Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Αυτορύθμιση αγορών ...... και πράσινα άλογα

Στην ανάγκη θέσπισης αυστηρότερων κανονισμών για το χρηματοοικονομικό σύστημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, στο πλαίσιο κατάθεσης του στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο κ. Greenspan τόνισε ότι η φιλοσοφία του περί ελάχιστης νομοθέτησης των αγορών και "αυτορύθμισης" από τις ίδιες τις τράπεζες, απέτυχε. "Αυτό με σόκαρε. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακριβώς συνέβη", παραδέχτηκε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Όπως υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, τα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να μην επαναληφθεί "το πιστωτικό τσουνάμι" που γνώρισαν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς αγορές, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται -όπως σημείωσε- "μια φορά ανά αιώνα".

Ο κ. Greenspan δήλωσε παράλληλα "σοκαρισμένος" από το γεγονός πως τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες απέτυχαν αφενός να επιβλέψουν η μία την άλλη, αφετέρου να προστατέψουν τους επενδυτές τους, τη στιγμή που τόσο ο ίδιος, όσο και άλλες ρυθμιστικές αρχές είχαν βασιστεί σε αυτό.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι χρηματοοικονομικά ιδρύματα που προβαίνουν σε τιτλοποίηση δανείων προς πώληση θα πρέπει να είναι υποχρεωμένα να διατηρούν μέρος των εν λόγω χρεογράφων, ενώ κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές για τη θέσπιση νέων κανονισμών σε ό,τι αφορά την απάτη, αλλά και τον διακανονισμό των συναλλαγών.

"Αν και θα προτιμούσα διαφορετικά, στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον δεν βλέπω άλλη επιλογή από την εφαρμογή της προϋπόθεσης όλοι οι εκδότες να διατηρούν ένα σημαντικό μέρος των χρεογράφων που εκδίδουν", δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε ότι αδυνατεί να δει πως θα μπορέσουν να αποφευχθούν οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα και και κατ΄ επέκταση η υψηλή ανεργία.

Ο κ. Greenspan υπογράμμισε παράλληλα ότι "απαραίτητη συνθήκη για το τέλος της κρίσης είναι η σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ", εξέλιξη όμως η οποία -όπως υποστήριξε- είναι απίθανη για τους επόμενους μήνες.

Διαβεβαίωσε τέλος τους νομοθέτες ότι "η κρίση θα παρέλθει" και οι ΗΠΑ θα καταλήξουν "με ένα ασφαλέστερο χρηματοοικονομικό σύστημα", ωστόσο προειδοποίησε πως αυτό δε θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.
(δείτε τις δηλώσεις από το REUTERS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: