Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Ασφάλεια καταθέσεων .... 15 Ερωτήσεις - 15 Απαντήσεις


αυτός είναι ο εγγυητής σας ...... ο Κύριος Προβόπουλος

1 Η εγγύηση των 100.000 ευρώ ισχύει ανά βιβλιάριο, ανά καταθέτη ή ανά τράπεζα;
Η εγγύηση των 20.000 σήμερα και 100.000 αύριο σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι ανά καταθέτη, δηλαδή ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα.

2 Σε περίπτωση που κάποιος έχει περισσότερους από ένα λογαριασμό (δύο, τρεις ή τέσσερις) σε μια τράπεζα, τι ισχύει;
Σε αυτή την περίπτωση, οι λογαριασμοί χάνουν ουσιαστικά την αυτοτέλειά τους και η εγγύηση ισχύει για το συνολικό ποσό. Αν, ωστόσο, οι λογαριασμοί είναι σε διαφορετικές τράπεζες, ο καταθέτης θα αποζημιωθεί από κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

3 Και αν σε ένα βιβλιάριο είναι δύο ή περισσότεροι οι δικαιούχοι, τι προβλέπεται;
Στην περίπτωση που σε ένα λογαριασμό ή σε σειρά λογαριασμών υπάρχουν συνδικαιούχοι, δηλαδή ο σύζυγος, η σύζυγος και τα παιδιά, εφόσον υπάρχει υπόλοιπο ανάλογο στο λογαριασμό, δικαιούχοι είναι και οι τέσσερις. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα, τέσσερα πρόσωπα (πατέρας, μητέρα και δύο παιδιά) επί 20.000, θα πάρουν 80.000 ευρώ και εφόσον ψηφιστεί ο νόμος για την εγγύηση των 100.000 ευρώ, οι τέσσερις συνδικαιούχοι θα εισπράξουν 400.000 ευρώ.

4Αν ένα πρόσωπο έχει ένα λογαριασμό κάτω από 20.000 ευρώ, μέχρι ποιο όριο μπορεί να φτάσει το ποσό που θα λάβει ως εγγύηση;
Κάθε καταθέτης που έχει λογαριασμό έως 20.000 ευρώ, όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να πάρει παραπάνω από αυτά που έχει. Αυτό φυσικά ισχύει για οποιοδήποτε όριο.

5 Σε περίπτωση που κάποιος καταθέτης έχει στο λογαριασμό του περισσότερα χρήματα από την εγγύηση των 100.000 ευρώ, θα χάσει τα υπόλοιπα χρήματά του;
Σύμφωνα με δέσμευση της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Για επιπλέον ποσά, πέραν των 100.000 ευρώ, θα υπάρξει εγγύηση και εκ των υστέρων κάλυψη, εφόσον υπάρξει ζημία.

6 Κατά πόσο είναι ασφαλές κάποιος καταθέτης να πάρει τα χρήματά του από την τράπεζα και να τα βάλει στο «σεντούκι»;
Οποιαδήποτε σκέψη για απόσυρση των χρημάτων από τις τράπεζες κρίνεται από τα τραπεζικά στελέχη παράλογη, καθώς αφενός δεν θα έχουν την παραμικρή απόδοση και αφετέρου θα είναι έκθετα σε ληστείες ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.

7 Είναι ασφαλέστερο για τους καταθέτες να αλλάξουν τη μορφή της κατάθεσής τους; Για παράδειγμα, έναν κλειστό προθεσμιακό λογαριασμό να τον μετατρέψουν σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να «σηκώσουν» τα χρήματά τους;
Ο λογαριασμός προθεσμίας σπάει οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο υπάρχει ένα πέναλτι ως προς το επιτόκιο. Δηλαδή, μπορεί ο καταθέτης να εισπράξει όποτε θέλει τα χρήματά του πληρώνοντας βέβαια το ανάλογο πέναλτι επί του επιτοκίου. Το κεφάλαιο μένει πάντα άθικτο.

8 Υπάρχει κάποιο είδος τραπεζικού λογαριασμού που να είναι ασφαλέστερο από τα άλλα;
Ο λογαριασμός όψεως έχει πάντα χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνον του ταμιευτηρίου και ο ταμιευτηρίου έχει πάντα μικρότερο επιτόκιο από της προθεσμίας. Κατά συνέπεια, αν κάποιος θέλει πέρα από την ασφάλεια να έχει και τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις, ο προθεσμιακός λογαριασμός είναι η καλύτερη λύση.

9 Η εγγύηση των 100.000 ευρώ καλύπτει και τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα ή μόνο τις ελληνικές;
Καταρχήν όλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν εγγύηση καταθέσεων. Εκείνο που διαφοροποιεί τα πράγματα είναι η χώρα στην οποία υπάγονται. Για τις τράπεζες που έχουν έδρα σε χώρες εντός της Ε.Ε., οι καταθέτες υπάγονται στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεων της εν λόγω χώρας. Οσον αφορά στις τράπεζες χωρών εκτός Ε.Ε., οι καταθέτες θα λάβουν ένα ποσό εφόσον είναι μικρότερο από το θεσμοθετημένο στην Ελλάδα όργανο, δηλαδή από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα λάβουν από τη χώρα την οποία η τράπεζα έχει ως έδρα της.

10 Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
Μια τράπεζα που έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα και έχει έδρα της το Ηνωμένο Βασίλειο υπάγεται στις εγγυήσεις και στους φόρους που διέπουν το σύστημα καταθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας. Αντίθετα, για μια αλβανική τράπεζα, επειδή η Αλβανία δεν είναι χώρα εντός της Ε.Ε., ισχύει ως προς το μέρος που υπάρχει ως εγγύηση καταθέσεων το σύστημα της Αλβανίας και επικουρικά το σύστημα εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας. Ωστόσο, χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η εγγύηση των 100.000 ευρώ θα ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

11 Ποια εγγύηση ισχύει σε περίπτωση που κάποιος έχει καταθέσεις σε αμερικανική τράπεζα;
Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων τις εγγυάται εφόσον το αμερικανικό σύστημα καταθέσεων δεν εγγυάται καταθέσεις εκτός Αμερικής. Εάν το αμερικάνικο σύστημα εγγυάται τις καταθέσεις και εκτός αμερικανικού εδάφους, τότε αποζημιώνονται από το αμερικανικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εγγύηση του αμερικανικού συστήματος μπορεί να φτάσει στα 250.000 δολάρια.

12 Τι ισχύει για τα repos;
Τα repos είναι κατάθεση κι επομένως ισχύει ό,τι ισχύει και για τις καταθέσεις.

13 Πέρα από τις καταθέσεις υπάρχουν και κάποια επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα μέσω τραπεζών. Αυτά έχουν κάποιου τύπου εγγύηση ή όχι;
Οι ασφαλιστικές συμβάσεις είναι συνήθως επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, γεγονός που σημαίνει ότι εξαρτώνται από την άνοδο και την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών. Οπως γίνεται κατανοητό, τα ασφαλιστικά προγράμματα δεν λογίζονται ως καταθέσεις κι επομένως δεν υπάγονται στις εγγυήσεις που αφορούν στις καταθέσεις.

14 Σε πόσο χρόνο δίνεται το ποσό της εγγύησης; Είναι άμεση η χορήγησή του;
Από τη στιγμή που θα πιστοποιηθεί ότι ένα πιστωτικό ίδρυμα έχει πρόβλημα, ο χρόνος καταβολής της εγγύησης θα είναι άμεσος.

15 Αν έχουμε ένα λογαριασμό σε ευρώ και έναν άλλο σε ξένο νόμισμα, για παράδειγμα σε ελβετικό φράγκο, η κατάθεση είναι εγγυημένη;
Η εγγύηση παρέχεται ανά τράπεζα και ανά πρόσωπο κι όχι ανά νόμισμα. Είτε ο καταθέτης έχει λογαριασμό σε ελβετικά φράγκα και ευρώ, είτε σε γιεν και ευρώ, είτε γιεν και καθόλου ευρώ, θα λάβει την προβλεπόμενη εγγύηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: