Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Τα μη αποτελέσματα του Φόρουμ του Νταβός


Δύο ήταν τα ανησυχητικά συμπεράσματα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού forum του Νταβός.

Πρώτον, οι τοπ-μάνατζερ δεν γνώριζαν πώς να χρησιμοποιήσουν τα νέα οικονομικά εργαλεία ενώ δεν είχαν καν επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονούσε η χρήση τους.

Οπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Γιάκομπ Φρένκελ, αντιπρόεδρος της μεγάλης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας AIG, η οποία σώθηκε "στο παρά πέντε" έπειτα από ένεση δισεκατομμυρίων: "Πιστεύω ότι κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να καταλάβει το ρίσκο που παίρναμε. Όλες οι επιχειρήσεις θα σας πουν το ίδιο. Εάν λοιπόν υποθέσουμε, ότι μιλάμε για σοβαρούς ανθρώπους θα πρέπει να αναζητήσουμε το πρόβλημα στο σύστημα".

Το δεύτερο συμπέρασμα από το Νταβός είναι πως η πολιτική δεν έχει στην πραγματικότητα συγκεκριμένες προτάσεις για διέξοδο από την κρίση.

"Το Νταβός έδειξε ότι η παγκόσμια οικονομική ελίτ προχωρά στα τυφλά", σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. "Δεν πρόκειται κανείς μας να κερδίσει το μέλλον, εάν το αφήσει στα χέρια των πρωταγωνιστών του σήμερα, οι οποίοι -όπως φαίνεται- δεν έχουν καμία μακροπρόθεσμη στρατηγική".

"Στο συγκεκριμένο, καυτό ζήτημα, πώς θα βγει η παγκόσμια οικονομία από την κρίση επικράτησε αμηχανία", διαπιστώνει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. "Όποιος ανέμενε μια συγκεκριμένη γραμμή ή συγκεκριμένες προτάσεις προς τους πολιτικούς απογοητεύτηκε. Ακόμη και στα επίκαιρα πολιτικά θέματα, Εγγύς Ανατολή, προστασία κλίματος, φτώχεια, είχε κανείς την εντύπωση ότι από τα ίδια πρόσωπα έπαιρνε τις ίδιες απαντήσεις, άκουγε τα ίδια επιχειρήματα όπως πριν από δύο ή τρία ή τέσσερα χρόνια."

μεταφρασμένο από την Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: