Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Βόμβες στα σχέδια της Ινδίας για την Βομβάη


H Βομβάη γνώριζε τα τελευταία χρόνια σημαντική οικονομική άνθηση, με τον τομέα των ακινήτων να αναπτύσσεται ταχύτατα προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές. Η τεράστια αυτή πόλη της Ινδίας είχε μάλιστα φιλοδοξίες να εξελιχθεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, ανταγωνιστικό στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Τεάτρης, κοντά στο χρηματιστήριο και στα πιο ακριβά ξενοδοχεία της πόλης, πιθανότατα θα βάλουν φρένο στα σχέδια αυτά.

Οι επιθέσεις πλήττουν σοβαρά την εικόνα της Βομβάης και ολόκληρης της Ινδίας, καθώς δίνουν την εικόνα μίας χώρας εκτός ελέγχου. Το πρώτο οικονομικό πλήγμα θα έρθει πιθανότατα στη μορφή της κάμψης του τουρισμού, αλλά το μεγαλύτερο ίσως να είναι η απομάκρυνση των επενδυτών.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιχειρήσεις της Wall Street είχαν πιστέψει στις προοπτικές του Μουμπάι και θέλησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην πόλη αυτή, που διαθέτει ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και έναν διεθνώς αναγνωρισμένο τομέα υπηρεσιών τεχνολογίας της πληροφορίας. Η Morgan Stanley δαπάνησε 425 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της JM Financial, κοινοπραξίας που είχε ιδρύσει με ινδική εταιρεία.

Οι Goldman Sachs και Merrill Lynch επίσης προώθησαν δικές τους ανεξάρτητες δραστηριότητες. Η πιστωτική κρίση ωστόσο τις ανάγκασε να προβούν σε περικοπές του δυναμικού τους στην Ινδία.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και ο τομέας των ακινήτων με τις τιμές των ακινήτων στη Βομβάη τον Οκτώβριο να είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα αστάθειας, που δημιουργείται, έρχονται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: