Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ποια κρίση? ποια ύφεση?

«Ποιά κρίση;» φέρεται να ρώτησε ο βραζιλιάνος πρόεδρος, Ινάθιο Λούλα ντα Σίλβα, την ώρα που η διεθνής οικονομία, προς τα τέλη του 2008, γλιστρούσε στην ύφεση.

Το προεδρικό ερώτημα μοιάζει να συμμερίζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός Βραζιλιάνων, παρά την αύξηση τελευταία του αριθμού των απολύσεων.

Το 51% πιστεύει ότι η βραζιλιάνικη οικονομία σύντομα θα ξεπεράσει την κρίση, κάτι που άλλωστε εκτιμά αυτή η πλειοψηφία ότι θα φανεί και στις αποδοχές και στον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων, στο ορατό μέλλον.

Στην έμφυτη βραζιλιάνικη αισιοδοξία συμβάλλει και η συλλογική μνήμη, καθώς η χώρα διήλθε και ξεπέρασε, τελικά, για ένα τέταρτο του αιώνα, φάσεις οικονομικών κρίσεων και υψηλού πληθωρισμού. Κατά γενική δε ομολογία, μετά το 2003 τα οικονομικά πράγματα βελτιώνονταν διαρκώς, με 15 εκατομμύρια πολίτες να αγοράζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αυτοκίνητο, ή ψυγείο.

Τον Ιανουάριο για δεύτερο συνεχή μήνα αυξήθηκαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, οι σοκολατοποιοί αναμένουν πωλήσεις ρεκόρ σοκολατένιων αυγών το Πάσχα, και στα μαγαζιά, γενικώς, δεν επικρατεί η καθοδική τάση των πωλήσεων, όπως στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο συνετοί όμως, οι βραζιλιάνοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης από 5% θα συρρικνωθεί φέτος σε 2% και πως θα μείνουν αδιάθετες πρώτες ύλες, που στήριζαν την ανάπτυξη της οικονομίας στη «Γη του Καρναβαλιού, της Σάμπα αλλά και του Ποδοσφαίρου».

Πάλι, όμως, διαπιστώνεται βάσει επίσημων στοιχείων ότι το εμπόριο αντανακλά μόνον στο 22% του βραζιλιάνικου ΑΕΠ. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι δεν παρατηρείται τώρα στη βραζιλιάνικη αγορά πιστωτική κρίση, όπως συμβαίνει αλλού...ενώ οι τράπεζες της χώρας δεν είχαν εκτεθεί στα τοξικά αμερικανικά ομόλογα. (από το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Ενώ οι Ελβετοί διασκεδάζουν την δικιά τους κρίση οργανώνοντας ιπποδρομίες στην παγωμένη λίμνη του St. Moritz.

Έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αγώνες ιπποδρομίας «επί πάγου» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες εκατοντάδες θαυμαστές των αλόγων στην Ελβετία.

Η παγωμένη λίμνη του Σαν Μόριτς, από την οποία είναι και το φωτογραφικό στιγμιότυπο, μετατράπηκε για λίγη ώρα σε πίστα ιπποδρομιών, πάνω στην οποία οι αναβάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την αντοχή των αλόγων τους, αλλά και των ίδιων σε μια κούρσα 1.700 μέτρων.

Η συγκεκριμένη κούρσα διεξάγεται κάθε χρόνο στο Σαν Μόριτς στο πλαίσιο ιπποδρομιών γνωστών υπό την ονομασία «Λευκός Χλooτάπητας». (Ναυτεμπορική)


Δεν υπάρχουν σχόλια: