Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Άσκοπα μας πάει στη Χάγη η FYROM


«Είναι από άσκοπη έως αντιπαραγωγική αυτή η ενέργεια. Και συνιστά βεβαίως μια εσφαλμένη τακτική έναντι της Ελλάδας. Και αυτό για τρεις λόγους: πρώτον, είναι αμφίβολο εάν το Διεθνές Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή, και αυτό γιατί το δικαστήριο είναι διστακτικό όταν πρόκειται για διμερή ζητήματα που αφορούν στην ερμηνεία διμερών συμφωνιών.

Δεύτερο, ακόμη και εάν η Χάγη κάνει δεκτή την προσφυγή, η ελληνική πλευρά θα φέρει τα δικά της επιχειρήματα. Οπως διαφαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις, η Ελλάδα θα υποστηρίξει ότι πρώτη η FYROM παραβίασε συγκεκριμένους όρους της συμφωνίας και νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει μια σαφή απόφαση.

Και τρίτο, ακόμη και εάν αρχίσει η διαδικασία αυτή θα απαιτηθούν χρόνια -νομίζω τουλάχιστον τρία- μέχρι να βγει η απόφαση. Πρόκειται για σφάλμα τακτικής», τονίζει ο γερμανός αναλυτής της Tageszeitung και της Le Monde Diplomatique, Νιλς Καντρίτσκε, σχολιάζοντας στη Deutsche Welle την προσφυγή της κυβέρνησης Γκρουέφσκι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Καντρίτσκε χαρακτηρίζει ολέθρια τη γραμμή του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, δεν κατανοεί γιατί τα Σκόπια επιμένουν στη χρήση συμβόλων από την αρχαία Μακεδονία (στη φωτογραφία κυβερνητικό κτήριο στα Σκόπια με αγάλματα αρχαίου κλέους), και εκτιμά ότι «η στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα του ονόματος δεν θα προσεγγίσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ασκεί παρασκηνιακά λιγότερες πιέσεις, σε σύγκριση με την κυβέρνηση Μπους».

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: