Νέα μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάλεσε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υιοθετώντας το σχέδιο των 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στα κράτη μέλη επιβάλλουν νέες πρωτοβουλίες από κοινοτικής πλευράς, πέραν των προγραμματισμένων προτάσεων που θα υιοθετηθούν μέσα στη βδομάδα για τη διαφάνεια και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για αναδίπλωση της Κομισιόν που προτάσσει τη σωτηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε να αποκαλύψει τη μορφή των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι θα υποβληθούν στη διάρκεια συνόδου υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι με τη συμμετοχή των τεσσάρων κοινοτικών χωρών που μετέχουν στην G8 (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία) και των προέδρων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ευρωζώνης.
O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες ήταν μάλλον καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι είναι σταθερό το γαλλικό σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως, ανησυχία προκαλεί η βουτιά (12%) της μετοχής της ιταλικής τράπεζας Unicredit, λόγω επενδύσεων που είχε στη γερμανική Hyppo.
Εντωμεταξύ, χθες η βελγική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου διέσωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου, το γαλλο-βελγικό όμιλο Dexia, μπαίνοντας στο μετοχικό κεφάλαιο με κεφάλαια 6,4 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να κάνει «εκπτώσεις» στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού. Ετσι έδωσε «χέρι βοήθειας» και στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση της οποίας εγγυήθηκε χθες για μια διετία τα χρήματα των καταθετών στις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Οι Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια και στη δημοσιονομική επιβάρυνση που συνεπάγονται οι κρατικές παρεμβάσεις. Μόνο στο Βέλγιο τα 7,7 δισ. ευρώ που θα δώσει η κυβέρνηση για τη διάσωση της Fortis και της Dexia αντιπροσωπεύουν περίπου 2,5 μονάδες του ΑΕΠ. Δεν θα υπολογιστούν όμως στο έλλειμμα, αλλά στο χρέος, ώστε η χώρα να αποφύγει την κοινοτική επιτήρηση.
Ο κρατικός παρεμβατισμός που μας δημιούργησε ελλείμματα τις προηγούμενες δεκαετίες, μέρα με την μέρα γίνεται και περισσότερο της μόδας. Το μοντέλο διάσωσης των εργοστασίων του Λαναρά γίνεται μοντέλο διάσωσης των μεγαλύτερων τραπεζών, πριν το Big Bang των Big Bank. Tο κανόνι της Lehman Brothers είναι σίγουρο ότι θα έχει θύματα και εντός Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου