Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

KOSOVO .....now what?

Στις 2 Δεκεμβρίου χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πρίστινα κατά της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αποστολής EULEX στο Κόσοβο.

Τη διαμαρτυρία οποία οργάνωσαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις των Αλβανών του Κοσόβου.

Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες, ο ηγέτης του Κινήματος Αυτοδιάθεση, Αλμπιν Κούρτι, δήλωσε ότι το ουδέτερο καθεστώς της ευρωπαϊκής αποστολής «σημαίνει κατ' ουσίαν ότι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

«Στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπάρχει καμία σταθερή προοπτική, κανένα σταθερό κόμμα, καθόλου σταθερές σχέσεις – τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ασφαλώς το πρόβλημα δεν είναι ότι μια τόσο ασταθής χώρα έγινε ανεξάρτητη, αλλά το ζήτημα έγκειται, στο αν επιτρέπεται να είναι ανεξάρτητη.

Η ανεξαρτησία δεν είναι κάτι που απονέμεται πανηγυρικά από την Ε.Ε., τα ΗΕ ή από οποιονδήποτε άλλον.

Η ανεξαρτησία κατακτάται και κατόπιν έρχονται οι άλλοι να την αναγνωρίσουν. Οι δυτικές δυνάμεις και οι ξένοι γενικά δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, ούτε ανάμεσα στις αλβανικές και σερβικές εθνότητες του Κοσόβου.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, που επαίρεται για την ανεξαρτησία, δεν επέδειξε στην εξωτερική πολιτική την παραμικρή πρωτοβουλία, δεν έστειλε κανένα θετικό μήνυμα.

Περιορίστηκε σε συμβολικές χειρονομίες, αλλά δεν σχεδίασε, ούτε ανέπτυξε κάποια πολιτική έναντι της μειονότητας», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: