Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Ποτέ ξανά "χιόνια στο καμπαναριό" ..... κι ένα θαύμα των Χριστουγέννων

Αποχαιρετίστε τα «χιόνια στο καμπαναριό» ανήμερα τα Χριστούγεννα λένε οι ερευνητές. Θα μας τα στερήσει η υπερθέρμανση του περιβάλλοντος και η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σήμερα είναι 50% λιγότερο πιθανό να δούμε «άσπρη μέρα» τα Χριστούγεννα συγκριτικά με τον προηγούμενο αιώνα, ενώ οι πιθανότητες χιονόπτωσης θα περιορίζονται όλο και περισσότερο έως το 2100.

Ακόμα και αν η ισχυρή φετινή κακοκαιρία εξασφαλίσει ονειρεμένο τοπίο για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν σε τμήματα της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής η αλήθεια παραμένει μία: από το 1900 έως σήμερα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες, όμως, προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των θερμοκρασιών έως το 2100.

«Η πιθανότητα να δούμε τα πάντα καλυμμένα από χιόνι την ημέρα των Χριστουγέννων είναι σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με το τι ίσχυε πριν από μισό αιώνα. Σε πολλά σημεία του πλανήτη το χιόνι θα είναι πραγματικά σάνιο μετά το 2050» εξηγεί ο Φρίντριχ - Βίλχελμ Γκερστενγκάρμπερ, ειδικός κλιματολόγος του Ινστιτούτου Ερευνας Κλίματος του Πότσνταμ. Ακόμα και στo Βερολίνο οι πιθανότητες να καλυφθούν τα πάντα από χιόνι την παραμονή, ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων μειώθηκε από 20% (το 1908) σε 15% το 2008. Το 2100 αυτές οι πιθανότητες χιονόπτωσης δεν θα ξεπερνούν το 5%. Χιονισμένα χριστούγεννα είναι ακόμα σπανιότερα σε πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι όπου η συχνότητα δεν ξεπερνά τη μία φορά στα εκατό χρόνια.

Ο Πάαλ Πρέστρουντ, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Ερευνας στο Οσλο, εξηγεί ότι «λευκά χριστούγεννα» όπως περιγράφονται στο τραγούδι White Christmas του Ερβιν Μπερλίν, που έγινε διάσημο όταν το τραγούδισε ο Μπινγκ Κρόσμπι, θα αποτελέσουν τα ερχόμενα χρόνια ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ακόμα και σε βόρειους τόπους όπως το Οσλο.

«Η πιθανότητα χιονισμένων Χριστουγέννων μειώνεται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μέρη όπως το Οσλο όπου οι μέσες χειμερινές θερμοκρασίες έχουν ανέλθει περίπου κατά 1 βαθμό Κελσίου και οι πρώτοι μήνες του χειμώνα είναι ιδιαίτερα θερμοί. Σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο 100 ημέρες κατά τις οποίες το χιόνι φτάνει τα 25 εκατοστά. Το 1900 ξεπερνούσαν τις 150» εξήγησε ο δρ Πρέστρουντ.

Ωστόσο, κάποιοι μετεωρολόγοι όπως ο Γκέρχαρντ Μίλερ - Γουεστερμάιερ, της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, επιμένει ότι δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε και τόσο εύκολα, καθώς θα εξακολουθήσουμενα να χαιρόμαστε «λευκά Χριστούγεννα» σε πολλά μέρη του κόσμου.

Βρέθηκε ζωντανή ύστερα από 3 μέρες

Ενα χριστουγεννιάτικο θαύμα συντελέστηκε στο Ανκάστερ του Καναδά. Η Ντόνα Μόλχαρ ξεκίνησε για ψώνια πριν από τρεις ημέρες ενόσω άρχισε ισχυρή χιονοθύελλα και θερμοκρασία 15 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Ομως, δεν γύρισε ποτέ. Λίγες ώρες αργότερα ο σύζυγός της, συνεργεία διάσωσης και η αστυνομία άρχισαν να ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή.

Κι εκεί που πλέον είχαν χάσει κάθε ελπίδα, τρεις ημέρες από την εξάφανισή της, ένας διασώστης αντιλήφθηκε κάτι θαμμένο κάτω από το χιόνι.

Πλησιάζοντας είδε ένα χέρι να κινείται. Είχε βρει την Ντόνα ζωντανή! Σήμερα η γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και η υγεία της δεν εμπνέει ανησυχία. Η επιβίωσή της αποτελεί ένα ανεξήγητο θαύμα.

REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια: