Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Ένας από αυτούς που ψήφισαν το σχέδιο Πόλσον.



Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής John Sarbanes, του Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν ένας από τους νομοθέτες που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

Ο κ. Sarbanes ελπίζει, ότι θα καταστεί δυνατόν να γίνουν οι κατάλληλες αναπροσαρμογές, έτσι ώστε να μπορέσει το Κογκρέσο να υιοθετήσει τελικά μια υπερκομματική λύση για την οικονομική κρίση, επειδή όπως είπε: «συνεχίζουν να διαγράφονται στον ορίζοντα δύσκολες μέρες και θα πρέπει να αξιώνουμε η προσοχή μας να παραμένει στραμμένη στην αποκατάσταση της γενικής δομής της οικονομίας μας».

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, που συνεργάστηκε ώστε το αρχικό νομοσχέδιο να τροποποιηθεί κατά τρόπο που να παρέχει σημαντική προστασία στον μέσο φορολογούμενο πολίτη, εξήγησε πως η ψηφοφορία της Δευτέρας τον έφερε αντιμέτωπο με ένα μεγάλο δίλημμα.

Κατά την έκφρασή του: «Ενα μέρος του εαυτού μου ήθελε να δει τους άπληστους της Wall Street που προκάλεσαν την κρίση να υπόκεινται τις πλήρεις συνέπειες των πράξεών τους και να μη χρειάζονταν επέμβαση του κράτους, και κατ' επέκταση του φορολογούμενου πολίτη, για τη διάσωσή τους.

Αλλά τις τελευταίες λίγες ημέρες, διακατέχομαι από μια όλο και μεγαλύτερη πεποίθηση, ότι εάν δεν κάνουμε τίποτα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές, τα πραγματικά θύματα θα είναι οι οικογένειες των εργαζόμενων Αμερικανών πολιτών. Τυχόν κλονισμός μεγάλων οικονομικών οργανισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της δανειοδότησης και αυτό με τη σειρά του θα είχε σοβαρές συνέπειες για τον μέσο πολίτη. Επιπλέον, τυχόν προβλήματα στην εξασφάλιση επιχειρηματικών δανείων, θα καθιστούσαν ακόμα πιο δύσκολο σε επιχειρήσεις να καταβάλουν τους μισθούς του προσωπικού τους και τούτο με τη σειρά του θα κατέληγε σε απολύσεις εργαζομένων. Μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για δάνεια καταναλωτή θα έφερνε σε δύσκολη θέση οικογένειες που χρειάζονται τέτοια δάνεια για την αντιμετώπιση βασικών σημερινών αναγκών τους. Για όλους αυτούς τους λόγους πείσθηκα και παραμένω πεπεισμένος, ότι τόσο η καθυστέρηση όσο και η αποφυγή της ανάληψης δράσης για την επίλυση του προβλήματος, δεν αποτελεί σωστή πολιτική».

Ο βουλευτής Sarbanes λέει πως καθώς οι νομοθέτες ετοιμάζονται να επιδοθούν σε προσπάθειες για την ανάπτυξη νέου σχεδίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διερεύνηση των βασικών αιτίων που προκάλεσαν την κρίση και να υιοθετηθούν μέτρα που να διασφαλίζουν, ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να αναπτύξουμε παρόμοια σχέδια στο μέλλον. Η Βουλευτική Επιτροπή Επιτήρησης και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, της οποίας ο βουλευτής Sarbanes είναι μέλος, έχει ήδη προγραμματίσει ακροάσεις για τον σκοπό αυτό.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Μέριλαντ, προειδοποιεί τέλος, ότι οποιαδήποτε παρέμβαση που θα σταθεροποιεί τις αγορές, θα ενισχύει το δανειοδοτικό σύστημα και θα αποτρέπει την απώλεια εργασιακών θέσεων, δεν θα αποτελεί και λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Από το Voice of America.

Δεν υπάρχουν σχόλια: