Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Με κάτι ναύτες .... Σομαλούς πειρατές.....


Η κατάληψη ενός σαουδαραβικού σούπερ-τάνκερ, με φορτίο πετρελαίου αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί το αποκορύφωμα της πειρατικής δραστηριότητας των Σομαλών.

Η κατάρρευση της σομαλικής κυβέρνησης το 1991 άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, και αλιευτικά πλοία από όλο τον κόσμο πλημμύρισαν την περιοχή με αποκλειστικό στόχο την λεηλασία του θαλάσσιου πλούτου της χώρας.

Aρχικά οι πολίτες χρησιμοποιούσαν τα πλοία τους για να προστατεύσουν τα νερά τους από παράνομα πλοία, που είχαν φτάσει να αποκομίζουν έως 90 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, κυρίως από την αλίευση τόνου.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ημιαυτόνομη επαρχία της Πούντλαντ, έγινε ένα από τα βασικά ορμητήρια των πειρατών.

Σε κάθε επίθεση χρησιμοποιούνται συνήθως τρία ταχύπλοα, τα οποία μεταφέρουν έξι με δέκα βαριά οπλισμένους άντρες.

Μεταχειρίζονται καλά τους αιχμαλώτους, προσδοκώντας σε λύτρα, τουλάχιστον 10.000 δολ. Τα μεγαλύτερα πλοία αποδίδουν κατά μέσο όρο περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο Chatham το ύψος του ποσού που οι πειρατές είχαν υφαρπάξει μέχρι τον Οκτώβριο κυμαίνεται μεταξύ 18 έως 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα χρήματα ίσως να επενδύονται στη διακίνηση του "κχατ", φυτού από το οποίο παράγεται ένα μαλακό ναρκωτικό, με επίδραση παρόμοια με της αμφεταμίνης.

Οι κάτοικοι της Πούντλαντ λένε ότι οι περισσότεροι πειρατές είναι γνωστοί σχεδόν σε όλους, καθώς οι πιο πλούσιοι από αυτούς έχουν χτίσει παραθαλάσσια μέγαρα, οδηγούν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και παντρεύονται περισσότερες γυναίκες.


ΥΓ Το πολεμικό μας πλοίο "Θεμιστοκλής" πήγε στα νερά του κόλπου του Άντεν για περιπολίες, όμως δεν μπόρεσε να αποτρέψει το ρεσάλτο σε ένα ελληνικό φορτηγό πλοίο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: