Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Οικονομική κρίση - και οι λίρες της γιαγιάς

  • Η σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης αποφάσισε:
  1. εγγυώνται ότι θα αποτρέψουν με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αναχρηματοδότησης (συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο = κρατικοποίηση), τη χρεοκοπία τραπεζών, των οποίων η πτώχευση θα εγκυμονούσε κινδύνους για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  2. Οι παρεμβάσεις για τη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας θα γίνεται με εθνικά μέσα, αλλά με τρόπο συντονισμένο σε όλα τα κράτη - μέλη και όπου απαιτείται θα επιδεικνύεται η κοινοτική αλληλεγγύη
  3. Σε κοινοτικό επίπεδο, το πρώτο μέτρο που αποφασίζεται και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά είναι η διάθεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων 30 δισ. ευρώ, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό μορφή επιδοτούμενων δανείων
Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν βασίζονται στο βρετανικό σχέδιο της κυβέρνησης - Μπράουν, που συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου κορυφής άσχετα αν η χώρα του δεν συμμετέχει στο Ευρώ.
  • «Το G7 συμφώνησε ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγουσα και έκτακτη δράση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού για τη σταθεροποίηση και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν. Στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται η προστασία τραπεζών, με τη διασφάλιση ότι μπορούν να αντλήσουν κεφάλαιο από κρατικές και ιδιωτικές πηγές, μέτρα για να επαναληφθεί η ροή πιστώσεων και να προστατευθούν οι καταθέτες, αν και στο σημείο αυτό δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, καθώς και η δέσμευση να ληφθεί αποφασιστική δράση και να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Επίσης, το G7 θα ενεργήσει έτσι ώστε τα αντίστοιχα εθνικά προγράμματα να εγγυώνται τις τραπεζικές καταθέσεις για να μπορέσουν οι μικροκαταθέτες να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των καταθέσεών τους. Ωστόσο, το G7 απέφυγε να υποστηρίξει το βρετανικό σχέδιο (κρατικοποίηση τραπεζών).
  • Το Σαββατοκύριακο έγινε και η σύνοδος κορυφής των G20 στις ΗΠΑ όπου και μίλησε ο Πρόεδρος Τζ. Μπους (-της που λέει και ο Λάκης). Στις χώρες του G20 συμμετέχει και η Τουρκία στην πλευρά των αναπτυσσόμενων χωρών.


Το λάθος της επένδυσης σε χρυσό (μέχρι στιγμής τουλάχιστον).

Ιδού ένα γράφημα της τιμής του χρυσού που λέει ότι ΑΝ είχες αγοράσει πριν από 12 μήνες και είχες πουλήσει πριν από 6, θα είχες κερδίσει. Αν είχες αγοράσει πριν από 6 μήνες και είχες πουλήσει τώρα θα ήσουν λίγο χαμένος. Αν είχες την πολυτέλεια να διαλέξεις κάποια ιδανική στιγμή του παρελθόντος, σίγουρα θα είχες κερδίσει. Αν είχα λεφτά θα ήμουν πλούσιος, αν η γιαγιά μου κλπ κλπ.

Με κανένα γράφημα δεν προκύπτει τίποτα για το μέλλον. Δεν υπάρχει πληροφόρηση στο παρελθόν για το μέλλον, λένε οι αναλυτές.
Τουλάχιστον θα πρέπει να ηρεμήσουν κάτι νευρικοί και δεν θα πάνε να κάνουν λίρες και να κλαίνε μετά επειδή δεν τρώγονται; Οι λίρες της γιαγιάς είναι ένα πολύ ωραίο αναμνηστικό αλλά δεν τρώγονται ..... επένδυση χρημάτων στην πραγματική οικονομία και επενδύσεις σε δουλειές σε όσο πιο χαμηλό επίπεδο αναγκών δηλαδή τρόφιμα, στέγη μην επενδύσετε σε γήπεδα γκολφ ..... γιατί τα executives που έπαιζαν μάλλον σε λίγο καιρό δεν θα έχουν να φάνε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: