΨΗ.
Η ακολουθούμενη ειναι ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Ελεύθερο το Youtube στην Τουρκία
Ευχάριστα τα νέα για τους χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία. Μετά περίπου τρεις μήνες, πήραν πίσω τη δικαστική απαγόρευση πρόσβασης στην δημοφιλή ιστοσελίδα www.youtube.com. Ο εντοπισμός βίντεο με υβριστικό περιεχόμενο για τον Κεμάλ Ατατούρκ είχε προκαλέσει την οργή πολλών και η αντίδραση ήταν άμεση και δυσανάλογη. Διαδοχικές αποφάσεις πρωτοδικείων επέβαλαν στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου τον αποκλεισμό της πρόσβασης στην εν λόγω ιστοσελίδα.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι οι χρήστες μπορούσαν με λίγο περισσότερο κόπο -μέσω παρενθέτων διακομιστών μεσολάβησης (proxy servers)- να αποκτήσουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η ζημία όμως για τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας είχε γίνει. Η χώρα συμπεριελήφθη στον ελάχιστα κολακευτικό κατάλογο κρατών, όπως το Ιράν, η Κίνα, η Ινδονησία, η Συρία και η Σαουδική Αραβία, στις οποίες η πρόσβαση στο Διαδίκτυο υπόκειται σε κρατικό έλεγχο. Το νερό στο μύλο των δημιουργών των βίντεο έτρεξε, τέτοια επιτυχία στην αντιτουρκική τους εκστρατεία ήταν δύσκολο να τη φαντασθούν και οι ίδιοι.
Το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό της ελλιπούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και της ανάγκης σοβαρών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική προστασία τους. Πέραν όμως αυτού, υποδηλώνει και μια διαδεδομένη σε γραφειοκρατία και κοινή γνώμη αντίληψη σχετικά με τις σχέσεις κράτους-πολιτών. Ο πολίτης δεν αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο και αυτόβουλο ον, αλλά ως νήπιο. Εύπιστος και ανίκανος να διαχειρισθεί την ελευθερία του κινδυνεύει να πέσει θύμα κακοβούλων.
Η «λύση» είναι ο κρατικός πατερναλισμός. Το κράτος αναλαμβάνει την προστασία του «απειλουμένου πολίτη» και γίνεται «πατέρας» του (devlet baba). Μέσω κυβερνητικών, δικαστικών ή διοικητικών αποφάσεων, ο πολίτης προστατεύεται από τη διακινδύνευση της ελευθερίας του. Σύντομα ο «στοργικός πατέρας» γίνεται όχι και τόσο στοργικός αφέντης. Το κράτος αποφασίζει τι θα δει ο πολίτης και τι δεν θα δει, τι θα διαβάσει και τι δεν θα διαβάσει. Ενίοτε αποφασίζει και τη λογοκρισία του Διαδικτύου, της μεγαλύτερης κατακτήσεως της ανθρώπινης ελευθερίας των σύγχρονων χρόνων. Η ματαιότητα του εγχειρήματος δεν αναιρεί την καίρια συμβολική του σημασία.
Αποτέλεσμα του κρατικού πατερναλισμού είναι ακριβώς η επίταση της νηπιότητος του πολίτη, την οποία υποτίθεται ότι επιδίωκε να θεραπεύσει. Ο πολίτης δεν σκέπτεται, δεν ενεργεί αυτοβούλως μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους συμπολίτες. Έχει μάθει να τα περιμένει όλα από το κράτος και να διαμαρτύρεται, όταν αυτό αδυνατεί να ικανοποιήσει τις διογκωμένες προσδοκίες. Η έννοια της προσωπικής ευθύνης ατονεί, ακριβώς όπως έχει ατονήσει η έννοια της προσωπικής ελευθερίας.
Η αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα μιας χώρας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ευκολότερο να αλλάξει κανείς τους νόμους και το Σύνταγμα παρά τη νοοτροπία γραφειοκρατών και πολιτών.Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Είναι αλήθεια ?
Η τουριστική επέλαση των Σλάβων και λοιπών Βορείων
Όσοι από εμάς έκαναν διακοπές φέτος σίγουρα θα πρόσεξαν την πληθώρα των Σλάβων, Ρώσων, Ρουμάνων και λοιπών φυλών. Ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής σεζόν, η από Βορρά πλημμυρίδα παραθεριστών που κατέκλυσε τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, και πολλών νησιών μας.
Με μπακάλικους μου υπολογισμούς πρέπει να είναι γύρω στο εκατομμύριο οι τουρίστες από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ρωσίας που έκαναν διακοπές στα παράλιά μας, καταγράφοντας αύξηση μεγάλη σίγουρα σε σχέση με πέρυσι, όταν η κίνηση από τις χώρες της ιστορικής κεντρικής Ευρώπης ήταν σαφώς χαμηλότερη, αν όχι στάσιμη, γιατί σίγουρα άρχισαν να μας βαριούνται σαν προορισμό.
Ποιο είναι το μήνυμα; Μια τεράστια αγορά, που εκτείνεται από τη Σερβία έως τη Σιβηρία και τον Καύκασο, έχει ανοίξει διάπλατες τις πόρτες της στη μεγάλη βιομηχανία μας, τον τουρισμό.
Στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου οι οικονομίες αναπτύσσονται ταχύτατα και το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς, είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν την «πολυτέλεια» να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό και στο μέλλον θα είναι ακόμα περισσότεροι.
Ο τουρισμός μας «χτύπησε φλέβα» στα βορειοανατολικά σύνορά του και πρέπει να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Προς τούτο δεν αρκεί η προβολή του υψηλής στάθμης τουριστικού μας προϊόντος. Χρειάζεται και η διευκόλυνση των υποψήφιων πελατών, που όμως εξακολουθεί να γίνεται με όρους της δεκαετίας του ’80. Και εξηγούμαι, πολλές από αυτές τις χώρες δεν είναι μέλη της συνθήκης Σέγκεν, οπότε χρειάζονται βίζα. Οπότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα προξενεία σε όλο το βορρά για την διευκόλυνση αυτών των εν δυνάμει πελατών και να επανδρώσουμε με περισσότερους υπαλλήλους τις εποχές αιχμής τα ήδη υπάρχοντα προξενεία. Δεν θέλω να φαντάζομαι εποχές προηγούμενων δεκαετιών που ο κόσμος για να αλλάξει κράτος έπρεπε να πάρει την έγκριση της διπλωματικής αντιπροσωπίας με την μορφή της βίζας, με την δημιουργία τεράστιων ουρών.
Αλλά και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιες απόψεις τους. Οι εποχές που σνόμπαραν τους «λιγούρηδες» Βούλγαρους, Ρουμάνους, Αλβανούς ή τους «Ρώσους μαφιόζους» και νόμιζαν ότι αν τους βάλουν στο αραχνιασμένο ενοικιαζόμενο θα τους κλέψουν τα σκουριασμένα μαχαιροπίρουνα ανήκουν στο παρελθόν.
Συμπεριφορές όπως π.χ. αυτή που παρατηρείται σε μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, όπου ακόμη και τα πέριξ αυτών ταβερνάκια υποχρεούνται να σερβίρουν φαγητά που καθορίζει αποκλειστικά κάποιο «γραφείο εφοδιασμού», στη λογική «Ρώσοι είναι, τρώνε ό,τι να ’ναι», όχι μόνο δεν θα φέρουν και άλλους τουρίστες αλλά θα διώξουν και αυτούς που μας προτίμησαν. Εναλλακτικές λύσεις έχουν πολλές, και μάλιστα όχι μακριά από την "γειτονιά" μας. Πρέπει να τους σεβαστούμε για να μας προτιμούν και στο μέλλον.
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Ασύρματη μπρίζα ! !
Ένα πειραματικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που επέδειξε η Intel υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην καθημερινή ζωή καταργώντας τις συμβατικές πρίζες και τους φορτιστές.
Στο ετήσιο συνέδριο της Intel στο Σαν Φρανσίσκο, στέλεχος της εταιρείας χρησιμοποίησε την «ασύρματη ενεργειακή σύνδεση συντονισμού» (Wireless Energy Resonant Link) για να ανάψει μια λάμπα των 60 Watt που βρισκόταν στη σκηνή.
Η ισχύς αυτή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση ενός φορητού υπολογιστή και θα αρκούσε για τη λειτουργία αρκετών οικιακών συσκευών.
«Αρχικά θα καταργήσει τους φορτιστές και τελικά τις μπαταρίες» δήλωσε στο AFP ο αναλυτής Ρομπ Έντερλι του ομίλου Enderle. «Είναι ένα επίτευγμα που δυνητικά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο· είναι ό,τι πλησιέστερο έχουμε δει σε κάτι εμπορικά διαθέσιμο» σχολίασε.
Σύμφωνα με την Intel, έως το 2050 η ασύρματη πρίζα θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εξαφανίσει όλα τα καλώδια τροφοδοσίας στο σπίτι.
Σε άλλα πειραματικά συστήματα ασύρματης ενέργειας, η αύξηση της ισχύος θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, καθώς η ακτινοβολία ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη θα έβλαπτε όποιον ή ό,τι περνούσε από μέσα της.
«Το ερώτημα όσον αφορά την ασύρματη ενέργεια δεν είναι το εάν μπορείς να το κάνεις. είναι το εάν μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» ανέφερε ο ερευνητής της Intel Τζον Σμιθ.
Όπως εξήγησε, η τεχνολογία της Intel δεν βασίζεται σε ηλεκτρικά πεδία, που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα, αλλά σε αβλαβή μαγνητικά πεδία.
από το in.gr
Στην ουσία μπορεί να αντικατασταθούν οι πηγές ενέργειας όλων των ηλεκτρονικών συσκευών που ούτως ή άλλως καταναλώνουν μικρή ισχύ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί η ενσύρματη μεταφορά ενέργειας για βαριές συσκευές (όπως πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες κλπ) όπου η ισχύς που καταναλώνουν είναι μεγάλη και τα επίπεδα ακτινοβολίας που απαιτούνται τεράστια με προφανή δυσμενή αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία. Η οριακή ισχύς είναι τα 100watt περίπου.
Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008
Οι χαμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες
Οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου ήταν οι 29οι Αγώνες. Κι όμως, από το 1896 έως και σήμερα δεν έχουν διεξαχθεί 28 διοργανώσεις, αλλά 25! Τρεις φορές η Ολυμπιακή εκεχειρία «ξεχάστηκε» και οι Αγώνες ματαιώθηκαν. Και τις τρεις φορές ο λόγος ήταν ο πόλεμος.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1916
Στο Βερολίνο επρόκειτο να κάνει την εμφάνισή της και η λευκή Ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους, που θα συμβόλιζε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών των πέντε ηπείρων, καθώς εγκρίθηκε από τη ΔΟΕ το 1914. Ομως τα μαύρα σύννεφα του πολέμου σκέπασαν την Ευρώπη, ο Α' Παγκόσμιος ξέσπασε και μοιραία οι Αγώνες ματαιώθηκαν.
Ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν αποφάσισε πως η αρίθμησή τους θα συνεχιζόταν κανονικά, ανά Ολυμπιάδα (δηλαδή ανά τετραετία). Ο Βρετανός Τέοντορ Κουκ πρότεινε να εκδιωχθούν τα μέλη που ήταν γερμανικής εθνότητας, καθώς και τα μέλη που πολεμούσαν στο πλευρό τους και να διεξαχθούν Αγώνες με τα μέλη της Αντάντ, κάτι που απορρίφθηκε. Απορρίφθηκε, επίσης, και η πρόταση να διεξαχθούν οι Αγώνες σε έξι πόλεις των Η.Π.Α., που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ωστόσο, την ημέρα που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει η διοργάνωση του Βερολίνου, πραγματοποιήθηκε στο Αμστερνταμ μια μικρή Ολυμπιακή βραδιά.
ΤΟΚΙΟ 1940 - ΕΛΣΙΝΚΙ 1940
Η ΔΟΕ έδωσε το χρίσμα στο Τόκιο το 1936 και θα ήταν η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονταν σε ασιατικό έδαφος. Μάλιστα, οι Ιάπωνες ανέλαβαν και το βάρος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνονταν στο Σαπόρο.
Ομως το 1937 άρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα. Ετσι, η ιαπωνική κυβέρνηση σταμάτησε τη χρηματοδότηση των έργων και λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε να «επιστρέψει» στη ΔΟΕ και τις δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις. Δεκατρείς πόλεις, και ανάμεσά τους η Αθήνα, προθυμοποιήθηκαν να τους αναλάβουν, με τελικούς νικητές το Ελσίνκι για τους Θερινούς και για τους Χειμερινούς το γερμανικό Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, όπου είχε φιλοξενηθεί η προηγούμενη διοργάνωση και οι εγκαταστάσεις ήταν έτοιμες και διαθέσιμες.
Οι Φινλανδοί «στρώθηκαν» στη δουλειά, όμως το 1939 ξέσπασε ο πόλεμος και λίγο αργότερα η Φινλανδία δέχθηκε τη σοβιετική εισβολή.
ΛΟΝΔΙΝΟ 1944
Το 1939, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η ΔΟΕ είχε προλάβει να δώσει το χρίσμα στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944, ενώ οι Χειμερινοί είχαν ανατεθεί στην ιταλική Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο (τελικά εκεί έγιναν το 1956). Ο Αδόλφος Χίτλερ θέλησε, εν μέσω πολέμου, οι Αγώνες να γίνουν κανονικά και το 1942 έστειλε εκπρόσωπό του στη Λοζάνη για να το προτείνει στον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ, τον Βέλγο Ανρί Ντε Μπαγιέ Λατούρ, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε να δεχθεί τον Γερμανό απεσταλμένο. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα πέθανε και το ραντεβού ματαιώθηκε οριστικά.
Οπως το 1916, έτσι και το 1944, ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, Σίγκφριντ Έντστρομ, απλώς διοργάνωσε στη Λοζάνη μια γιορτή με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μετά το τέλος του πολέμου, το Λονδίνο δέχθηκε να διοργανώσει τους Αγώνες του 1948, από τους οποίους αποκλείστηκαν οι χώρες που είχαν πολεμήσει στο πλευρό του Αξονα.
Από το Πεκίνο στο Λονδίνο με διπλό κόκκινο λεωφορείο, ελπίζοντας να γίνουν οι Ολυμπιακοί χωρίς κάποια αναβολή λόγω πολέμου. Ρώσοι και Γεωργιανοί θα πρέπει να αποκλειστούν από την επόμενη ολυμπιάδα λόγω πολέμου, έτσι για να μαθαίνουν ότι ολυμπιακή εκεχειρία μπορεί να επιβληθεί και μέσω ποινών.
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
Έρχεται χειμώνας καιρός για ένα μποϊκοτάζ.
Όταν ο κ. Φώλιας δηλώνει ότι οι πρατηριούχοι δεν βρίσκονται «υπεράνω του νόμου», πρέπει να διευκρινίσει σε ποιον νόμο συγκεκριμένα αναφέρεται. Διότι, όπως είναι γνωστό, ολόκληρο το κύκλωμα των καυσίμων είναι βυθισμένο στην παρανομία. Οι βενζινοπώλες δεν εφαρμόζουν το νόμο για τις ταμειακές μηχανές πέντε χρόνια τώρα. Με την ανοχή του υπουργείου Ανάπτυξης.
Από την στιγμή που μια ομάδα επαγγελματιών μπορεί να παραβαίνει ανενόχλητη ένα νόμο, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα αρνηθούν την εφαρμογή οποιουδήποτε νόμου τον οποίο δεν εγκρίνουν.
Η άρνηση εφαρμογής των νόμων δεν προκύπτει εξ ουρανού. Οφείλεται στην πολιτική ανοχή που οι κυβερνήσεις δείχνουν στην παρανομία. Οι νόμοι δεν ψηφίζονται για να εφαρμόζονται ούτε κατ’ αποκοπή ούτε περιστασιακά. Ή θα ισχύουν στο σύνολό τους ή –όπως απέδειξαν οι πρατηριούχοι της Κρήτης– καθόλου. Και οι παρανομούντες απλώς θα χλευάζουν εμπράκτως δηλώσεις όπως αυτές του κ. Φώλια.
Κατά καιρούς έχει βρει μεγάλη απήχηση στα μπλογκ η ιδέα μονομερούς μποϊκοτάζ των εταιρειών ΒΡ και Shell από τους καταναλωτές που συνήθως είναι και τα ακριβότερα. Να μην βάλει κανένας καύσιμο από τις εν λόγω εταιρίες ώστε να αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές μειώνοντας και τα υπερκέρδη τους.
Βέβαια και το κράτος κάνει την πάπια γιατί ο φόρος κατανάλωσης είναι ποσοστό επί της τιμής. Ανεβαίνει η τιμή ανεβαίνει και ο φόρος μεγαλώνοντας τα έσοδα του Αλογοσκούφη.
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
Ευρωπαϊκά πρότυπα και Εργκένεκον
Οι πρόσφατες συλλήψεις στην Τουρκία για την «υπόθεση Εργκένεκον» έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, επιβεβαιώνοντας ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό. Η νέα αυτή σειρά συλλήψεων, η έκτη για την ίδια υπόθεση, ήταν βέβαιο ότι θα δίχαζε την κοινή γνώμη.
Οι συλλήψεις αυτές να είναι άραγε μια ένδειξη ότι όσοι προσπαθούν να παρακάμψουν τους ψηφοφόρους, όποιοι κι αν είναι, δεν βρίσκονται πια στο απυρόβλητο; Η συνιστούν απλώς αντίποινα σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι πολιτικού πινγκ πονγκ, όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι της κυβέρνησης Ερντογάν;
Η σημασία της σύλληψης των δύο απόστρατων στρατηγών δεν χρειάζεται να υπογραμμιστεί, γράφει η Νικόλ Ποπ στην εφημερίδα «Ζαμάν».
Σημαντικό όμως είναι επίσης ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και δημοσιογράφοι. Σε ποιο σημείο ένας δημοσιογράφος ή ένας σχολιαστής διασχίζει τη γραμμή ανάμεσα στην έκφραση μιας γνώμης και στη συνεργασία με παράνομες οργανώσεις για κάποιους πολιτικούς σκοπούς;
Καθώς οι απόψεις διαφέρουν και οι αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης είναι λιγοστές, οι πολίτες δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν. Ίσως μια μέρα να θυμούνται οι Τούρκοι αυτή την περίοδο ως σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία τους και να τη μελετούν στο Πανεπιστήμιο. Προς το παρόν, πάντως, η κοινή γνώμη πρέπει να αρκεστεί σε σχόλια περισσότερο ή λιγότερο στρατευμένα.
Η σύγχυση δεν περιορίζεται στην τέταρτη εξουσία. Η δικαστική εξουσία, που θα έπρεπε να είναι ο εγγυητής οποιουδήποτε δημοκρατικού συστήματος, έχει βυθιστεί σε μια οξεία και επικίνδυνη πόλωση. Πώς είναι δυνατόν το ίδιο δικαστικό σύστημα να συντάσσει τόσο το κατηγορητήριο εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης όσο και το κατηγορητήριο για την υπόθεση Εργκένεκον, που λέγεται ότι αποτελείται από 2.000 σελίδες;
Οι πραξικοπηματίες επωφελούνταν ανέκαθεν από περιόδους αναταραχής. Υπάρχει κατά συνέπεια επείγουσα ανάγκη να ξεκαθαριστούν τα πράγματα. Οι ανακριτές στην υπόθεση Εργκένεκον πρέπει να αποκαλύψουν τις ακριβείς κατηγορίες που βαραίνουν όσους έχουν συλληφθεί. Και το κυβερνών κόμμα πρέπει να εργαστεί για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του. Αν χειριστεί την υπόθεση Εργκένεκον με ορθό τρόπο, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα πιο δημοκρατικό σύστημα όπου κανείς δεν θα βρίσκεται υπεράνω του νόμου.
Όπως γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το αίτημα για κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος και η υπόθεση Εργκένεκον δεν αποτελούν απλώς άλλο ένα στάδιο στη μακρά μάχη μεταξύ κεμαλιστών και ισλαμιστών. Ο στρατός είναι ο πιο ισχυρός και πιο σημαντικός θεσμός της Τουρκίας, αλλά δεν είναι μονολιθικός. Και αυτή την εποχή βρίσκεται σε άμυνα. Μια μερίδα στρατηγών εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη συμβίωση του Γενικού Επιτελείου με την κυβέρνηση. «Οι συλλήψεις αυτές μπορεί να αποτελούν μια συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Γενικού Επιτελείου να προχωρήσουν σε μια εκκαθάριση του στρατού», τονίζει ο Σολί Οζέλ, από το Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης.
Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ο στρατός είναι δυσαρεστημένος με την απαίτηση των Ευρωπαίων να εκσυγχρονιστεί. Σύμφωνα με τον Ιχσάν Νταγκί, που διδάσκει στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής, οι ενταξιακές συνομιλίες θα μειώσουν την εξουσία του στρατού. Και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που μερικοί απόστρατοι στρατηγοί είναι αποφασισμένοι να υπονομεύσουν αυτή τη διαδικασία.
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
Καυκασιανή διένεξη
Πρώτον, για τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους δρόμους μεταφοράς τους, που διέρχονται σχεδόν από όλη τη συγκεκριμένη περιοχή.
Δεύτερον, για να πλήττουν τη Ρωσία πλάι στο μαλακό της υπογάστριο, που είναι η συγκεκριμένη περιοχή. Η Γεωργία πλέον αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ με καλύτερο οικόπεδο από την Τουρκία.
Επιχείρησαν, λοιπόν, και επιχειρούν να «διεισδύσουν» στις πρώην σοβιετικές χώρες, τις οποίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν. Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που μιλάνε για εξουσίες – φερέφωνα και ηγέτες – μαριονέτες σε συγκεκριμένα κράτη. Για ηγέτες με έντονες εθνικιστικές τάσεις, πέριξ της Ρωσίας, ακόμη και στα δικά μας σύνορα, στο Κόσοβο και στα Σκόπια.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι, εκτός του ότι έχουν μεγάλα στρατηγικά και επιχειρηματικά συμφέροντα σε αυτές τις χώρες, διαθέτουν, επιπλέον, και μεγάλες εθνικές μειονότητες. Χιλιάδες Ρώσοι κατοικούν στον Καύκασο, στο Καζακστάν, στο Ουζμπεκιστάν, στην Ουκρανία, στη Γεωργία, ακόμη και στις βαλτικές Λιθουανία, Εσθονία.
Κάτι ακόμη. Η Ρωσία αποτελεί τη καρδιά της Ευρασίας, που αποβλέπει στην ένωση των κρατών της περιοχής, σε στρατηγικό, οικονομικό, στρατιωτικό, επιχειρηματικό συνασπισμό, απέναντι στην υπερατλαντική Δύση. Αυτόν τον ευρασιατικό συνασπισμό, επιχειρούν να τον δημιουργήσουν από τις αρχές του αιώνα και – βεβαίως – οι ΗΠΑ αντιμάχονται με κάθε τρόπο. Ο βασικός τρόπος ελέγχου των τοπικών κοινωνιών από τις ΗΠΑ, είναι μέσω ανάληψης της εξουσίας από πολιτικά τους φερέφωνα, τα οποία έρπουν στον εθνικισμό και έχουν υπέρμετρες - ανόητες προσωπικές φιλοδοξίες.
Η νότιος Οσετία, είναι μια αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία, μέσα στα σύνορα της Γεωργίας, χωρίς καμιά χώρα να την έχει αναγνωρίσει, ενώ η Γεωργία τη θεωρεί επαρχία της και την αποκαλεί με το μεσαιωνικό της όνομα, Tskhinvali.
Στη νότια Οσετία, τον έλεγχο έχουν Ρώσοι αξιωματούχοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, οι οποίοι αποκομίζουν τεράστια κεφάλαια από τη Ρωσία, δεδομένου ότι στο έδαφός της υπάρχουν τεράστιοι αγωγοί που μεταφέρουν αέριο από το ρωσικό έδαφος.
Το Κρεμλίνο, θέλει την επήρεια της Νότιας Οσετίας, γιατί επιδιώκει αφ’ ενός να προστατεύει τη μεγάλη ρωσική μειονότητα που κατοικεί εκεί και αφ’ ετέρου γιατί φοβάται την περίπτωση που η Γεωργία κλείσει τους δικούς της αγωγούς αερίου.
Συνεπώς, η μια πλευρά, η Ρωσία, δεν θα έβλεπε αρνητικά την ενσωμάτωση της νότιας Οσετίας, ή την παραμονή του σημερινού στάτους κβο, η δε άλλη, η Γεωργία, με κάθε τρόπο ανθίσταται, πολύ περισσότερο όταν διαθέτει τις πλάτες των ΗΠΑ.
Επιχείρησε, λοιπόν, η Γεωργία, με τις πλάτες των ΗΠΑ, να ελέγξει απολύτως τη νότια Οσετία με μια στρατιωτική επέμβαση - ρήξη, εκτιμώντας ότι η Ρωσική αντίδραση δεν θα ήταν άμεση και αποτελεσματική. Προφανώς, οι αμερικανόφιλοι ηγέτες της Γεωργίας, εκτίμησαν λάθος τα δεδομένα, νομίζοντας ότι οι Ρώσοι δεν θα αντιδράσουν, ή θα αντιδράσουν «χλωμά», όπως έπραξαν στο Κόσσοβο.
Η Ρωσία, πήρε τη μεγάλη ευκαιρία για να αποδείξει στη δική της γειτονιά, ότι παραμένει το απόλυτο αφεντικό και στην παγκόσμια κοινότητα ότι παραμένει η μεγάλη δύναμη.
Επιπλέον, ο Πούτιν, δείχνει να παίζει καλά το παιχνίδι. Πέραν του σκεπτικισμού στον οποίο υπέβαλλε, όμορα κράτη της χώρας του στα οποία ζουν μεγάλοι ρωσικοί πληθυσμοί, με την άμεση αντίδρασή του κατάφερε και κάτι άλλο. Έδειξε σε μεγάλη μερίδα του πλανήτη, ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αισθάνονται παντοδύναμοι και να επιχειρούν να καθοδηγούν – μόνοι- τις εξελίξεις.
Η Ρωσία, όμως, με την αντίδρασή της, πέτυχε και κάτι ακόμη. Πέτυχε να διασπάσει – έστω κι αν ακόμη δεν είναι απολύτως ορατό – την Ευρώπη. Στην οποία έχει ουκ ολίγους πελάτες στην ενέργεια.
Τι θα συμβεί στο εγγύς και απώτερο μέλλον; Το βέβαιο είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση στην οποία τα πάντα είναι απρόβλεπτα και ρευστά.
Και κάτι τελευταίο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται σε τι οφείλεται η υποστήριξη της Ρωσίας – έναντι της Γεωργίας – που υπάρχει έκδηλη στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον τόπο μας, αλλά και από μεγάλο μέρος των ελληνικών ΜΜΕ.
Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά και δεν χρειάζονται περισπούδαστες αναλύσεις. Οι Έλληνες στηρίζουν τους Ρώσους επειδή ακύρωσαν τα σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή του Καυκάσου, που είχαν ως βασικό άξονα τη Γεωργία.
Επειδή, λοιπόν, οι Έλληνες έχουν έντονα βιώματα από τη λεγόμενη «αμερικανική φιλία», με πλείστα όσα παραδείγματα, εκφράζουν με κάθε τρόπο τη συμπάθειά τους στη Ρωσία. Πολύ περισσότερο, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους – μια από τις πλέον αντιπαθείς φυσιογνωμίες διεθνώς- στη μόνη χώρα που αποθεώθηκε (!!!) στην πρόσφατη επίσκεψή του, ήταν η Γεωργία.
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Τα τενεκεδένια μετάλλια των αναβολικών.
Στη «φωλιά του πουλιού», αυτή τη φορά στο μακρινό, Πεκίνο, στα κινέζικα, στο κίτρινο χρώμα του χρυσού του άκρατου ανταγωνισμού (που έχει αντικαταστήσει την άμιλλα του πράσινου φύλλου της ελιάς, υποδηλώνοντας τη χρυσωμένη του ψυχή), ξαναπαίζεται το ίδιο πολυτελές, συνάμα και ευτελές, δαπανηρό, διεφθαρμένο, έργο, που βλέπουμε κάθε τέσσερα χρόνια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ή αγγλιστί, «Olympic games».
Τα Ολυμπιακά Παιχνίδια, λοιπόν:
Των γελοίων «αθανάτων».
Των εστεμμένων φελλών (ο δικός μας πλέον, σκέτος φελλός, άνευ στέμματος).
Των λαπάδων εκπροσώπων του δήθεν πολιτισμού.
Των καπάτσων χρηματοβόρων του χρήματος.
Των φουσκωμένων-ντοπαρισμένων υπεραθλητών.
Των τενεκεδένιων μεταλλίων, κι ας χρυσοπληρώνονται με εκατομμύρια.
(Τη δεκαετία του ’90, το ελληνικό κράτος αποτιμούσε, το χρυσό μετάλλιο 65 εκατομμύρια δραχμές, το αργυρό 45 και το χάλκινο 25 εκατομμύρια δραχμές, αφορολόγητα).
Οι σύγχρονες ολυμπιάδες, εκφυλισμένες σε παγκοσμιοποιημένες έμπορο-ανθρωποπανηγύρεις, όπου διαπλέκονται «αθλητικά» κορμιά (με ημερομηνία ταχείας λήξεως) και τεράστια συμφέροντα των οργανωτών των αγώνων, των θανατηφόρων «αθανάτων», που προσφέρουν το φύλλο συκής του ιδεολογήματος της άμιλλας, και από κάτω του, προσπαθούν να κρύψουν τη βιομηχανία του Ολυμπιακού θεάματος, με χορηγούς και ποικίλους κερδοσκόπους.
Οι ολυμπιακοί αγώνες καμιά σχέση δεν έχουν, πια, με το αθλητικό ιδεώδες της άμιλλας, κι’ ας ψέλνουν το τροπάρι της, κάθε τέσσερα χρόνια Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, κι εφέτος, Κινέζοι. Και «αθάνατοι» λογάδες.
Οι διοργανωτές της ολυμπιακής ζωοπανηγύρεως (περί αυτού, στην ουσία, πρόκειται, από τη μεριά των λογής διοργανωτών. Εκτρέφουν, στο εκτροφείο του σουπε-πρωταθλητισμού, δίκην ίππων ιπποδρομιακών αγώνων, τους σούπερ-πρωταθλητές τους) δεν είναι, παρά ένας θεσμός εμπόρων και συμφεροντολόγων, παντός είδους συμφερόντων, που ίδρυσαν και τροφοδοτούν το χρηματιστήριο της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου σώματος και ανεβοκατεβάζουν τις μετοχές του, ανάλογα με τα ρεκόρ και τις επιδόσεις.
Από τη μεριά των υπεραθλητών, ο στόχος δεν είναι το «ευ αγωνίζεσθαι» και η προσπάθεια, αλλά η κατάρριψη των ρεκόρ. Ρεκόρ, τα οποία και ιεραρχούνται, στο χρηματιστήριο του αθλητισμού των μπίζνες: Ρεκόρ αγώνων, ρεκόρ χώρας , Ευρωπαϊκό ρεκόρ, ρεκόρ ολυμπιακών αγώνων, με αποκορύφωμα και μόνιμο στόχο, του χημικού σούπερ-πρωταθλητή, το παγκόσμιο ρεκόρ. Που κι αυτό, όταν το κατακτήσει, πρέπει να το σπάσει.
17 φορές το έσπασε ο Σεργκέι Μπούμκα, που παρέλαβε το ρεκόρ, στο άλμα επί κοντώ, στα 5,85 μέτρα και το παρέδωσε στα 6.17 μέτρα. Το έσπασε πόντο-πόντο και μαζί με τη NIKE- NIKE, την εταιρία αθλητικών ειδών, που ήταν χορηγός του και αυτός διαφημιστής των προιόντων της. «Κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε στο βουνό» (στην περίπτωσή μας, ν’ ανεβούμε στο βάθρο του νικητή και του άφθονου, άφθονου, άφρονου χρήματος).
Ο ναός του αθλητισμού, οίκος εμπορίου του σούπερ-πρωταθλητισμού.
Αλλά πώς; Με ποιον τρόπο, επιτυγχάνονται αυτά τα εξωπραγματικά ρεκόρ; Και πώς, ακόμη πιο περίεργο, συνεχώς καταρρίπτονται;
Είναι η επιμονή, η υπομονή, η θέληση για την επίτευξη του σκοπού, ξεχωριστών ανθρώπων, που επιτυγχάνει το θαύμα;
Φτάνει αυτό, για τις ταχύτητες των δρομέων, που σπάνε το φράγμα του ήχου;
Αρκεί αυτό για τις υπεράνθρωπες, σούπερ γυναίκες, Τζόουνς και τις όμοιες, με τους μυώδεις, υπερφυσικούς για φυσιολογική γυναίκα, γλουτούς και μηρούς. Με τις ουλές της ανδρογόνου ακμής στο πρόσωπο;
Το ξεπέρασμα του εαυτού με τη θέληση, την υπομονή, την επιμονή, προφανώς και σύμφωνα με την κοινή λογική, που δεν είναι τόσο κοινή όσο κοινώς νομίζεται (το -ται με «αι». Νομίζεται, από πολλούς), δεν αρκεί για τον πρωταθλητισμό και τον σούπερ-πρωταθλητισμό, των επαγγελματιών των παγκοσμίων αθλητικών αγώνων,
Εδώ μετράει, και μετριέται επιστημονικά, η αποδοτικότητα, η μεγιστοποίηση της οποίας επιτυγχάνεται, με επιστημονικά, επίσης, μέσα.
Το σώμα του σούπερ-πρωταθλητή, θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως μηχανή και, τέλος , καταντά μια ανθρωπομηχανή, της οποίας η απόδοση, πάντα επιστημονικά μετρούμενη, πρέπει να φθάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Και να τις ξεπεράσει (έστω και «βαρώντας μπιέλα») .
Ο σούπερ-πρωταθλητής αναγκάζεται, βιάζοντας τους φυσιολογικούς ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος, με την εντατική εξειδικευμένη, μηχανοποιημένη, προπόνηση, να ξεπερνάει συνεχώς τον εαυτό του, μα και τους άλλους.
Δεν ανταγωνίζεται μόνο τον εαυτόν του, ο σούπερ-πρωταθλητής, αλλά και τους άλλους ανταγωνιστές του, που «θα σε φάνε αν δεν τους φας».
Κυρίως όμως ανταγωνίζεται το χρονόμετρο, τον πήχη, το σκάμμα. Το ρεκόρ.
Τρέχα γρηγορότερα από τον χρόνο.
Πήδα ψηλότερα από το ύψος.
Πήδα μακρύτερα από το μήκος, (του ανταγωνιστή σου, το δικό σου, του παγκόσμιου ρεκόρ)!
Σμήνος ειδικών (προπονητές, αθλίατροι, βιολόγοι, διαιτολόγοι, φαρμακολόγοι, φυσιολόγοι, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι νευρολόγοι).
Ποικιλία εταιριών αθλητικών ειδών, οι οποίες παράγουν αεροδυναμικά, υδροδυναμικά, βιοδυναμικά προϊόντα, που επιτρέπουν καλύτερη απόδοση του σούπερ-πρωταθλητή, στον αέρα, το νερό, στο έδαφος.
Πολυμορφία αλληλοδιαπλεκομένων συμφερόντων, χτίζουν τον σούπερ-πρωταθλητή.
Διαμορφώνουν το σώμα και το πνεύμα του, σε μηχανικό σύστημα μέγιστης απόδοσης, λες και η εντελέχεια (τελικός σκοπός) του σώματος, συνίσταται στο σπάσιμο του ρεκόρ, με τη συμβολή ενός πνεύματος, αποκλειστικά, προσηλωμένου σ’ αυτόν τον στόχο.
Σε λίγο καιρό θα μας επισκεφθεί και η γενετική μετάλλαξη των αθλητών (θα έχουν ουρές ψαριού και οπλές στα πόδια) για την ανάγκη των ρεκόρ.
Αλήθεια τα παπούτσια με spikes γιατί επιτρέπονται? είναι φυσιολογικό να έχει πρόσφυση γατόπαρδου το ανθρώπινο σώμα στο ταρτάν. Οι αρχαίοι αγωνίζονταν ολόγυμνοι για αποφυγή τέτοιων φαινομένων λες και δεν μπορούσαν να βάλουν στα σανδάλια τους ήλους για τέλεια πρόσφυση.
Το, «νους υγιής εν σώματι υγιεί» πάει περίπατο.
Και ο νους και το σώμα «καίγονται» στην υπερπροσπάθεια της επίτευξης του παράλογου στόχου: σπάσιμο του ρεκόρ.
Και επειδή, ούτε το ανθρώπινο πνεύμα, ούτε το ανθρώπινο σώμα, με όση επιμονή, υπομονή, θέληση κι αν διαθέτουν, μπορούν να ξεπεράσουν τα φυσιολογικά τους όρια, η βιομηχανία του κερδώου σούπερ-πρωταθλητισμού και των ρεκόρ επιστρατεύει την χημεία.
Δηλαδή, την ντόπα.
Ανδρογόνα (στερινοειδή αναβολικά, αλλέως), αυξητική ορμόνη, κορτικοστερινοειδή (κορτιζόνη), ερυθροποιητίνη, παλιότερα μορφίνη, κοκαΐνη (ιδίως στις ΗΠΑ), εφεδρίνη, αμφεταμίνες, είναι στην ημερήσια διάταξη των εργαστηρίων της βιομηχανίας παραγωγής σούπερ-πρωταθλητών. Με όλες τις γνωστές καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία των χρηστών τους. Ενδεικτικά:
Για τους θανάτους 18 Βέλγων και Ολλανδών ποδηλατιστών από το 1987-1990 ενοχοποιήθηκε η ερυθροποιητίνη. Η Μπρίγκιτ Ντρέσελ, γερμανίδα πρωταθλήτρια του επτάθλου, πέθανε, το 1987, από κατάχρηση αναβολικών και οπιούχων.
Η δημοσιοποίηση αυτών των περιστατικών, και άλλων πολλών και, η ολοένα και συχνότερα αποκαλυπτόμενη, χρήση χημικών ουσιών, στον σούπερ-πρωταθλητισμό, οδήγησε στη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου.
Τεράστια σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν. Παράγκες και παραγκούχοι του πρωταθλητισμού και του αθλητισμού γενικότερα, έγιναν προσπάθειες να ξηλωθούν.
Αθλητές αποκλείστηκαν από τους αγώνες. Μετάλλια αφαιρέθηκαν. (Θυμίζω, την σούπερ-πρωταθλήτρια, τη φτερωτή δρομέα, Μάριον Τζόουνς, των πέντε μεταλλίων, που της αφαιρέθηκαν, όταν η ίδια παραδέχθηκε ότι ήταν ντοπαρισμένη. Τον δικό μας φτερωτό Αίολο και άλλες και άλλους).
Γιατί τη ντόπα πολλοί εμίσησαν. Τα ρεκόρ ουδείς. Και τέτοια ρεκόρ, χωρίς ντοπα, δεν γίνονται.
Το αθλητικό πνεύμα, παρέδωσε το πνεύμα, στο κύκλωμα των παντοίων συμφερόντων και στο εμπορευματικό κέρδος, που ζωοποιούν τον σύγχρονο σούπερ-πρωταθλητή και ταυτόχρονα τρέφονται από τις σάρκες του.
Οι αθλητές έγιναν ζωντανές διαφημίσεις των χορηγών τους και ανθρωπομηχανές παραγωγής ρεκόρ, που υποχρεούνται να τα σπάζουν, ες αεί, και με κερδοφόρο τρόπο.
Δεν αρκεί η νίκη, ούτε μια καλή επίδοση.
Ο αγώνας δεν γίνεται για τον κότινο της δόξης, αλλά για το σπάσιμο του ρεκόρ, με την υπέρβαση του ανθρώπινου και με τη βοήθεια της χημικής ουσίας, που θα φέρει αίγλη, φήμη και κυρίως χρήμα. Το χρυσό μετάλλιο λαμπυρίζει εκθαμβωτικά στα στήθη των σούπερ-πρωταθλητών.
Αλλά τα μαλάματα με τα οποία στολίσανε το αρχαίο πνεύμα το αθάνατο, έγιναν θανατηφόρο σαράκι, που έφαγε το καθαρό πρόσωπο τους αθλητικού ιδεώδους της ευγενούς άμιλλας.
Η δόξα της Ολυμπίας και η ευγενής άμιλλα, κατήντησε ανταγωνισμός εταιριών, κρατών, πολιτικών, λαών, πάνω στα σακατεμένα σώματα (μελλοντικά πτώματα) νέων ανθρώπων, που έγιναν αντικειμένα εκμετάλευσης μέσα στα Ολυμπιακά στάδια, υπό τις ζητωκραυγές ενός πλήθους, μυριάδων ανθρώπων, απανταχού της γης, που βλέπει τα παιδιά του να καταρρακώνονται σωματικά και ηθικά και ζητωκραυγάζει αλλόφρον.Πίσω από τη λάμψη του χρυσού, δεν έβλεπε ο λαός τίποτα.
Αργότερα, οι μαντατοφόροι της Γουάντα ήρθαν, βρωμισμένοι κι αυτοί, λαχανιασμένοι, αρθρώνοντας ακαταλαβίστικα ονόματα, που μας τα εξηγούσαν οι παντός είδους αρμόδιοι στο γυαλί, και μεις νοιώθαμε πως μας ειρωνεύονται, πως μας λένε ψέματα, ότι τώρα τάχα είδαν, όλοι, το φως το αληθινόν, μέσα στις σακατεμένες αρθρώσεις των παιδιών μας, μέσα στις λεηλατημένες σάρκες τους και τα σάπια τους σπλάχνα.
Δειλοί, θανατεροί «αθάνατοι», για να παίξετε τα ολυμπιακά παιχνίδια σας, πήρατε τα παιδιά μας και τα κομματιάζετε.
Δειλοί.
Ο ήλιος αυτός, ο γαλήνιος ήλιος της ολυμπιακής φλόγας, ήταν δικός μας.
Τον μοιραστήκαμε, χύσαμε το φως του στον κόσμο (ή μας το άρπαξαν;) και σεις το κάνατε χρυσάφι και εμπόρευμα, παιανίζοντας πάντα, υποκριτές και φαρισαίοι, όμοιοι με τάφους ασβεστωμένους, που μέσα τους φιδοσέρνονται βρώμικα σκουλήκια κι ανθρώπινα σερπετά, τον ύμνο του καλού! Του ωραίου! Του αληθινού!
Δειλοί.
Έμποροι της ανθρώπινης σάρκας και της ελπίδας και της χαράς, που ψευδώνυμα βαφτίζετε τους ολυμπιακούς αγώνες. Ολυμπιακά παιχνίδια (olympic games).
Ανελλήνιστοι, που αγνοείται την ψυχαγωγική αγνότητα και αγιότητα του παιχνιδιού, της παιδιάς (ομαδικό παιχνίδι), που έχει όμοια ρίζα με το παιδί.
Ολυμπιακά παιχνίδια. Ποια παιδιά; Ποια παιχνίδια;
Παίδεμα και πόνος και ευτελισμός ψυχών και σωμάτων, για να φτιάξουν τον υπεράνθρωπο πρωταθλητή, χρυσοφόρο κότα για όλους τους πονηρούς, «αθάνατους» και μη, του κόσμου.
Ντροπή σας.
Μα τι ντροπή να αισθανθείτε, οι αναίσχυντοι κερδόφρονες.
ΥΓ..... Πόσοι από εσάς τους αθάνατους πιστεύεται ότι οι Τζαμαϊκανοί άνδρες και γυναίκες στα 100 μ. είναι καθαροί, απλά τα μηχανήματά σας δεν ανιχνεύουν ακόμα το σκονάκι του κλεψίματος.
Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008
Προσγείωση στην καθημερινότητα
Για 7 μέρες δεν άνοιξα ούτε ένα ΜΜΕ (σε οποιαδήποτε μορφή του) και χάρισα στον εαυτόν μου αυτήν την πολυτέλεια κάνοντάς τον άλλο άνθρωπο. Εξημερώνοντας τα πάθη και εκτιμώντας τις χαρές που προσφέρουν τόσα πολλά μικρά που κάνει κάποιος στην καθημερινότητα των διακοπών του. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας προσφέρω μια φωτογραφία από το την 7ήμερη φυγή μου. Είναι η μόνη επικαιρότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή υποκειμενικά.Η τέλεια παραλία ..... αμμουδιά λίγο χοντρή να μην κολλάει, φυσικό κρύο γλυκό νερό στα 20 μέτρα με τουλούμπα, δέντρα (ευκάλυπτοι και πεύκα) μέχρι την άκρη της θάλασσας που χαρίζουν την σκιά τους δίπλα στο κύμα όλη μέρα, απίστευτος σπάνιος ψαρότοπος τα βραχάκια στο βάθος, το κοντινότερο χωριό στα 5 χιλιόμετρα ..... το μόνο που λείπει από την φωτογραφία είναι η παρέα που κι αυτή ήταν καταπληκτική!!!
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Μειώνονται οι Έλληνες που πάνε διακοπές
Περισσότεροι από 47 στους 100 'Έλληνες (45 πέρυσι) δεν θα κάνουν διακοπές το καλοκαίρι του 2008, ενώ συνεχίζεται απελπιστικά η μείωση του χρόνου των διακοπών της ελληνικής οικογένειας, η οποία (για τέσσερα μέλη) δαπανά περίπου 3.300 ευρώ για διακοπές 15 ημερών. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Eurostat, τουλάχιστον πέντε παραπάνω ημέρες διακοπών, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταγράφονται στην Ελλάδα, Ισπανία και Λουξεμβούργο, για τις ηλικίες των 15-24.
Ως αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 73%, επαγγελματικές υποχρεώσεις 20% και άλλοι λόγοι 7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 72% κάνει διακοπές σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι.
Η χώρα μας δυστυχώς, χαρακτηρίζεται πλέον διεθνώς, ως ιδιαίτερα ακριβός τουριστικός προορισμός. Δεν είναι λοιπόν περίεργο γιατί οι καταγγελίες οι οποίες καταγράφονται από το ΙΝΚΑ έχουν συχνά την επωδό: «αγαπούμε την Ελλάδα, μας αρέσει πολύ, αλλά δεν μπορούμε πια να ξανάρθουμε εδώ».
Η διάρκεια των διακοπών φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Έτσι, το 30% θα κάνει 7 ήμερες διακοπές, το 34% θα κάνει 10 ημέρες διακοπές, το 25% θα κάνει 15 ήμερες διακοπές, το 6,5% θα κάνει 20 ήμερες διακοπές και το 1,5% μόνο θα κάνει 30 ήμερες διακοπές.
Αυτή η αυξανόμενη σύντμηση της διάρκειας των διακοπών, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ, συναρτάται με ένα είδος γενικότερης αποδιοργάνωσης και ανασφάλειας του Έλληνα και οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς παράγοντες, σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία. Παράλληλα, σε ένα μικρό ποσοστό οφείλεται και στη διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ).
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφέρει ότι η φετινή τουριστική κίνηση για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2008 δεν παρουσιάζει ουσιαστικά καμία μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αφού η αύξηση είναι οριακή (0,07%, με βάση τις διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια).
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η φετινή διεθνής αρνητική οικονομική συγκυρία και τα πλεονεκτήματα των δολαριακών προορισμών έναντι αυτών της ευρωζώνης διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί ο ελληνικός τουρισμός. Από την άλλη μεριά, προσθέτει, «η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δεν υποστηρίζεται επαρκώς ούτε σε επίπεδο εθνικής και περιφερειακής προβολής λόγω εξαιρετικά χαμηλών πόρων, ούτε και σε επίπεδο βασικών υποδομών, δεδομένης της ποσοτικής και ποιοτικής υστέρησης αεροδρομίων, λιμένων, μαρινών και οδικού δικτύου».
«Σε μία ώριμη τουριστική οικονομία, όπως η ελληνική, δεν είναι πάντα εφικτή η συνεχής και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανάπτυξη. Είναι όμως αναγκαίος ο έγκαιρος σχεδιασμός για την διατήρηση θετικού προσήμου στην τουριστική ανάπτυξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να αποκτήσει η τουριστική οικονομία προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα να συμπεριληφθεί ως βασικός παράγων στο γενικότερο σχεδιασμό της χώρας, από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών», καταλήγει ο ΣΕΤΕ.
Οι ηλικίες από 25 έως 44 αποτελούν το 38% όλων των τουριστών στην Ευρώπη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώνονται στη Λιθουανία (48%) και στην Ιταλία (44%). Εξαιρέσεις αποτελούν το Βέλγιο και η Φιλανδία, στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών βρίσκεται μεταξύ των 45χρονων και 64χρονων πολιτών.
Ωστόσο, οι μικρότερες ηλικίες, από 15 μέχρι 24 ετών, κατέχουν χαμηλά ποσοστά στην τουριστική κίνηση, με μόλις 15%. Από τα στατιστικά, είναι προφανές ότι οι ηλικίες 15 - 24 στα νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε. πραγματοποιούν περισσότερα ταξίδια από τις αντίστοιχες ηλικίες στις υπόλοιπες χώρες. Οι νεαροί από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία κατέχουν τις τελευταίες θέσεις στην τουριστική κίνηση, μέσα στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, το ποσοστό των τουριστών άνω των 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, ακόμα και να διπλασιαστεί, αγγίζοντας το 30% μέχρι το 2060. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι μονάχα αποτέλεσμα της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου. Όσοι διανύουν τη νεανική τους ηλικία έχουν συνηθίσει να συμμετέχουν σε τουριστικές δραστηριότητες από τα σχολικά τους χρόνια. Συνεπώς, είναι αναμενόμενο να συνεχίσουν τα ταξίδια και όταν μεγαλώσουν.
Τα περισσότερα ταξίδια από τους Ευρωπαίους πολίτες πραγματοποιούν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου και οι ηλικίες από 15-24 των Ισπανών, με 3,8 ταξίδια το χρόνο. Ο μέσος όρος της διάρκειας των συνολικών διακοπών των Ευρωπαίων μέσα στη χρονιά είναι 20,5 ημέρες. Ωστόσο, φαίνεται ότι για τους Έλληνες οι 20,5 ημέρες δεν είναι αρκετές. Ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Γάλλοι. Τέσσερις ημέρες λιγότερες από το μέσο Ευρωπαίο τουρίστα, διαθέτουν οι Πορτογάλοι για τις διακοπές τους.
Οι πιο προνομιούχοι, ωστόσο, τουρίστες είναι άνω των 65 ετών, καθώς αυτοί περνάνε περισσότερες ημέρες μακριά από το σπίτι τους, σε σχέση με κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Φιλανδία σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά, σε αντίθεση με την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Βρετανία.
Την πρωτοκαθεδρία και στη διάρκεια των ταξιδιών έχουν οι Έλληνες, καθώς για ένα ταξίδι μόνο φεύγουν για 12,5 ημέρες και ακολουθούν οι Ολλανδοί. Μικρότερης διάρκειας ταξίδια πραγματοποιούν οι Φιλανδοί και οι Ούγγροι με δύο ημέρες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες τελικά και φέτος η καραφατμέ θα πάει διακοπές αλλά για μια μόνο εβδομάδα. Θα επανέλθει από την Δευτέρα 18/8/2008 ανανεωμένη με περισσοτερη όρεξη για δήγματα.
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
Carpooling μετακινήσεις.
Το φετινό καλοκαίρι της οικονομικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη και μέσω του Ιντερνετ, το οτοστόπ επιστρέφει δυναμικά. Ξαναγίνεται μόδα. Στην εξελιγμένη εκδοχή του, όταν στην ιστορία εμπλέκονται και το κλικ του «ποντικιού» και η διάθεση να μοιραστεί κανείς τα έξοδα της μετακίνησης, ονομάζεται carpooling.
Η περιπέτεια με το σακίδιο στην πλάτη και η όρεξη να συνταξιδέψει κανείς με αγνώστους επανέρχονται. Η βασική διαφορά είναι πως αυτή τη φορά λείπει ο ρομαντισμός και η κιθάρα των παιδιών της δεκαετίας του ’60 και του ’70 που βγήκαν «Στο δρόμο» αφού διάβασαν το ομότιτλο αριστούργημα του Τζακ Κέρουακ, το μανιφέστο των μπίτνικ.
Στον 21ο αιώνα επικρατεί ο ρεαλισμός, όπως υπογραμμίζεται σε πρόσφατο αφιέρωμα της εφημερίδας «La Repubblica». Αφενός είναι η δίψα για εξοικονόμηση χρημάτων σε μια περίοδο που η οικονομική στενότητα εξαπλώνεται διεθνώς. Αφετέρου η κούραση από την πολύωρη αναζήτηση χώρου για παρκάρισμα και η δοκιμασία των νεύρων από το μποτιλιάρισμα σε ασφυκτικές μεγαλουπόλεις. Κι έπειτα, το οτοστόπ βοηθά στη σωτηρία του πλανήτη, όπως προσθέτουν οι οικολογικές οργανώσεις που το συνιστούν. Με λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους μειώνονται οι εκπομπές ρύπων και κερδίζουμε πόντους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Με τέτοια «πεζή» αφετηρία, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το χέρι στην άκρη του δρόμου προς τους άγνωστους οδηγούς Ι.Χ. δεν υψώνουν πλέον μόνο νέοι σε ηλικία αλλά και πιο ώριμοι ταξιδιώτες που θυμούνται τη συνήθεια των νιάτων τους. Στη νέα εκδοχή η αναζήτηση συνοδηγού που θα πηγαίνει τη σωστή ώρα προς τη σωστή κατεύθυνση γίνεται στο Διαδίκτυο.
Η μίνι συνέντευξη για να διαπιστωθεί εάν ταιριάζουν τα χνότα, εάν ο άγνωστος είναι καπνιστής ή ακούει «λάθος» μουσική γίνεται σε ιστοσελίδες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα. Η ελληνική ιστοσελίδα www.carpooling.gr που έστησε μια ομάδα φοιτητών πριν από 4 χρόνια έχει χιλιάδες επισκέπτες, επίσης θα βρείτε κι άλλες λύσεις στην www.synepivatismos.gr και την www.carpoolworld.com .
Η μόδα του carpooling ξεκίνησε δειλά δειλά στην Αμερική και τη Γερμανία τη δεκαετία του ’90, αλλά τους τελευταίους μήνες -με τα σύννεφα της οικονομικής ύφεσης να πυκνώνουν- το κίνημα των σύγχρονων μπίτνικ αποκτά νέα δυναμική.
Οι πιο περιπετειώδεις φαν του «σπορ» κλείνουν τα αφτιά στις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δρόμο και τις ιστορίες με κορίτσια που έκαναν οτοστόπ και κατέληξαν νεκρά. Επιλέγουν την κλασική μορφή του οτοστόπ που επέλεξαν και οι ήρωες του Κέρουακ. «Ειμαι η Τζούλια από τη Θεσσαλονίκη. Πάει κανείς προς Γερμανία; Τελικός προορισμός το Αμβούργο... Είμαι ο Γιώργος από το Κομοτηνή. Κανείς για Κωσταντινούπολη;... Είμαι ο Τζίμης από Κομοτηνή κανείς για μπάνιο στο Φανάρι ?».
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
Ο φόβος της Χιροσίμα που ακόμα ζει
Στις 6 Αυγούστου 1945 ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-29 με την επιγραφή «Ενόλα Γκέι» έριξε πάνω από την ιαπωνική πόλη Χιροσίμα μία ατομική βόμβα, σκοτώνοντας 140.000 ανθρώπους.
Η φρίκη επαναλήφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, όταν ένα άλλο Β-29 ισοπέδωσε την πόλη Ναγκασάκι με μία ακόμη ατομική βόμβα θανατώνοντας 73.800 ανθρώπους. Η ανθρωπότητα γνώρισε τότε για πρώτη φορά τον πυρηνικό όλεθρο που ήλθε χρονικά να γίνει ο επίλογος στην 6ετή ανθρωποσφαγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πυρηνική απειλή υφίσταται όμως ακόμη και σήμερα που δεν υπάρχει κάποια Ιαπωνία η οποία αρνείται να παραδοθεί. Υφίσταται έστω και αν έχει αλλάξει μορφή σε σχέση με το 1945 και έχει έκτοτε γιγαντωθεί λόγω της διασποράς των πυρηνικών όπλων σε πολλές χώρες με αστάθεια και εσωτερικές απειλές (π.χ. Πακιστάν) ή τεταμένες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη (π.χ. Ινδία). Στη σημερινή εποχή δεν έχει πια σημασία ότι η τεράστια αποτρεπτική ισχύς των πυρηνικών όπλων συνετέλεσε ώστε ο Ψυχρός Πόλεμος να μην εξελιχθεί στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίθετα, τα πυρηνικά όπλα έχουν μεταβληθεί σε γενεσιουργό αιτία περιφερειακών εντάσεων, είτε από όσους τα κατέχουν (π.χ. Βόρεια Κορέα) είτε από όσους επιθυμούν να τα αποκτήσουν (π.χ. Ιράν).
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι η διεθνής κοινότητα ως σύνολο έχει αποτύχει να προχωρήσει στον πυρηνικό αφοπλισμό ή τουλάχιστον να εμποδίσει τη διασπορά των πυρηνικών όπλων. Η Συμφωνία για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (ΝΡΤ), την οποία έχουν συνυπογράψει από το 1968 189 χώρες, εκ των οποίων πέντε (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) είναι επίσημα πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει μείνει ουσιαστικά στα χαρτιά, αφού η Ινδία, το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα κατόρθωσαν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα.
Μοναδική ελπιδοφόρα εξέλιξη ήταν η κίνηση της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Ουσιαστικά, στη σημερινή εποχή ο κίνδυνος του πυρηνικού ολέθρου είναι υπαρκτός όσο ποτέ, όσο και αν το Χόλιγουντ δεν παράγει σχετικές ταινίες όπως κατά τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η πυρηνική απειλή αυξάνεται λόγω της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η ανθρωπότητα στρέφεται όλο και περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια ως λύση στην ενεργειακή κρίση που έχει ενσκήψει. Η ανθρωπότητα δείχνει να ξέχασε όχι μόνο τις φρικιαστικές εικόνες από ταινίες όπως η «Επόμενη Ημέρα», αλλά και υπαρκτές καταστροφές: το δυστύχημα στον αμερικανικό πυρηνικό αντιδραστήρα του Θρι Μάιλ Αϊλαντ το 1979 και την έκρηξη στο σοβιετικό πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ το 1986.
Ετσι, οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέγραψαν στις αρχές Μαΐου συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας και η Μόσχα σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο αποθήκευσης ή ανακύκλωσης ράβδων πυρηνικών καυσίμων -μία παγκόσμια «χωματερή» πυρηνικών αποβλήτων- ενώ η Ε.Ε. μεθοδεύει την αύξηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη...
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Τουριστικές Οδηγίες
Βρετανίδα τουρίστρια έπνιξε το μωρό της μετά από ξέφρενο γλέντι στα Μάλια. Ανήλικος έπεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου του μεθυσμένος και τραυματίστηκε σοβαρά. Αυτά είναι κάποια από τα "καμώματα" των Βρετανών τουριστών στα ελληνικά νησιά που έχουν προκαλέσει θύελλα δημοσιευμάτων στον Τύπο του "μεγάλου νησιού".
«Τι τρέχει με τους Βρετανούς;», αναρωτιέται ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», ενώ με «σκυλιά» παρομοιάζει τους συμπατριώτες της, ρεπόρτερ της «Daily Mail».
Και τα δύο μέσα ενημέρωσης, φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ, για τα «όργια» των Βρετανών τουριστών στα ελληνικά νησιά. Τα Μάλια στην Κρήτη κρατούν τα «πρωτεία» και ακολουθούν η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Ρόδος.
Καθώς ο ήλιος δύει, εκατοντάδες νέοι και νέες, βγαίνουν στα νησιώτικα σοκάκια και είναι έτοιμοι για όλα, όπως λέει η Daily Mail.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στον Κάβο στην Κέρκυρα, τέσσερις Ιρλανδοί, βίασαν μία Βρετανίδα τουρίστρια και κατέγραψαν τη σκηνή με τα κινητά τους τηλέφωνα. Στο Λαγανά της Ζακύνθου, ένας 17χρονος από το Σέφιλντ, πέθανε από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ πριν λίγο καιρό Βρετανοί είχαν διοργανώσει διαγωνισμό «στοματικού έρωτα». Στα Μάλια δε, κάθε βράδυ, είναι και μια καινούρια περιπέτεια, λένε τα δημοσιεύματα.
Μόνο φέτος το καλοκαίρι, έχουν πάει στην Κρήτη περισσότεροι από 5000 τουρίστες. Είναι συνήθως, έφηβοι, που μόλις έχουν τελειώσει το σχολείο και ψάχνουν για ένα μέρος να «ξεσαλώσουν». Το αλκοόλ ρέει άφθονο. Πολλά από τα 80 συνολικά μπαρ της περιοχής, προσφέρουν «πακέτα προσφορών», όπως έξι τεκίλες στην τιμή της μίας. Και αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο νέο ποτό, που έχει τρελάνει τους νεαρούς Βρετανούς και πουλιέται μόνο 10 ευρώ.
Σερβίρεται σε γυάλα και περιέχει Baileys, τσίλι, τεκίλα, αψέντι, ούζο, βότκα, μηλίτη, τζιν και ένα μυστικό «συστατικό», που δεν αποκαλύπτουν. Από εκεί και πέρα, χάνεται κάθε έλεγχος.
Η «DailyMail», αναφέρει, ότι, όταν θέλουν να κάνουν σεξ, απλά αρπάζουν κάποια ή κάποιον και το κάνουν. «Τα σκυλιά, περνάνε μερικά λεπτά που μυρίζονται και μετά κάνουν σεξ, οι Βρετανοί όμως δεν μπαίνουν καν στον κόπο», είπε ένας ντόπιος στη βρετανική εφημερίδα.
Πολιτισμένοι λαοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης κατά την περίοδο των διακοπών τους.
Πολλά τα μέρη στην Ελλάδα που έλκουν αυτόν τον τύπο τουριστών και πρέπει σαν εχέφρονες να αποφύγουμε. Μυρίζουν μπαρούτι ακόμη και το μεσημέρι με τους 40 βαθμούς, πολλά μαγαζιά δεν έχουν βιτρίνες, πόρτες και τα μπάρ είναι σιδερένια για να αντέχουν στις κακοποιήσεις των βρετανών. Σημεία των καιρών μετά το μακελιο της Σαντορίνης της Μυκόνου και ποιος ξέρει που αλλού ακόμα θα μας ξημερώσει.
Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008
Δωρεά οργάνων
Είναι άδικο για αυτούς που διατηρούνται στην ζωή με μηχανήματα να θάβουμε κάτω από το χώμα τα πολυτιμότερα των ανταλλακτικών .....τα ανθρώπινα όργανα.
- Με αφορμή τον τραγικό Αυστραλό πατέρα του 20 χρονου , που με περίσσιο αλτρουισμό δώρησε τα όργανα του παιδιού του στην χώρα που έχασε την ζωή του το παιδί του. Όργανα που έδωσαν ζωή ανθρώπινη και ελπίδα σε 4 Έλληνες.
- Με αφορμή την χτεσινή επιτυχή μεταμόσχευση ολόκληρων χεριών από ομάδες γιατρών.
Η δωρεά οργάνων είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Αν στην θέση του πάσχοντα βρισκόταν ένας από εμάς και τι δεν θα έδινε για ένα γνήσιο ανταλλακτικό ...... τελικά δεν χρειάζονται να δώσει κάποιος πολλά, μόνο αγάπη χρειάζεται και προνόηση.
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
Μαρία καλό ταξίδι
καλό ταξίδι Μαρία
Επιστημονική φαντασία και πραγματικότητα
Επιστήμονες της NASA με ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι έχουν οριστικές αποδείξεις πως υπάρχει νερό στον Άρη. Αφού εξέτασαν περαιτέρω τον πάγο που είχε βρεθεί στον Κόκκινο πλανήτη τον Ιούνιο από το διαστημικό όχημα Φοίνιξ, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.
"Έχουμε νερό", δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπόιντον, ο υπεύθυνος του TEGA (όργανο ανάλυσης των αερίων που προκύπτουν από τη θέρμανση στοιχείων) του Φοίνιξ. "Είχαμε αποδείξεις για τον πάγο από πριν, από τις παρατηρήσεις της "Οδύσσειας" και από τα ψήγματα που εξέτασε το Φοίνιξ τον περασμένο μήνα, όμως είναι η πρώτη φορά που αγγίξαμε και γευτήκαμε αρειανό νερό", είπε, αναφερόμενος, φυσικά, στα όργανα του διαστημικού σκάφους.
Σύμφωνα με τον Μπόιντον, το νερό αυτό εντοπίστηκε αφότου ο ρομποτικός βραχίονας του σκάφους μετέφερε, την Τετάρτη, ένα δείγμα εδάφους σε ένα όργανο που αναγνωρίζει τους ατμούς που παράγονται από τη θέρμανση.
Η σημασία αυτής της διαπίστωσης για τον αδελφό πλανήτη του Άρη είναι συγκλονιστική. Αν υπάρχει νερό και σε υγρή μορφή (πλήν του πάγου) σημαίνει ότι μπορεί να στηριχθεί ζωή. Ο εποικισμός του κόκκινου πλανήτη θα γίνει αργά ή γρήγορα. Αφού καταστρέψαμε τη γη, η απόβαση και η δημιουργία ζωής στον Άρη θα αποτελέσει το μεγαλύτερο βήμα της ανθρωπότητας και η καλύτερη άφεση αμαρτιών για όσα έχουμε κάνει στο πρώτο μας σπίτι.
Ξεκινώντας από την αποστολή των κάποιων αναερόβιων βακτηρίων αρχικά και ανεβάζοντας συνεχώς το επίπεδο προς πιο πολύπλοκους οργανισμούς σταδιακά, κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί ατμόσφαιρα στον γειτονικό μας πλανήτη και θα καταφέρουμε να μετοικίσουμε. Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί σε εργαστήρια ότι μπορεί να εξελιχθεί και το σενάριο που θα γράψουμε για το μέλλον του αφιλόξενου μέχρι στιγμής πλανήτη, μπορεί να αποδειχθεί σαν το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπινου είδους.
Το πρόβλημα είναι να προλάβει να δημιουργηθούν οι συνθήκες στον Άρη πριν καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη γη, ώστε να σωθεί το ανθρώπινο είδος. Αξίζει όμως να σωθεί? με τόσα αυτοκαταστροφικά που κάνει?