Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Φραγή στα golden boys από τον Ομπάμα.

Αυστηρό πλαίσιο κανονισμών για τους μισθούς ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων που έχουν λάβει «εξαιρετική οικονομική βοήθεια» παρουσίασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, περιλαμβανομένων επιβολής πλαφόν στους μισθούς και νέες ρυθμίσεις για έξοδα όπως πάρτι και ιδιωτικά τζετ.

Μολονότι οι περιορισμοί εφαρμόζονται σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβερνητική προσέγγιση σε ζητήματα απολαβών, από τότε που άρχισε η κρίση, επεκτείνεται στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο.

«Αυτό που έχει εξοργίσει τον αμερικανικό λαό -και δικαίως- είναι το γεγονός ότι τα ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη ανταμείβονται για τους κακούς χειρισμούς τους. Ειδικά όταν η αμοιβή αυτή είναι σε χρήμα φορολογουμένων», δήλωσε ο Ομπάμα.

Οι νέοι κανονισμοί αποτελούν μια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να διασφαλίσει ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που έχουν λάβει «χείρα» κρατικής βοηθείας θα πρέπει να δαπανούν με υπεύθυνο τρόπο.

Με βάση τους νέους κανόνες, οι εταιρείες που έχουν λάβει «εξαιρετική βοήθεια» με χρήματα φορολογουμένων δεν θα πρέπει να αμείβουν τα ανώτατα στελέχη με μισθό μεγαλύτερο των 500.000 δολαρίων ετησίως. Οιαδήποτε πρόσθετη αμοιβή θα πρέπει να καταβάλλεται σε δεσμευμένες μετοχές (restricted stocks) οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προτού οι φορολογούμενοι πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Διευκρινίζεται ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί επιβάλλονται μόνο σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τόσο δεινή χρηματοοικονομική κατάσταση ώστε να χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλο ποσό χρημάτων ή άλλη μορφή στήριξης, όπως αυτή που δόθηκε στις AIG, Bank of America και Citigroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: