Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Σενάρια του κυβερνητικού σχήματος του ΟΜΠΑΜΑ

Συζήτηση για το πώς θα στελεχωθεί η επόμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα παλιό παιχνίδι στην Ουάσινγκτον. Και οι προβλέψεις σχεδόν πάντα διαψεύδονται. «Αυτοί που μιλούν δεν γνωρίζουν. Κι αυτοί που γνωρίζουν δεν μιλούν».

Καλώς ή κακώς, κανείς αναλυτής δεν ασχολείται με την κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Μακέιν στην περίπτωση που νικήσει. Ο ίδιος ο Ομπάμα, που οι πιθανότητες νίκης του ανέρχονται τώρα σε 89,2% σύμφωνα με το Intrade (την ιστοσελίδα των στοιχημάτων), αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση για τα στελέχη με τα οποία θα συνεργαστεί. Οι σύμβουλοί του όμως, που μόνο για την εξωτερική πολιτική φτάνουν τους 300, έχουν επιτρέψει να κυκλοφορήσουν ορισμένα σενάρια.

Με επικεφαλής τον Τζον Ποντέστα, πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί Κλίντον, η ομάδα του υποψηφίου των Δημοκρατικών εργάζεται από τον περασμένο Αύγουστο για τη συγκρότηση διαφόρων εναλλακτικών σχημάτων.

Αλλά η χρηματοπιστωτική κρίση ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Υψιστη προτεραιότητα του Ομπάμα, εφόσον κερδίσει τις αυριανές εκλογές, είναι τώρα να λάβει μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα σενάρια που κυκλοφορούν αφορούν το όνομα του επόμενου υπουργού Οικονομικών. Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται περισσότερο είναι ο Λόρενς Σάμερς, τελευταίος υπουργός Οικονομικών του Κλίντον, ο Τίμοθι Γκάιτνερ, διοικητής της Fed της Νέας Υόρκης, και ο Πολ Βόλκερ, πρώην διοικητής της Fed και από τους βασικούς συμβούλους του Ομπάμα.

Ο Βόλκερ είναι 80 ετών και, αν επιλεγεί, θα παραμείνει μόνο όσο διαρκεί η κρίση. Στην περίπτωση αυτή, θα έχει ένα νέο αναπληρωτή, όπως είναι ο 47χρονος Γκάιτνερ.

«Το πλεονέκτημα της επιλογής του Βόλκερ είναι ότι έπαιξε ενεργό ρόλο στην προηγούμενη ύφεση που έπληξε την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του '80», λέει ένας σύμβουλος του Ομπάμα. «Η παρουσία του θα καθησυχάσει τις αγορές».

Ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσει τουλάχιστον ένα Ρεπουμπλικανό σε κάποιο ανώτατο αξίωμα για να αποδείξει ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι μονοκομματική. Ο Ρεπουμπλικανός αυτός θα είναι πιθανότατα ο σημερινός υπουργός Αμύνης Μπομπ Γκέιτς, που η μετριοπάθεια και ο επαγγελματισμός του συνόδευσαν μια θητεία ριζικά διαφορετική από εκείνη του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο ίδιος ο Γκέιτς, πάντως, εμφανίζεται απρόθυμος να παραμείνει στην Ουάσινγκτον. Άλλοι Ρεπουμπλικανοί που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν σε μια κυβέρνηση Ομπάμα είναι ο γερουσιαστής της Νεμπράσκα Τσακ Χέιγκελ, που υπήρξε αντίθετος στον πόλεμο του Ιράκ, και ο γερουσιαστής της Ιντιάνα Ρίτσαρντ Λούγκαρ. Για τον τελευταίο κυκλοφορεί το σενάριο ότι μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά η ηλικία του (76) ίσως να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.

Αλλοι υποψήφιοι για το State Department είναι ο Τζον Κέρι, που έχασε το 2004 από τον Μπους, και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρώην πρεσβευτής του Κλίντον στα Ηνωμένα Εθνη, ο Στρόουμπ Τάλμποτ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, και Τζον Χάμρι, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμύνης.

Ο θεωρούμενος ως φαβορί για τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας είναι ο Τζιμ Στάινμπεργκ, που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Κλίντον, με αναπληρώτριά του τη Σούζαν Ράις.

Και η Χίλαρι; Θα μπορούσε να τής ανατεθεί το καθήκον της προώθησης στη Γερουσία των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Και ο Κόλιν Πάουελ, που ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον Ομπάμα;

«Το κατά πόσον ο Πάουελ θα αναλάβει ένα επίσημο αξίωμα πρέπει να το συζητήσουμε», τόνισε ο Ομπάμα.

Οσο για τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ο πιθανότερος είναι ο Τομ Ντάσλι, πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: