Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

GM δεν σημαίνει πλέον General Motors

«Κάποτε από τα αρχικά GM καταλάβαινες Genaral Motors, τώρα καταλαβαίνεις Great Misery, μεγάλη μιζέρια» κυκλοφορεί ως αστείο στις ΗΠΑ, αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Η εταιρεία προειδοποιεί πως αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν έρθει οικονομική βοήθεια από την Ουάσινγκτον, θα καταρρεύσει. Μέχρι και δυο εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν. Και σε δύσκολη θέση δεν βρίσκεται μόνο η Genaral Motors αλλά και η Chrysler και η Ford.

Ο Ομπάμα βλέπει με καλό μάτι την τοποθέτηση ενός επιτετραμμένου για την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς και ένα πακέτο σωτηρίας πολλών εκατομμυρίων, το οποίο όμως σε αντάλλαγμα θα εγγυάται τις θέσεις εργασίας.

Θα αντέξει η GM έως ότου αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου; Ο οικονομικός αναλυτής Αλεξ Τέιλορ είναι αισιόδοξος: «Το Κογκρέσο και ο Ομπάμα θα ασκήσουν τόσο μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση Μπους που τελικά μάλλον θα κυλήσουν καλά τα πράγματα για την Genaral Motors», που ζητά και από άλλες κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, εγγυήσεις για τα δάνεια των θυγατρικών της, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό «πάγωμα» των πιστώσεων.

Το διευθυντικό στέλεχος της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ συνιστά πάντως προσοχή: «Θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός, ώστε μια κρατική βοήθεια με χρήματα των φορολογουμένων να μην διατεθούν σε χρεοκοπημένες εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην διατηρηθούν ούτε οι θέσεις εργασίας στην OPEL, ούτε να βοηθήσουμε τους ευρωπαίους καταναλωτές».

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: