Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Φόβοι για κλιμάκωση της ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή


Θα γίνουμε μάρτυρες ενός νέου ανοιχτού πολέμου, που θα έχει σχέση με το πισωγύρισμα του Ισραήλ και της Χαμάς σε μια περίοδο του παρελθόντος, που ελλείψει οράματος και σχεδίου για την ειρήνη, χρησιμοποιήθηκε βία;

Χυμένος μόλυβδος. Έτσι έχουν ονομάσει οι Ισραηλινοί την νέα πολεμική επιχείρηση από αέρος εναντίον στόχων της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ερώτημα «γιατί τώρα», αρκετοί συνδέουν την «αποφασιστικότητα» των Ισραηλινών με τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Το κράτος του Ισραήλ δικαιολογεί την επιχείρηση με τις συνεχιζόμενες ρίψεις πυραύλων Κασάμ από μαχητές της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Οι επικεφαλής της ισλαμικής οργάνωσης, καλούν τώρα σε αντίποινα κι αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα, θα γίνουμε μάρτυρες ενός νέου ανοιχτού πολέμου με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι και η τελευταία απόδειξη, ότι οι υποσχέσεις των συμμετεχόντων στη διάσκεψη της Ανάπολης τον Νοέμβριο του 2007, ότι εντός του 2009 θα υπήρχε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια ειρηνευτική συμφωνία, ήταν μια κούφια υπόσχεση. Αν τελικά ο ανοιχτός αυτός πόλεμος ξεκινήσει σε λίγες μέρες, αυτό δεν θα έχει καμιά σχέση με τους πυραύλους Κασάμ της Χαμάς. Θα έχει με το πισωγύρισμα του Ισραήλ και της ισλαμικής οργάνωσης σε μια περίοδο του παρελθόντος που ελλείψει οράματος και σχεδίου για την ειρήνη, χρησιμοποιήθηκε βία. Βία που έφερε βία και οδήγησε σε ένα φαύλο κύκλο με θύματα τους λάθος ανθρώπους, τον άμαχο πληθυσμό.

DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια: