Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Η ασθένεια του Δημόσιου χρέους στις ΗΠΑ.

Ξέμεινε από ψηφία... «η κακόφημη φωτεινή επιγραφή των ΗΠΑ», όπως τη χαρακτήριζε ο Economist, ένα είδος μετρητή που είναι εγκατεστημένος κοντά στη πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης, και καταγράφει καθημερινά το δημόσιο χρέος της χώρας, που διογκώνεται διαρκώς, φθάνοντας στα 10,149 τρισ. δολάρια, χωρίς να συμπεριληφθούν και οι μελλοντικές υποχρεώσεις του Δημοσίου. Το οικογενειακό μερίδιο αυτού του χρέους ξεπερνά τις 86.000 δολάρια. Το τσουνάμι του χρέους εξελίσσεται σε θρίλερ στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία έχει διολισθήσει σε ύφεση και η κυβερνητική δράση θεωρείται αναγκαία για να συγκρατηθούν οι απώλειες, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα της WSJ.

Oι 52 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί στο τρίτο και τέταρτο εφετινό τρίμηνο, όπως και στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Είναι η πρώτη φορά που οι προβλέψεις της έρευνας για τις παραπάνω περιόδους έγιναν αρνητικές. Εάν επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί για τρία διαδοχικά τρίμηνα σε διάρκεια μεγαλύτερη της 50ετίας.

Οι οικονομολόγοι ανεβάζουν τώρα σε ποσοστό 89% τις πιθανότητες ύφεσης τους προσεχείς 12 μήνες συγκριτικά με το 60% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, το 54% πιστεύουν ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να προωθήσει τονωτική για την οικονομία δέσμη μέτρων τον Ιανουάριο.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι και ως προς την προώθηση του πακέτου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών: 13% πιστεύουν ότι τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ανέργων, 9% για δαπάνες υποδομών, 4% για φορολογικές μειώσεις ενώ το 28% εκφράζει ανάμεικτες απόψεις.

Οσο για την ανεργία, η έρευνα προβλέπει ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα φθάνουν τις 74.000 μηνιαίως το προσεχές 12μηνο με την ανεργία να ανέρχεται στο 6,8% μέχρι τον Ιούνιο, κάτι που είχε να συμβεί από το 1993.

Όταν χρωστάς όμως όλοι εύχονται για την υγεία σου ..... να είσαι γερός για να πληρώνεις. Έτσι κι εμείς πρέπει να ευχόμαστε να πάει καλύτερα η Αμερική (με τον Ομπάμα στο τιμόνι), γιατί είναι η καρδιά της οικονομικής ζωής του πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: