Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Σουρεαλισμός της οικονομίας .... και το ανέκδοτο της μαϊμούς

Μια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν αρκετή για την αποθέωση του σουρεαλισμού.

Ο Σαλβατόρ Νταλί θα μπορούσε να κάνει έναν θαυμάσιο πίνακα με τον «σοσιαλιστή» Τζόρτζ Μπους, τον φιλελεύθερο πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να διακηρύσσει το τέλος του καπιταλισμού - τζόγου και τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες στις Βρυξέλλες, σαν το μάγο με τα δώρα.

Σύμφωνοι, στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι και στην οικονομική κρίση ιδεοληπτικοί, αλλά γιατί δεν παραμερίζονται οι ιδεολογίες όχι μόνο για να σωθεί το σύστημα, αλλά και ανθρώπινες ζωές από τον υποσιτισμό;

«Για να εξαφανίσουμε την πείνα από τον πλανήτη μας αρκούν σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ανθρωπιστικών οργανώσεων 30 δισ. δολάρια το χρόνο, κάτι λιγότερο δηλαδή από το 5% του πακέτου Πόλσον για τη διάσωση των τραπεζών... 2400 χλμ. μακριά από την Γουόλτ Στριτ βρίσκεται η Αϊτή, που κατήντησε πια συνώνυμο της φτώχειας.

Η Αϊτή είναι μακριά από τις χρηματαγορές, γι' αυτό εκεί οι πεινασμένοι πεθαίνουν σιωπηλά»

από τη le monde

Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα μικρό χωριό, ένας άντρας ανακοίνωσε στους ντόπιους ότι θα αγόραζε μαϊμούδες για $10 τη μία.

Οι χωρικοί βλέποντας ότι υπήρχαν πολλές μαϊμούδες τριγύρω, βγήκαν έξω στο δάσος και ξεκίνησαν να τις πιάνουν. Ο άντρας αγόρασε χιλιάδες μαϊμούδες για$10 κάθε μια, αλλά καθώς η διαθέσιμη ποσότητα άρχιζε να μειώνεται, οι...

χωρικοί σταμάτησαν τις προσπάθειές τους. Ο άντρας λοιπόν αυτός ανακοίνωσε ότι τώρα θα αγόραζε κάθε μαϊμού για $20. το γεγονός αυτό ανανέωσε το ενδιαφέρον των χωρικών και ξεκίνησαν να κυνηγούν μαϊμούδες ξανά.

Σύντομα η διαθέσιμη ποσότητα είχε κι άλλο μειωθεί και ο κόσμος γύρισε σιγά σιγά στις φάρμες τους. Η τιμή της προσφοράς τώρα ανέβηκε στα $25 και η διαθεσιμότητα μαϊμούδων έγινε τόσο μικρή, που χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για να δεις μια μαϊμού,πόσο μάλλον να την πιάσεις.
Ο άντρας αυτός ανακοίνωσε ότι τώρα θα αγόραζε τις μαϊμούδες για $100 τη μία. Ωστόσο,επειδή έπρεπε να κατέβει στην πόλη για δουλειές, αγοραστής θα ήταν ο βοηθός τους,εκ μέρους του.

Με την ευκαιρία της απουσίας του αφεντικού, ο βοηθός είπε στους χωρικούς: «κοιτάξτε αυτές τις μαϊμούδες στο μεγάλο κλουβί που έχει μαζέψει το αφεντικό μου. Θα σας τις πουλήσω για $50 τη μία και όταν εκείνος επιστρέψει από την πόλη, μπορείτε να του τις πουλήσετε για $100.

Οι χωρικοί μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν όλες τις μαϊμούδες.

Από τότε δεν είδαν ποτέ ξανά ούτε τον άντρα ούτε τον βοηθό του, μόνο μαϊμούδες παντού.

Καλώς ήρθατε στην Wall Street

Δεν υπάρχουν σχόλια: