Στο 35% η ανεργία, η παραοικονομία στο 30-40% του ΑΕΠ, ο μέσος μισθός των εργαζομένων μεταξύ 100 και 120 ευρώ.
Kαι δεν είναι μόνο τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και πολιτικά, που θέτουν σε δοκιμασία τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ, με κυρίαρχο το άλυτο πρόβλημα της ονομασίας, που βάζει φρένο στις ευρωατλαντικές βλέψεις τους.
Αυτό ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσαν στις 3 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ –που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα- και η αποκαλούμενη «Γερμανομακεδονική Εταιρεία». Καλεσμένοι; Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόβσκι, ως τον πρόεδρο των Συνδικάτων, επιστήμονες, εκπρόσωποι αλβανικών κόμματων και της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσερβενκόβσκι τήρησε σαφείς αποστάσεις από την επιλογή Γκρούεφσκι να προσφύγει στη Χάγη.
«Υποστηρίζω στο θέμα του ονόματος έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα και θα επιτρέψει στη Δημοκρατία της Μακεδονίας να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές.
Κάθε άλλο βήμα, ανεξαρτήτως της αναμφίβολης νομιμότητάς του, θα σήμαινε απώλεια πολύτιμου χρόνου. Μια τέτοια στάση θα ήταν ανεπίτρεπτη για ένα μικρό κράτος με περιορισμένους πόρους στην καρδιά της ταραχώδους Βαλκανικής, και αυτό επειδή θα ήταν σε βάρος της ευημερίας των σημερινών και μελλοντικών γενεών».
O άλλοτε Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Christoph Zöpel, κάλεσε τις δύο πλευρές να αναλογιστούν τι παρελθόν επικαλούνται: «Αμφότερες οι πλευρές θα έπρεπε να σταματήσουν με αυτήν την ανοησία να ταυτίζονται με την αρχαιότητα και μάλιστα με μια δουλοκτητική κοινωνία».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του άλλοτε πρέσβη της FYROM στο Λονδίνο και νυν καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, Giorgji Spasov. Ο κ. Spasov κατήγγειλε την μόνιμη πρακτική των συντηρητικών κυβερνήσεων στη χώρα του να «αναμασούν τον μύθο για τον Μέγα Αλέξανδρο και να ανάγουν την προέλευση των σύγχρονων στους αρχαίους Μακεδόνες. Αυτό προκαλεί πραγματικά προβλήματα με τους γείτονες μας».
Σε αυτήν την κατάσταση συνέβαλε κατά την άποψη του κ. Spasov και «η άτεγκτη στάση της Ελλάδας, που επιδιώκει να καθορίσει αυτή την ταυτότητα του σλαβικού πληθυσμού της FYROM και το όνομα της χώρας... Μια ρεαλιστική λύση θα ήταν π.χ. το Βόρεια Μακεδονία με το δικαίωμα των Μακεδόνων να χαρακτηρίζουν την γλώσσα τους μακεδονική.
Νομίζω ότι αυτό ούτε στην Ελλάδα θα δημιουργούσε προβλήματα, ούτε στη διεθνή επικοινωνία».
Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου