Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Σήμερα πιθανότατα θα πέσουν τα επιτόκια κατά 1%

Σε ακόμη βαθύτερη ύφεση βρέθηκε ο τομέας υπηρεσιών στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, ενώ μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν και η μείωση των πωλήσεων λιανικής, με τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία να ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ, να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων μεγαλύτερη των πενήντα μονάδων βάσης.

Εξάλλου, επιχειρήσεις σε Βρετανία και Ευρωζώνη παραπονούνται ότι συνεχίζει και είναι πολύ δύσκολη και ακριβή η πρόσβασή τους σε δάνεια. Και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) απηύθυνε έκκληση προς την ΕΚΤ για μείωση του κόστους δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης, για την αντιμετώπιση της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.

Mε την οικονομική επιβράδυνση να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές των καταναλωτών, οι πωλήσεις λιανικής στη Ζώνη του Ευρώ σημείωσαν μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση τον Οκτώβριο -για πέμπτο διαδοχικό μήνα-, υποχωρώντας κατά 2,1%, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat

Mε την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται επισήμως σε ύφεση -σύμφωνα με διαπίστωση της Εθνικής Υπηρεσίας Εθνικών Ερευνών (NBER)-, η Fed αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού αυτό το μήνα.
Εξάλλου, χθες, η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στο 2,75%, επωφελούμενη της εξασθένησης του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε, τη Δευτέρα, το κόστος δανεισμού, ενώ σήμερα αναμένονται σχετικές αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες Ευρωζώνης, Βρετανίας, Σουηδίας και Νέας Ζηλανδίας. Πριν δύο βδομάδες η Ελβετική Κεντρική τράπεζα έριξε τα επιτόκια από το 3% στο 1% σε μια κίνηση έκπληξη. Τέλος, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, σε χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε τη διοχέτευση μεγαλύτερης ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας.
Η ΕΚΤ αναμένεται να τα ρίξει σήμερα περισσότερο από 0,5%.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: