Η Κίνα ξεκίνησε τη νέα χρονιά με άλλη μια επίθεση εναντίον του Internet. Μια κυβερνητική υπηρεσία -με το όνομα Κέντρο Διερεύνησης Παράνομων Πληροφοριών στο Internet- προειδοποίησε 19 δημοφιλείς ιστοσελίδες ότι το περιεχόμενό τους παραβιάζει την κοινωνική ηθική και καταστρέφει τη σωματική και πνευματική υγεία της νεολαίας. Ανάμεσα στις ιστοσελίδες αυτές ήταν η Google και η Baidu (το λογότυπό της στη φωτογραφία).
Λίγες ημέρες αργότερα, οι κινεζικές αρχές περιέλαβαν στη «μαύρη λίστα» άλλες 72 ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων το MSN και το MySpace. Η απαίτηση ήταν η ίδια: να ληφθούν μέτρα ώστε να αφαιρεθεί οποιαδήποτε προσβλητική αναφορά.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδες, είχαν αναγκαστεί να κλείσουν 1.250 ιστοσελίδες και είχαν συλληφθεί 41 άτομα. Ανάμεσα στις δικαιολογίες που αναφέρθηκαν για αυτό το κύμα καταστολής ήταν η δημοσίευση τολμηρών φωτογραφιών. Την ίδια ημέρα, όμως, η Λαϊκή Ημερησία -όργανο της κυβέρνησης- δημοσίευσε φωτογραφίες ενός μοντέλου, της Ζανγκ Ζιγί, με μπικίνι στην παραλία. Και η ιστοσελίδα του πρακτορείου Νέα Κίνα δημοσίευσε μια σειρά από σλάιντς με τίτλο «Τα πιο καυτά μωρά της Κίνας».
Oπως αναφέρει το «Newsweek», οι περιορισμοί που επιβάλλουν τα αυταρχικά καθεστώτα με πρόσχημα την πάταξη της πορνογραφίας αποτελούν συχνά προκάλυμμα για την πάταξη της πολιτικής διαφωνίας. Το Ιράν περιέλαβε πρόσφατα διάφορες αντικυβερνητικές ιστοσελίδες σε μια «μαύρη λίστα» με περισσότερες από 100.000 πορνογραφικές ιστοσελίδες. Και μια μελέτη του OpenNetInitiative, ενός ιδρύματος που παρακολουθεί τη λογοκρισία του Διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι το Βιετνάμ λογοκρίνει την αντιπολίτευση με πρόσχημα την πάταξη της πορνογραφίας. Η περίπτωση της Κίνας δεν αποτελεί λοιπόν κάτι πρωτότυπο. Και δεν αποτελεί έκπληξη ότι ανάμεσα στα θύματα της καταστολής είναι ο δικτυακός τόπος bullog.cn, που έχει συχνά εξοργίσει τις κινεζικές αρχές με τις αναφορές του σε επίμαχα θέματα όπως οι διαδηλώσεις εναντίον χημικών εργοστασίων.
«Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη λογοκρισία της πορνογραφίας χρησιμοποιείται κατά παράδοση στην Κίνα και για τη λογοκρισία της πολιτικής διαφωνίας», επισημαίνει η Ρεμπέκα ΜακΚίνον, ειδικός για το κινεζικό Internet στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η περίοδος που «ευαίσθητες ιστοσελίδες», όπως εκείνες της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιτρεπόταν να λειτουργούν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Το Πεκίνο επεκτείνει τους ελέγχους ενόψει μιας σειράς επετείων. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση στο Θιβέτ, 20 χρόνια από την αιματοχυσία στην πλατεία Τιεν Ανμέν και 60 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ένα πιο άμεσο αίτιο της καταστολής ίσως να είναι η Χάρτα 08, μια έκκληση υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών που απηύθυναν αρκετοί κινέζοι διανοούμενοι πριν από μερικές εβδομάδες.
Η σκλήρυνση του Πεκίνου σημειώνεται τη στιγμή που το Διαδίκτυο μετατρέπεται σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποκάλυψη της κυβερνητικής διαφθοράς. Οταν ο Τσου Ζιουγκένγκ, ένας αξιωματούχος από το Νανζίνγκ, εμφανίστηκε σε μια επίσημη φωτογραφία να φορά ένα ρολόι των 15.000 δολαρίων, οι μπλόγκερ αποφάσισαν να κάνουν μια μικρή έρευνα. Και ανακάλυψαν ότι ο Τσου οδηγεί Κάντιλακ και καπνίζει πανάκριβα τσιγάρα. Η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα ανάγκασε την κυβέρνηση να διατάξει επίσημη έρευνα.
Σε ένα άλλο επεισόδιο, δύο κινέζοι αξιωματούχοι ξέχασαν στο μετρό τις αποδείξεις από μια πολυδάπανη περιοδεία στη Βόρεια Αμερική. Η κατακραυγή που προκλήθηκε από τη δημοσίευση του θέματος στο Internet οδήγησε στην άμεση παύση των αξιωματούχων.
Η κυβέρνηση έχει εκσυγχρονίσει τον τελευταίο καιρό τις μεθόδους εντοπισμού της πολιτικής διαφωνίας. Οι λογοκριτές χρησιμοποιούν ιδιωτικές εταιρείες («επιχειρηματίες της λογοκρισίας») για τον σκοπό αυτό και τις έχουν εξουσιοδοτήσει να διατάζουν τις ιστοσελίδες να αφαιρούν τις «προσβλητικές» πληροφορίες.
από το Newsweek της προηγούμενης εβδομάδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου