Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Μια απάντηση στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΣΑ

«Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι μάχονται καθημερινά για το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Αυτούς όμως διάλεξαν να απειλήσουν και να στοχοποιήσουν αόρατες οργανώσεις, αόρατοι μπλόκερς, ορατοί αρθρογράφοι», λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Είναι φυσικό να ανησυχούν για την καριέρα τους, όχι φυσικά αυτοί που πραγματικά μάχονται για την ενημέρωση, αλλά αυτοί που χρησιμοποιούν την ενημέρωση για διάφορους άλλους σκοπούς.. Αφού υποκατέστησαν κάθε νόμιμη και θεσμοθετημένη εξουσία, αφού έγιναν οι καθημερινοί εισαγγελείς και δικαστές μας, οι κριτές και τιμητές των πάντων, οι εξυπηρετητές παντός είδους πολιτικών και άλλων συμφερόντων, μας λένε ότι τους στοχοποιούν οι «αόρατοι μπλόγκερς» επειδή μάχονται καθημερινά για την ενημέρωση(!)

Αυτοί λοιπόν που υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουν την εξουσία έχουν γίνει η πιο ανεξέλεγκτη εξουσία όλων των εποχών και η πιο κακομαθημένη.. Όλες οι άλλες εξουσίες, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, κάπως ελέγχονται, κάποιοι θεσμοί υπάρχουν που ενίοτε λειτουργούν έστω και πλημμελώς. Οι πάντες ελέγχονται εκτός από αυτούς. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει τίποτα το χειρότερο από μια παντελώς ανεξέλεγκτη εξουσία. Ποιος λοιπόν τους εξέλεξε; Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές; Ποιος κρίνει τους κριτές;

–Κρινόμαστε καθημερινά από τους αναγνώστες μας, τους τηλεθεατές μας, κλπ, κλπ.. Απαντούν ανοήτως προσπαθώντας να μας πείσουν ότι η αναγνωσιμότητα του dvd και η τηλεθέαση του θεάματος και της χυδαιότητας σημαίνει και την αποδοχή και νομιμοποίηση τους από το κοινό!

Τώρα λοιπόν ξέρουν ότι υπάρχει και μία άλλη φωνή, εκείνη των αληθινών μπλόγκερς και όχι η φωνή των ιδίων που παριστάνουν τους μπλόγκερς βυσσοδομώντας και καρφώνοντας ο ένας τον άλλον και μεταφέροντας όλο το σκουπιδαριό των παραδοσιακών μίντια στην μπλογκόσφαιρα.. Τώρα ξέρουν πολύ καλά τι θα πει «και οι κρίνοντες κρίνονται». Κανείς από μας δεν τους απειλεί και προ παντός κανείς δεν κατηγορεί αυτούς που πραγματικά μάχονται για την ενημέρωση. Απλώς, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα πραγματικά επαναστατικό μέσο επικοινωνίας τους μετατρέπει από κρίνοντες σε κρινόμενους και αυτό το λένε «στοχοποίηση»! Άμα έχεις συνηθίσει στην εξουσία είναι φυσικό να μην αντέχεις την δημοκρατία και τον έλεγχο της......

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το όραμα είναι τολμηρό για χαλεπούς καιρούς

Είχε όλες τις παγίδες της ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους αλλά επειδή δεν ήταν αυτή, ο πρόεδρος δεν αναγκάσθηκε να εκστομίσει τη φράση: «η κατάσταση του έθνους είναι καλή». Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι καλή. Ήταν η χρονιά που μπήκαν στην άκρη τα προσχήματα και η υπερηφάνεια και ο πρόεδρος ανακοίνωσε στο έθνος ότι η κατάσταση έχει εκτροχιασθεί κακήν κακώς. Και τότε μέσα σε κάτι λιγότερο από μια ώρα, ο κ. Ομπάμα προσπάθησε να πείσει τους εξαγριωμένους Αμερικανούς ότι μια περίοδος κρίσης είναι ο κατάλληλος καιρός για να επεκτείνουν τις φιλοδοξίες τους και όχι για να περιορίσουν τους ορίζοντές τους.

Ο νέος στην ηλικία και στο αξίωμα πρόεδρος ζήτησε εμπιστοσύνη από ένα κοινό, του οποίου η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή που ο κ. Ομπάμα ήταν ακόμη φοιτητής. Ο ίδιος επενδύει τη δημοτικότητά του σε ένα σχέδιο που, όπως είπε, όχι μόνον θα «κινήσει την ατμομηχανή της ευμάρειάς μας» αλλά και θα μετασχηματίσει τη χώρα με «τολμηρές δράσεις και μεγάλες ιδέες». Μολονότι προσπαθούσε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην ελπίδα και τον ρεαλισμό, ο λόγος που άρθρωσε δεν γεφύρωνε χάσματα. Οι προτάσεις του για αύξηση των φόρων στους έχοντες, αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής πλήττουν τον σκληρό πυρήνα των ιδεών της αντίπαλης παράταξης. Και μολονότι δήλωσε πως δεν πιστεύει στη διεύρυνση του κράτους, πρότεινε έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο του κράτους από ό,τι έχουμε γνωρίσει μετά τον Λίντον Τζόνσον.

Ο κ. Ομπάμα προσπάθησε να προωθήσει ένα τεράστιο πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του αλλά δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τη συναίνεση των δύο κομμάτων. Η ομιλία αυτή ενώπιον κοινού που τον παρακολουθούσε από εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ήταν η ευκαιρία να μετατραπεί από πρώτος νομοθέτης του έθνους σε εθνικό ηγέτη. «Καθώς βρισκόμαστε σε αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας, τα μάτια όλων των χωρών είναι και πάλι στραμμένα πάνω μας περιμένοντας να δουν τι θα κάνουμε εμείς» είπε.

Έχει προηγηθεί η δυναμική παρέμβαση του πακέτου μέτρων για την τόνωση της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων, ένα πρόγραμμα στήριξης της στέγης και μια επιχείρηση διάσωσης των τραπεζών. Και όμως οι κακές οικονομικές ειδήσεις συνεχίζουν να καταφθάνουν διαρκώς. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας φαίνεται πως βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Οι αγορές βυθίζονται. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αν και προσπαθούσε να κατευνάσει τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση και κρατικοποίηση των τραπεζών, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, τόνισε πως δεν διαφαίνεται καμία ανάκαμψη πριν το 2010. Ο Λευκός Οίκος ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να διαβεβαιώσει τη χώρα πως επίκεινται καλύτερες ημέρες και να θυμίσει την ομιλία του Φραγκλίνου Ρούζβελτ κατά τη Μεγάλη Ύφεση. Μετά από εβδομάδες προσπαθειών για να πειστεί το Κογκρέσο να εγκρίνει τη δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, ο κ. Ομπάμα μίλησε σε έναν πιο αισιόδοξο τόνο υποσχόμενος πως η χώρα «θα αναδυθεί ισχυρότερη από πριν».

Ταυτοχρόνως επιχείρησε να ταυτιστεί με όσους έχουν εξοργισθεί με τους τιτάνες της Wall Street και τους ανεύθυνους κατόχους κατοικιών. «Δεν είμαστε λιποτάκτες» τόνισε «το θέμα δεν είναι να βοηθήσουμε τις τράπεζες αλλά τους ανθρώπους». Ισχυρίστηκε πως αν σταθεροποιηθούν οι τράπεζες, θα ανακάμψει η πίστωση και οι Αμερικανοί θα αρχίσουν να παίρνουν δάνεια για να αγοράσουν αυτοκίνητα και σπίτια. Η εναλλακτική, προειδοποίησε, θα είναι μια δεκαετία δυσκολιών. Θα μπορούσε εναλλακτικά να ζητήσει υπομονή και πίστωση χρόνου για να αποδώσουν τα μέτρα του. Επέλεξε, αντιθέτως, να προωθήσει μια ατζέντα που είχε επινοήσει σε καλύτερες εποχές. Τόνισε πως η παιδεία, η υγεία και η ενέργεια αποτελούν ζωτικό μέρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της οικονομίας. Οπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, το όραμά του είναι τολμηρό για χαλεπούς καιρούς.

New York Times

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ο ορατός φόβος της αποσταθεροποίησης

Όσο το "φάντασμα" του Μαρξ τρομοκρατεί τη Γουόλ Στριτ, άλλο τόσο το "φάντασμα" της κοινωνικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κάνει την εμφάνισή του, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού".

Οι μαζικές απολύσεις, η αναθεώρηση της ανάπτυξης των οικονομιών από διεθνείς οίκους, τα κάθε άλλο παρά ευχάριστα νέα από το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στις χρόνιες παθογένειες των οικονομιών τη περιοχής.

Η δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης παρουσιάζει σημάδια "κόπωσης". Η συνεχιζόμενη διολίσθηση των τοπικών νομισμάτων, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και το "πάγωμα" των εισροών κεφαλαίων, προκαλούν τη συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών.

Τα πρώτα σημάδια των κοινωνικών αναταραχών είναι ορατά, από τις αρχές του 2009, με διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου, στη Μπάνια Λούκα (Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας) διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στη μοναδική βιομηχανία αλουμινίου της χώρας, την Birac, που έχουν μείνει απλήρωτοι. Kαι στο Μαυροβούνιο, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία αλουμινίου Kombinat Aluminijua Podgorica προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Σλοβενία και Κροατία καταλαμβάνουν μια θέση στο "χάρτη" των εργασιακών ανατροπών, καθώς εκτός των απολύσεων που ανακοινώθηκαν από μεγάλες βιομηχανίες, υπήρξαν και τροποποιήσεις στο εργασιακό καθεστώς.

Υπό το φόβο των απολύσεων ζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Hewitt Associates. Η έρευνα διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2008 σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Όπως προκύπτει, το 75% των ιδιωτικών εταιρειών έχουν προχωρήσει σε δραστικούς περιορισμούς των εξόδων τους, ενώ το 60% δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε απολύσεις εάν χρειαστεί. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι μόνο το 25% των εταιρειών δήλωσε ότι θα περιορίσει τα bonus των ανώτερων στελεχών του, ενώ μόνο ένα 4% είναι διατεθειμένο να διαφοροποιήσει τα κονδύλια που προβλέπονται για τους γενικούς διευθυντές και τους διευθύνοντες συμβούλους.

Ρουμανία. Συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα για το εάν τελικά η χώρα θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή το ΔΝΤ.

Η Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης (ANOFM) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 38.000 άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, ενώ εκφράζονται φόβοι για απολύσεις τουλάχιστον 100.000 ατόμων μέχρι το τέλος του έτους.

Σερβία Η Σερβία έλαβε 412 εκ. ευρώ δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει, μεταξύ άλλων, μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

ΒουλγαρίαΠαρά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε πρόσφατα η βουλγαρική κυβέρνηση, τα εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα υπολογίζουν ότι στη διάρκεια του 2009, τουλάχιστον 50.000 άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους.

Βοσνία - Ερζεγοβίνη Η ανεργία εκτιμάται ότι θα "εκτιναχθεί" πάνω από το 43% κατατάσσοντας τη χώρα στη λίστα των χωρών με τους υψηλότερους ρυθμούς ανεργίας στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εργοδοτών, Νιχάντ Ιμάμοβιτς, επισήμανε πως δίχως την ύπαρξη πιστώσεων, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις αλλά ούτε και νέες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται σε απολύσεις εργαζομένων.

ΠΓΔΜ Στα επίπεδα του 6% αναμένεται, σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους, πως θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός στο 2,7% από 6% το 2008. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πρόσφατα δέσμη μέτρων, για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση των δασμών για υλικά που εισάγονται από βιομηχανίες της ΠΓΔΜ.

Σλοβενία Η ανεργία ανήλθε στο 7% το Δεκέμβριο του 2008. Οι μεγαλύτερες μειώσεις εργατικού δυναμικού καταγράφηκαν στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, καθώς και του τουρισμού.

Μαυροβούνιο Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,71% στο τέλος του 2008, ενώ το δημόσιο χρέος αντιστοιχούσε στο 26,8% του ΑΕΠ.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Σε βαθειά κρίση η κεντροαριστερά.στην Ευρώπη

Αρνητικές είναι οι δημοσκοπήσεις για το μέλλον ενός μεγάλου μέρους της Αριστεράς στην Ευρώπη, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες μπορεί να μείνουν έξω από την κυβέρνηση του Βερολίνου για πρώτη φορά από το 1998. Οι Γάλλοι σοσιαλιστές, που δεν μπορούν να κερδίσουν μια προεδρική εκλογή από το 1988, βλέπουν ένα καινούργιο ριζοσπαστικό κόμμα να απειλεί την εκλογική τους βάση. Αλλά στη χειρότερη θέση βρίσκεται η κεντροαριστερά στην Ιταλία.

Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο η άλλοτε πανίσχυρη ιταλική Αριστερά; Τι συνέβη στη χώρα, και οι διάδοχοι του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ και του ισχυρότερου Κομμουνιστικού Κόμματος της Ευρώπης έχουν εκφυλιστεί σε μια ομάδα πολιτικών πτωμάτων;

Πολλοί πιστεύουν ότι η απάντηση έχει ονοματεπώνυμο: Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Άλλοι λένε ότι δεν μπορεί να ονομάζεται Αριστερά μια κάστα «σικ ριζοσπαστών», όπως αποκαλούσε παλιότερα ο δημοσιογράφος Ίντρο Μοντανέλι τους επαναστάτες του σαλονιού, που προτιμούν να πίνουν μαρτίνι στις ιδιωτικές παραλίες της Τοσκάνης από το να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

Η ιταλική Αριστερά δεν μπόρεσε καν να ψηφίσει ένα νόμο που να αφορά τη σύγκρουση των συμφερόντων τα οποία συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Μπερλουσκόνι. Όπως είπε ο Βάλτερ Βελτρόνι , υποβάλλοντας την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος: «Ο Μπερλουσκόνι κέρδισε τη μάχη της κοινωνικής ηγεμονίας».

Ο Βελτρόνι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Αριστερά» από τότε που πήρε το τιμόνι του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Οκτώβριο του 2007. Αλλά το ομπαμικό του όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη. Και εγκατέλειψε το κόμμα χωρίς να καταφέρει ούτε να το ανανεώσει ούτε να το συνδέσει με την κοινωνία. Δύσκολα θα το κάνει ο προσωρινός του διάδοχος, ο 50χρονος Ντάριο Φραντσεσκίνι, που θα οδηγήσει το κόμμα μέχρι το συνέδριο, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Μεγάλα προβλήματα έχουν όμως και οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, όπου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άγγελα Μέρκελ σχεδιάζει να κυβερνήσει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μαζί με τους Φιλελεύθερους. Αν οι σοσιαλδημοκράτες μείνουν τελικά έξω από την κυβέρνηση, θα είναι η πρώτη φορά από τότε που ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε την εξουσία, το 1998. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό Stern, αν γίνονταν σήμερα εκλογές το SPD θα λάμβανε μόλις 22%. Την ώρα ακριβώς που αμφισβητείται το φιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο, εμφανίζεται ενισχυμένο (με 18%) το Φιλελεύθερο Κόμμα, που το πρόγραμμά του υμνεί τις αρετές της ελεύθερης αγοράς.

Για ένα πολιτικό κόμμα με ιστορία 136 ετών, που από το 1957 δεν έχει πέσει σε καμιά ομοσπονδιακή εκλογική αναμέτρηση κάτω από το 30%, ένα 22% θα αποτελούσε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα: το χειρότερο μετά την απαγόρευση του SPD από τους Ναζί, το 1933. Μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή του κρίση φέρουν οι ηγέτες του: μετά την αποτυχία του Κουρτ Μπεκ, αποφασίστηκε ο μεν υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία, ο δε βετεράνος Φραντς Μιντερφέρινγκ να αναλάβει το τιμόνι του κόμματος.

Ο μόνος τρόπος να κυβερνήσουν οι σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο είναι να συμμαχήσουν με την Αριστερά του Όσκαρ Λαφοντέν - κάτι που ο Σταϊνμάγιερ απορρίπτει. Υπάρχει βέβαια κι ένα άλλο σενάριο: η τριπλή συμμαχία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Αλλά πρόκειται μάλλον για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Στη Γαλλία, τέλος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ουσιαστικά κόπηκε στα δύο τη νύχτα της 22ας Νοεμβρίου 2008, όταν η Μαρτίν Ομπρί νίκησε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ με διαφορά 42 ψήφων σε μια ψηφοφορία όπου έλαβαν μέρος 130.000 άτομα. Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες προσέγγισης των δύο ρευμάτων. Στην εξίσωση όμως εισέβαλε ξαφνικά o Ολιβιέ Μπεζανσενό του νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι θεωρούν τον τελευταίο ικανότερο πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Σαρκοζί (με ποσοστό 23%) από την Ομπρί (13%) και τη Ρουαγιάλ (6%).

Επιπλέον, παρά τις προσπάθειες της Ομπρί, πρωταγωνιστής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά τα συνδικάτα. Στις διαδηλώσεις της 29ης Ιανουαρίου έλαβαν μέρος πάνω 1,5 εκατομμύριο άτομα. Όσο για την Ομπρί και τους συνεργάτες της, παρέστησαν ως προσκεκλημένοι.

Πηγή: El Pais

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Έχουμε απόλυτη ελευθερία σκέψης, αλλά δεν σκεφτόμαστε τίποτα πια

Κρίστιαν Μάιερ, 80 ετών. Κορυφαίος Γερμανός ιστορικός της ελληνικής αρχαιότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε γενέθλια, και το έργο του ήταν πρώτο θέμα στις πολιτιστικές σελίδες των μεγάλων εφημερίδων, άρα υπάρχει υπολογίσιμο αναγνωστικό κοινό στη Γερμανία για την ελληνική αρχαιότητα.

Η «Die Zeit» κυκλοφόρησε το φιλολογικό της ένθετο με τίτλο «Ερχόμαστε από την Αθήνα». Αυτό είναι όλο. Η ιστορική συνείδηση του σημερινού Κεντροευρωπαίου ότι η πολιτιστική και πνευματική του καταγωγή αρχίζει από την αρχαία Ελλάδα. Είναι προϊόν πνευματικού στοχασμού και αναμέτρησης αιώνων αυτή η συνείδηση, δεν είναι εύκολη και άκοπη διακήρυξη φυσικού κληρονόμου.

Τι υποστηρίζει στο νέο βιβλίο του «Πολιτισμός για χάρη της ελευθερίας. Οι ελληνικές απαρχές – απαρχές της Ευρώπης;» ο Κρίστιαν Μάιερ; Οτι από τον πρώιμο 8ο αιώνα π.Χ. και μετά οι Έλληνες μέσα στο πολιτικό σύστημα της πόλης δημιούργησαν την έννοια της ελευθερίας που ήταν: ελευθερία από την εξουσία ενός ξένου, ελευθερία προσωπικής ανέλιξης ενταγμένης όμως πάντα σε ένα ευρύτερο σύνολο με κοινά συμφέροντα, την πόλη. Μια ισοζυγισμένη ελευθερία του ατόμου μέσα στο όλο. Και η δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού υπήρξε απόρροια αυτής της ελευθερίας, δεν ήταν αποκύημα μιας προσπάθειας για την καθυπόταξη του κόσμου. Οι Έλληνες μπορεί να μην ήταν σε θέση να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία, αλλά δημιούργησαν την πράξη και την έννοια της ελευθερίας. Γι αυτό η ιστορία της Ευρώπης αρχίζει με τους Έλληνες.

Τι γνώμη όμως έχει ο Μάιερ για τη σημερινή δημοκρατία στην Ευρώπη, όπως τη διατύπωσε σε συνέντευξή του σε μια άλλη γερμανική εφημερίδα; «Η παλιά σημασία της δημοκρατίας εμπεριείχε το στοιχείο ότι κάτι έχουμε να πούμε. Σήμερα λέμε τα πάντα μόνο που κανείς δεν τα παίρνει στα σοβαρά, ενώ παλιότερα ορισμένες απόψεις οδηγούσαν στη φυλακή ή το απόσπασμα. Σήμερα οι κυβερνήτες αφήνουν τον κόσμο να λέει ό,τι θέλει. Μένει η κάλπη. Και τι κάνουμε εκεί; Ρίχνουμε την ψήφο μας σαν να έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε εκπροσώπους διάφορων ασφαλιστικών εταιρειών. Σήμερα πια τα καθαυτά πολιτικά ζητήματα, αυτά δηλαδή που αφορούν το κράτος και την κοινωνία συνολικά, δεν τίθενται στη δημόσια συζήτηση. Eχουμε ελευθερία σκέψης, αλλά δεν σκεφτόμαστε τίποτα πια!»

από την Die Zeit

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Πόσο ηθική είναι η βιοηθική;

H επιστήμη της βιοτεχνολογίας προχωρεί πιο γρήγορα από τον φιλοσοφικό στοχασμό για τις επιπτώσεις της στην κοινωνία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται επιφανειακά κάθε πρόοδος σ’ αυτόν τον τομέα της επιστήμης, ισχυρίζεται ο ιδρυτής της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Βιοηθικής», Γκλεν ΜακΓκι. «Σ’ αυτόν τον κόσμο είναι δύσκολο να ξοδεύουμε χρόνο προβλέποντας ή κριτικάροντας μελλοντικές ουτοπίες», λέει. «Ομως, αν θεωρούμε σημαντικά τα σημερινά προβλήματα και πιστεύουμε πως υπάρχει ανάγκη να διδαχθούμε από τις παρελθόντα γενετικά εγκλήματα που έκανε η ανθρωπότητα, είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσουμε. Tα επόμενα εκατό χρόνια θα δούμε αλλαγές πολύ πιο δραματικές από εκείνες που είδαμε στον 20ό αιώνα ο οποίος έφερε την μοριακή γενετική, την άνοδο και πτώση της ευγονικής, και το Πρόγραμμα για το Aνθρώπινο Γονιδίωμα... Η γενετική διάγνωση και θεραπεία θα γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές και το κόστος των γενετικών υπηρεσιών θα πέφτει συνεχώς... Kάθε πολιτισμός θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς πιέσεις να διατηρήσει τις κοινωνικές του δομές πιέζοντας με τη σειρά του τα άτομα να αλλάξουν την αναπαραγωγική τους συμπεριφορά και άλλες επιλογές της ζωής.

Ο βασικός ρόλος της βιοηθικής είναι να σκεφτούμε από τώρα πως η κατανομή των πόρων, η δημιουργία νέων νόμων και η εκπαίδευση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να προετοιμαστούμε για το γενετικό μας μέλλον. H βιοηθική μπορεί να είναι “θεσμική κριτική”, εξετάζοντας πως οι κατεστημένοι θεσμοί προετοιμάζουν κάθε κοινωνία να αντιμετωπίζει τα θέματα υγείας και επιστήμης...».

Η βιοηθική δεν έχει να κάνει μόνο με την προετοιμασία για τον νέο κόσμο. Οι ερευνητές της βιοτεχνολογίας σκοντάφτουν, όλο και πιο συχνά, σε ερωτήματα που παλιότερα ανήκαν στην σφαίρα της θρησκείας ή έστω της φιλοσοφίας. Από την κλωνοποίηση μέχρι και για κάποιες μορφές τεχνητής γονιμοποίησης γεννώνται ποικίλα ερωτήματα, οι απαντήσεις των οποίων δεν βρίσκονται στα ιατρικά εγχειρίδια. Το ζήτημα δεν είναι απλώς ηθικό. Κοστίζει και λεφτά. Η έρευνα έχει γίνει εξαιρετικά ακριβή υπόθεση και η επένδυση κάποιων εκατομμυρίων σε ένα πείραμα αμφιβόλου ηθικής, μπορεί –αν μαθευτεί– να καταλήξει στην χειρότερη περίπτωση σε καταστροφή δημοσίων σχέσεων ή και στην καλύτερη σε διακοπή του πειράματος. Η βιοηθική, λοιπόν, έγινε απαραίτητο εργαλείο –ειδικά στην γενετική έρευνα– για όχι και τόσο... ηθικούς λόγους.

Τα ζητήματα ηθικής όμως στην Ιατρική δεν είναι νέα υπόθεση. Από την εποχή του Ιπποκράτη είχαν ήδη τεθεί. Ο όρκος του αρχαίου Ελληνα φιλοσόφου–ιατρού δεν είναι παρά ένας μπούσουλας ηθικής για όλους όσους ασχολούνται με την ανθρώπινη ζωή. Από την δεκαετία του 1960 όμως τα ερωτήματα άρχισαν να τίθενται πολύ πιο επιτακτικά. Τότε είχαν βγει οι πρώτες μηχανές υποστήριξης των νεφροπαθών. Ηταν όμως τόσες λίγες που κάποιοι έπρεπε να αποφασίσουν ποιοι θα κάνουν την θεραπεία και ποιοι όχι, μια απόφαση που πολλοί την συνέκριναν με το να «υποδύεται κάποιος τον Θεό». Τότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες επιτροπές γιατρών και ιερέων στα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια, για να αποφανθούν σε τέτοιου είδους ακανθώδη ερωτήματα. Αυτές οι επιτροπές αποτέλεσαν και την μαγιά μιας νέας γνωστικής περιοχής που αργότερα πήρε το όνομα «βιοηθική».

Σήμερα, οι ασχολούμενοι με τη βιοηθική, που θα μπορούσαν να ονομασθούν βιοηθικιστές, είναι αναγκαίοι σε κάθε ερευνητικό κέντρο και περιζήτητοι. Μόνο που η βιοηθική δεν είναι «ακριβής επιστήμη» και το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι: πώς κρίνεται η ηθική της βιοηθικής; «Είμαστε ηθικοί όταν προσδιορίζουμε το τι είναι ηθικό;», αναρωτήθηκε η Λόρι Ζόλοθ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου «Νορθγουέστερν» και πρόεδρος του Κέντρου Βιοηθικής. Σημείωση η κ. Ζόλοθ είναι πρώην καθηγήτρια Εβραϊκών Σπουδών. Μια θεολόγος στον χώρο της βιοηθικής; «Ναι, γιατί όχι;», μπορεί να απαντήσει κάποιος, αλλά εδώ εδράζεται το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της βιοηθικής. Ποιος «δικαιούται διά να ομιλεί» και να κατευθύνει την πολιτική γι’ αυτά τα ζητήματα;

Τα πρώτα πάνελ βιοηθικής που είχαν φτιαχτεί στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία αποτελούνταν από κληρικούς και γιατρούς. Μετά, μαθητευόμενοι φοιτητές Φιλοσοφικής άρχισαν να εμβαθύνουν σε ιατρικά ηθικά ερωτήματα. Το πεδίο επεκτάθηκε με δικηγόρους, θεολόγους, νοσηλευτές ακόμη και ανθρωπολόγους. «Ολοι, χωρίς άδεια», λέει η Αλτα Κάρο, καθηγήτρια νομικής και ιατρικής ηθικής στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσκιν. «Οι βιοηθικιστές έχουν χρίσει τους εαυτούς τους όπως ο Ναπολέων έχρισε τον εαυτό του αυτοκράτορα», λέει στον Economist ο Γουέλσεϊ Σμιθ, συγγραφέας του “Ο Πολιτισμός του θανάτου: H επίθεση κατά της ιατρικής ηθικής στην Αμερική”». «Αντίθετα, μια κομμώτρια πρέπει να διαθέτει άδεια άσκησης του επαγγέλματός της.»

Αφού λυθούν τα ζητήματα του «ποιος δικαιούται διά να ομιλεί», πρέπει να τεθούν και οι κανόνες για εκείνους που συμβουλεύουν. Πολλοί θεωρούν ότι οι βιοηθικιστές αυτοαναγορεύτηκαν ως απόλυτοι άρχοντες ηθικής, ενώ οι ίδιοι είναι ανήθικοι. Κάποιοι από τους πανεπιστημιακούς δέχονται δωρεές εταιρειών για την έρευνά τους, άλλοι είναι πληρωμένοι σύμβουλοι των εταιρειών που ελέγχουν. Ο φιλόσοφος και πρόεδρος του Κέντρου Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Αρθουρ Κάπλαν, εργάσθηκε ως επιστημονικός σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων την «Celera Genomics», η οποία χαρτογράφησε το ανθρώπινο γονιδίωμα. Η Celera τον πλήρωσε με μετοχές τις οποίες αμέσως μετατρέπει σε ρευστό και το επενδύει στο κέντρο του. Αλλοι βιοηθικιστές παίρνουν μισθό. Κάποιοι λένε ότι τα χρήματα είναι ελάχιστα και άλλοι ικανοποιητικά. Η Advanced Cell Technology πληρώνει το κάθε ένα που συμμετέχει στα ηθικά συμβούλια 80.000 δρχ. τη συνάντηση συν τα έξοδα. Η Geron είναι μια άλλη βιοτεχνολογική εταιρεία, πρόεδρος του ηθικού συμβουλίου της οποίας υπήρξε η Λόρι Ζόλοθ.

«Επικρατεί μια ημι-σκανδαλώδης κατάσταση στον τομέα μου», λέει ο Ντάνιελ Κάλαχαν, συνιδρυτής από το 1966 του Κέντρου Βιοηθικής «Χάστινγκ» στην Νέα Υόρκη. «Οι επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας είναι αρκετά έξυπνες. Γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ποικιλία ιδεών στον τομέα της βιοηθικής και με λίγο ψάξιμο βρίσκουν κάποια ομάδα βιοηθικιστών η οποία θα συμφωνήσει με ότι κι αν κάνει.» Εξ ου και η κατηγορία ότι η βιοηθική έγινε κολυμβήθρα νομιμοποίησης κάθε ερευνητικής προσπάθειας ή εργαλείο δημοσίων σχέσεων των εταιρειών βιοτεχνολογίας.

άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Τρομοκράτες και κουκουλοφόροι. Δεν είναι όλοι τους παιδιά μας. Ή μήπως είναι;

Δεν είναι παιδιά μας οι κουκουλοφόροι και οι τρομοκράτες. Ή μήπως είναι;

Κάποια μάνα τους γέννησε κι αυτούς. Από γεννησιμιού του κανείς δεν μπορεί να είναι κακός και τρομοκράτης. Πώς γίνεται, μεγαλώνοντας, να σκαρτεύει;
Μήπως, γιατί η μάνα δεν ήταν εκεί, όταν τη χρειαζόταν; Μήπως η αγκαλιά της ήταν παγωμένη. Ο κόρφος της στείρος; Οι γονείς αποξενωμένοι; Οι δικοί αδιάφοροι;

Δεν είναι παιδιά μας οι τρομοκράτες. Ή μήπως είναι;

Κάποια κοινωνία τους γέννησε. Τους ανέθρεψε. Κανείς δε είναι τρομοκράτης από γεννησιμιού του. Γίνεται. Γιατί;Μήπως η κοινωνία ήταν απούσα όταν την χρειαζόταν; Ήταν αδιάφορη για το αν υπάρχει η όχι; Τον έβαλε στο περιθώριο; Τον έκανε να την μισήσει, γιατί τον πλήγωνε με τη διαφθορά της; Με την αναξιοκρατία της. Με την κομματική ασυδοσία και τον ξύλινο λόγο της;

Δεν είναι παιδιά μας η τρομοκράτες. Ή μήπως είναι;

«Όλοι οι άνθρωποι, από τη φύση τους, λαχταρούν τη γνώση: Πάντες οι άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει», φωνάζει ο Αριστοτέλης. Πώς μπορεί κάποιος, που από τη ανθρώπινη φύση του ζητά να μάθει, να είναι κακός; Κάποιος που ζητά τη γνώση, ταυτόσημη με την ηθική και της αισθητική, να γίνεται, τρομοκράτης; Μήπως η κοινωνία του στέρησε την ανθρώπινη γνώση, την ανθρώπινη-ανθρωπιστική παιδεία, που, μόνο, αυτή προάγει την ανθρώπινη γνώση; Μια κοινωνία που αδιαφορεί για τα μέλη της, γιατί έχει αποδεχθεί το, αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως, σύνθημα του παγκοσμιοποιημένου κυνισμού: «φατους πριν σε φάνε: get them before they get you». Μια τέτοια κοινωνία, θρέφει τη βία, στα στείρα σπλάχνα της. Την παντοειδή βία, που βιώνουμε όλοι στις μέρες μας. Μια πολιτεία που, ανοήτως, λησμόνησε της πολιτική της κληρονομιά και τη μαχητική της παράδοση του:

«εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης» και βυιοθέτησε το βλακώδες παγκοσμιοποιημένο σλόγκαν « αμύνεσθαι περί πάρτης».

Μια τέτοια πολιτεία, καταντά θηριοτροφείο μαζανθρώπων καταναλωτών. Μισών και μίζερων ανθρώπων, που τελικά την καταναλώνουν και την ίδια..Και οι κουκουλοφόροι και οι τρομοκράτες, νέοι άνθρωποι, στρεβλωμένοι από την αμάθεια, με το νεανικό τους αίμα να κοχλάζει και το λογικό τους σε χειμερία νάρκη, αντιδρούν με την αλόγιστη τυφλή βία, νομίζοντας πως, έτσι, θα αλλάξουν τον κόσμο, καταστρέφοντάς τον. Όμως δεν αλλάζει ο κόσμος, ούτε καταστρέφεται (αν αυτό επιθυμείτε) με τα δειλά, ανώνυμα χτυπήματα της κουκούλας και με την ανυπαρξία του λόγου, καλυμμένη κάτω από την δειλή ανωνυμία της βίας. Μπορεί, την πολιτική να την έχουν καταντήσει οι πολιτικατζήδες (υπάρχουν όμως και πολιτικοί) εκφυλισμένο διαχειριστικό εργαλείο και όργανο των κελευσμάτων της νέας τάξης πραγμάτων, αλλά αυτό δεν πολεμιέται με κουκουλοφόρους πυροβολισμούς. Μπορεί, αρκετοί πολιτικατζήδες (όχι πολιτικοί) να έχουν καταστεί υπηρέτες των νέο-ευρωπαίων Νεάντερνταλ, που φορούν και θέλουν να φορέσουν σε όλους μας το φαιό πουκάμισο του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτισμού, όμως αυτό δεν το μάχεσαι με το φασισμό της παράλογης βίας και με το θυμωμένο, τυφλό ξέσπασμα, πάνω σε πράγματα και ανθρώπους. Μπορεί, η Νέα Οικονομική Ιδεολογία να περιθωριοποιεί τους ανθρώπους, να τους αλλοτριώνει, να τους αποξενώνει από τις αρχές και την ανθρωπιά τους,αλλά αυτό δεν το αντιμάχεσαι με την απανθρωπιά της κουκούλας και τη βδελυρότητα του κρυμμένου προσώπου. Μπορεί, οι πολίτες να εκφυλίστηκαν σε πανελοπολίτες, κανοναρχούμενοι και ποδηγετούμενοι από την τηλετύφλωση των γυάλινων ΜΜΕ (Μέσων Μαζικού Εξανδραποδισμού). Όμως, η απάντηση σ’ αυτό δεν είναι η καταστροφική μανία της κουκούλας, που, συνάμα, επιδιώκει τη γνωστοποίηση των κατορθωμάτων της, μέσω των ιδίων μέσων, που θέλει να αφανίσει. Με σημαίες και με ταμπούρλα, η ζωή τραβάει την ανηφόρα.

Με τα λάβαρά τους να ανεμίζουν έκαναν, πάντα, τους αγώνες τους οι Έλληνες.

Με καθαρά πρόσωπα, δήλωση ταυτότητας και ανάληψη προσωπικής ευθύνης, οι αγωνιστές αγωνίζονται, για ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Με την δύναμη του λόγου, που «κοκάλα δεν έχει και κοκάλα τσακίζει», πολεμούν οι μαχητές την παρακμή μιας πολιτείας, που δεν θέλει πολίτες. «Ο καθείς και τα όπλα του», λέει ο ποιητής. Μα αυτός, που για όπλο έχει την αλόγιστη, τυφλή, κουκουλωμένη βία, δεν είναι πολεμιστής. Δεν είναι αγωνιστής. Ούτε, καν, του δικού του άδικου, που θεωρεί δίκιο. Μαϊμουδίζοντας πολυπολιτισμικές παρλαπίπες, διανοουμενίζοντας, σπάζοντας, καίγοντας, λεηλατώντας, τρομοκρατώντας, πατώντας πάνω στο άδειο του κεφάλι, αγνοεί, γιατί ποτέ δεν του το μάθανε; Γιατί δεν θέλησε να το ακούσει Γιατί δεν το πιστεύει; (Όμως, δεν μπορεί, κάτι ανθρώπινο έχει κι αυτός μέσα του) πως ο άνθρωπος «δεν γεννήθηκε για να μισεί, αλλά για ν’ αγαπά μονάχα

Έτσι φωνάζει κατάμουτρα στον εξουσιαστή Κρέοντα η επαναστάτρια Αντιγόνη. Ξέμαθες πια ν’ αγαπάς. Και γεμίζεις το κενό της ύπαρξής σου, με την κτηνώδη βία. Ξαναβρές την ανθρωπιά σου, μέσα στην αγάπη για τον Άνθρωπο.Ξαναβρές τη νιότη σου μέσα στον αγώνα για το καλύτερο. Βγες από το περιθώριο της απελπισίας, που σε έχουν χώσει οι σύγχρονοι χαλασοχώρηδες. Σάρκωσε την οργή σου στον αγωνιστικό Λόγο και όχι στην παράλογη, τυφλή βία.

Η Βία δεν είναι η μαμή της ιστορίας. Και ξεγεννά ανάπηρα παιδιά.

Και σεις Κυβερνήτες και πολιτικοί ξαναβρέστε την πολιτική και ασκείστε την. Σταματήστε να ψηφοθηρείτε, αλαζόνες πολιτικατζήδες του ιδίου κομματικού συμφέροντος θεράποντες και υπηρετήστε το κοινόν συμφέρον των πολιτών και το συμφέρον της Πατρίδας.

Παντί, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩ, τρόπω!

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΝΕΥΛΑΒΗ (www.anevlavis.gr) από το zougla.gr

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Η ευρωπαϊκή προοπτική των "νεκρών" αλόγων

«Δεν θέλω να είμαι ο καβαλάρης ενός νεκρού αλόγου». Δύσκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την κατάσταση στα Βαλκάνια καλύτερα από τον Μίροσλαβ Λάιτσακ, που από το 2007 ήταν ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, για να παραιτηθεί ξαφνικά τον περασμένο μήνα και να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας. Η μη διπλωματική του γλώσσα, όμως, σόκαρε τους Βόσνιους περισσότερο από την αποχώρησή του.

Η Βοσνία δεν είναι η μόνη χώρα των δυτικών Βαλκανίων που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Eνα χρόνο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του, το Κόσοβο εξακολουθεί να έχει τεταμένες σχέσεις με τη Σερβία. Η τελευταία, καθώς και η Κροατία και η ΠΓΔΜ, συναντούν διάφορα εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλά η Βοσνία έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα απ' όλους. Ο Λάιτσακ κατέστησε σαφές ότι το νεκρό άλογο στο οποίο αναφερόταν δεν ήταν η Βοσνία, αλλά το γραφείο του. Θεωρητικά, ο ύπατος εκπρόσωπος έχει σημαντικές νομικές εξουσίες ως προς τη διοίκηση της χώρας. Οι προκάτοχοί του τις χρησιμοποίησαν εκτενώς. Χωρίς στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Φαίνεται λοιπόν ότι μόλις βρήκε μια καλύτερη δουλειά, ο Λάιτσακ τα παράτησε.

Αλλά και οι άλλες βαλκανικές χώρες χαρακτηρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Λάιτσακ «ανέτοιμες» να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κροατία, που βρίσκεται πιο κοντά απ' όλες, έχει κάποιες μεθοριακές διαφορές με τη Σλοβενία, που εμποδίζουν την πρόοδό της. Η ΠΓΔΜ, που έχει προεδρικές εκλογές στις 22 Μαρτίου, αρνείται να δείξει διαλλακτικότητα στο θέμα του ονόματός της. Και η Σερβία έχει ειδοποιηθεί ότι δεν θα υπογράψει το σύμφωνο σταθερότητας με την Ε.Ε. αν δεν παραδώσει τον σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Παρά ταύτα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής της Μπόζινταρ Τζέλιτς γνωστοποίησε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο η χώρα του θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ενωση.

Ανάλογη αίτηση έχει υποβάλει ήδη το Μαυροβούνιο, χωρίς να πάρει απάντηση. Αλλά και η αίτησή του να ενταχθεί στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου προσκρούει στις αντιρρήσεις της Ουκρανίας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα δυτικά Βαλκάνια έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη έχουν τροποποιηθεί προς τα κάτω, οι επενδυτές αποσύρονται και οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται σχέδια διάσωσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ξεσπάσει εδώ ταραχές ανάλογες με εκείνες που σημειώθηκαν στη Βαλτική και σε άλλες περιοχές. Οι λαοί των Βαλκανίων δεν βλέπουν όμως με καθόλου καλό μάτι την ευκολία με την οποία η Ευρώπη ετοιμάζεται να δεχθεί στους κόλπους της την Ισλανδία.

Φαίνεται πως στην καλύτερη θέση απ' όλους βρίσκεται το Κόσοβο. Oπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τα Βαλκάνια, ο λαός του Κοσόβου είναι ο πιο ικανοποιημένος από τους λαούς επτά κρατών των δυτικών Βαλκανίων. Κάτι είναι κι αυτό.

Πηγή: The Economist

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Οικολογική διαμαρτυρία σήμερα στις 19:00


Σήμερα στις 19:00 στην πλατεία Κομοτηνής θα γίνει συγκέντρωση με στόχο την διαμαρτυρία:
  • για την κακή κατάσταση της καθημερινότητας της πόλης μας,
  • για την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα, πεζοί, οδηγοί, ποδηλάτες, ανάπηροι, πεζοί με καρότσια και γενικώς όσοι κυκλοφορούν σε δρόμους και σε πεζοδρόμια
  • για να αλλάξουμε μυαλά όλοι μας και ακόμη περισσότερο αυτοί που μπορούν αλλά δεν πράττουν
  • για να γίνουν οι μετακινήσεις μας πιο εύκολες, με σεβασμό στο περιβάλλον, γιατί η Κομοτηνή προσφέρεται για ποδηλασία και περπάτημα
  • για την άσκηση πίεσης ώστε να γίνουν ποδηλατόδρομοι και περισσότεροι πεζόδρομοι
  • για να πρασινίσει και να αναπνεύσει λίγο ο τόπος μας

για να δώσουν λύση οι πολίτες!!

Η άβολη σχέση θρησκείας και επιστήμης

Στη Βρετανία ο θρησκευτικός πόλεμος πήρε μια νέα μορφή. Στη διαφημιστική καμπάνια των άθεων με το σλόγκαν «Ο Θεός πιθανότατα δεν υπάρχει, γι’ αυτό σταματήστε να στενοχωριέστε και χαρείτε τη ζωή σας», απαντούν μια σειρά θρησκευτικών οργανώσεων με τα αντίθετα συνθήματα. Η Trinitarian Bible Society βάζει αφίσες με σλόγκαν «Ο ανόητος βαθιά μέσα του έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει Θεός». Το Χριστιανικό Κόμμα Αγγλίας απαντά με το «Υπάρχει σίγουρα Θεός. Γι’ αυτό, γίνε μέλος του Χριστιανικού Κόμματος και απόλαυσε τη ζωή σου», ενώ μια άλλη ομάδα πολιτών ετοιμάζεται με το σύνθημα «Υπάρχει Θεός. Μη στενοχωριέσαι. Απόλαυσε τη ζωή σου».

Αυτός ο πόλεμος της αφίσας, βέβαια, είναι προτιμότερος από τις σφαγές προτεσταντών και καθολικών που επί αιώνες σημάδεψαν τη Βρετανία, αλλά έχει ένα στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε. Τη σιγουριά του δόγματος και την αμφιβολία των άθεων. Οι δεύτεροι λένε ότι «πιθανότατα» ο Θεός δεν υπάρχει. Οι πρώτοι -αν και δεν ξέρουμε τον βαθμό σιγουριάς τους- δεν μπορούν να εκφράσουν αντιρρήσεις. Σε ένα θρησκευτικό δόγμα η πίστη ή θα είναι απόλυτη ή δεν θα υπάρχει.

Το δόγμα είναι μια αυτοαποδεικνυόμενη θεωρία και η δύναμή του είναι αφενός η άρνηση της αμφιβολίας και αφετέρου η κατήχηση του απόλυτου. Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις από τις δέκα εντολές του Μωυσή δεν αναφέρονται στη συμβίωση των ανθρώπων, αλλά στην ενίσχυση του δόγματος: «1. Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, όστις εξήγαγόν σε εξ οίκου δουλείας, ουκ έσονταί σοι Θεοί έτεροι πλην εμού. 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης, ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς. 3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω. 4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου».

Εκεί βρίσκεται η διαφορά των επιστημονικών με τις θρησκευτικές θεωρίες. Η επιστήμη είναι αμφιβολία και διαψευσιμότητα. Η θρησκεία είναι πίστη και απόλυτη αλήθεια. Στο θρησκευτικό οικοδόμημα δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο που να διαψεύδει τον πυρήνα της θεωρίας. Αν όμως δούμε ένα αντικείμενο να ανεβαίνει αντί να πέφτει, ο Νεύτωνας και η θεωρία της βαρύτητας πάνε στα σκουπίδια της επιστήμης.

Αυτή η θεμελιακή διαφορά έκανε πάντα στη Δύση άβολη τη σχέση θρησκείας και επιστήμης. Ενα διάστημα ήταν και αιματηρή. Η πολιτική ισχύς της Καθολικής Εκκλησίας εμπόδισε επί μακρόν την ανάπτυξη της γνώσης. Ο Γαλιλαίος σύρθηκε στην Ιερά Εξέταση διότι το ηλιοκεντρικό σύστημα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την Παλαιά Διαθήκη σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς του Ναυή διέταξε τον ήλιο να σταματήσει και όχι τη γη. Ο Κάρολος Δαρβίνος έκρυψε χρόνια το θεμελιώδες σύγγραμμά του «Η Καταγωγή των Ειδών» ακριβώς επειδή φοβόταν την ισχύ της εκκλησίας. Εκκλησιαστικοί παράγοντες επιχείρησαν ακόμη και να σταματήσουν την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών διότι υπήρχε η πιθανότητα να αποκαλυφθεί ότι ο κόσμος είναι παλιότερος από 4.800 χρόνια, όπως προκύπτει από την Αγία Γραφή.

Αυτή η άβολη σχέση διευθετήθηκε με ένα άρρητο ιστορικό συμβιβασμό. Τον διαχωρισμό των ρόλων. Οι μεν δεν θα καίνε τους δε στην πυρά και οι δεύτεροι δεν θα παρενοχλούν πολύ τους πρώτους σε ό,τι αφορά τα βασικά δόγματα. Ο Θεός, έτσι κι αλλιώς, είναι εκτός και των ορίων της επιστήμης, οπότε η ενασχόληση των επιστημόνων με το θεϊκό, εκτός από επικίνδυνη, είναι και άγονη. Από την άλλη όλοι ευεργετούνταν από την πρόοδο της επιστήμης και το τίμημα της ελευθερίας των επιστημόνων ήταν πολύ μικρό σε σχέση με τα οφέλη.

Αυτός ο ιστορικός συμβιβασμός διερράγη στις αρχές του 21ου αιώνα εξαιτίας της 11ης Σεπτεμβρίου (όπου πολλοί είδαν ότι η πίστη σε απόλυτα δόγματα μπορεί να οδηγήσει κάποιους στην απόλυτη φρίκη), αλλά και στην άνοδο της θρησκευτικής δεξιάς στις ΗΠΑ. Ο φράχτης που χώριζε την εκκλησία με το εργαστήριο άρχισε να καταρρέει μόλις η θρησκευτική δεξιά διά του Τζορτζ Μπους και των νεοσυντηρητικών πήρε την εξουσία. Πρώτον απαγορεύτηκε η χρηματοδότηση της έρευνας σε βλαστικά κύτταρα (παρ’ όλο που η πρόοδος εκεί μπορεί να σώσει πολλές ζωές) και δεύτερον επιχειρείται ακόμη με πολιτικά μέσα να βαπτισθεί ο «ευφυής σχεδιασμός» ως αντίπαλη θεωρία της «εξέλιξης» του Δαρβίνου. Ο «ευφυής σχεδιασμός» είναι μια πιο επεξεργασμένη εκδοχή του «δημιουργισμού», αλλά κουβαλά το αμάρτημα όλων των δογμάτων: δεν μπορεί να διαψευσθεί.

Το «κριτήριο της διαψευσιμότητας», που εισήγαγε ο Καρλ Πόπερ, είναι μια ασφαλής μέθοδος για να ξεχωρίσουμε την επιστήμη από την μεταφυσική. Επιστημονικός είναι κάθε ισχυρισμός, για τον οποίο υπάρχει μέθοδος που να τον διαψεύδει. Οταν, για παράδειγμα, ρωτήθηκε ο βιολόγος J.B.S. Haldane τι είδους αποδείξεις χρειάζεται για να πάψει να ισχύει η θεωρία της εξέλιξης αυτός απάντησε αμέσως: «να βρεθούν απολιθώματα κουνελιών στην προκάμβριο περίοδο». Για τον πιστό του «δημιουργισμού» δεν υπάρχει κάτι που να διαψεύσει την θεωρία του. Ολα είναι «θέλημα του δημιουργού» και επομένως ακόμη κι αν «βρεθούν απολιθώματα κουνελιών στην προκάμβριο» δεν διαψεύδεται η θεωρία. Και τα κουνέλια εκείνης της περιόδου «θέλημα του δημιουργού» είναι. Επομένως ο ισχυρισμός κατατάσσεται στη μεταφυσική. Δεν είναι κακός και δεν είναι ψευδής· απλώς δεν είναι επιστημονικός.

Η επιχείρηση των νεοσυντηρητικών να εντάξουν με πολιτικά μέσα ένα μεταφυσικό δόγμα στην καρδιά της επιστημονικής έρευνας ήταν μια ακόμη αφορμή για τη διάρρηξη του ιστορικού συμβιβασμού. Πολλοί πείσθηκαν ότι ένα δόγμα -οποιοδήποτε δόγμα- αν αποκτήσει τα μέσα ή πολιτική ισχύ στην καλύτερη περίπτωση δεν θα σεβαστεί τον χώρο του άλλου, και στη χειρότερη θα στέλνει αεροπλάνα να σκάνε στους πύργους των «άπιστων». Και όχι επειδή οι δογματικοί είναι κακοί άνθρωποι. Οι περισσότεροι πιστοί είναι καλοί καγαθοί. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η ανθρώπινη συμβίωση προϋποθέτει αυτό το «πιθανότατα», την αμφιβολία. Αν κάποιος πεισθεί για το ιερό και συνεπώς αναλλοίωτο των ισχυρισμών του, τότε στο μυαλό κάποιων -έστω ελάχιστων- το δόγμα απέχει από τον εξτρεμισμό μόνο μερικές αράδες σαν το «Σκοτώστε εκείνους που συνδέουν άλλους θεούς με τον Θεό, όπου τους βρείτε» (Κοράνι» IX. 5-6) ή το «θέλεις λιθοβολήσει αυτόν με λίθους, ώστε να αποθάνη» (Δευτερονόμιον 13:11).

Tου Πάσχου Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βιβλιογραφία

-Richard Dawkins, «Η περί Θεού αυταπάτη», εκδ. Κάτοπτρο.

-Richard Dawkins, «Ο εφημέριος του διαβόλου», εκδ. Τραυλός.

-Daniel C. Dennett, «Απομυθοποίηση. Καταρρίπτοντας τον μύθο της θρησκείας», εκδ. Βάνιας.

-Christopher Hitchens, «Ο Θεός δεν είναι μεγάλος», εκδ. Scripta.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Το φαινόμενο Τσάβες στην Βενεζουέλα

Για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Αλβαρο Ουρίμπε της Κολομβίας και ο Ντανιέλ Ορτέγκα της Νικαράγουας, που θέλουν να καταργήσουν κι αυτοί τους νομικούς περιορισμούς στην επ' αόριστον επανεκλογή τους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κέρδισε άνετα το δημοψήφισμα χάρις σε δύο παράγοντες: την αντοχή του, δέκα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, που μόλις τον περασμένο Νοέμβριο είχε κερδίσει σημαντικούς δήμους και κρατίδια.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιτρέπει στον Τσάβες να διεκδικήσει και νέα θητεία μετά τη λήξη της σημερινής, το 2013, και ενισχύει το κύρος του στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον, η νίκη του αποτελεί μια πρόκληση για την κυβέρνηση Ομπάμα, αφού ο Τσάβες αποτελεί το αντίβαρο της αμερικανικής πολιτικής στη Λατινική Αμερική, αν και φάνηκε να ανοίγει την πόρτα για μια διαφορετική σχέση με την υπερδύναμη.

Ενώ ο Τσάβες αποθεωνόταν από το πλήθος λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «στρατιώτη του λαού», ένας φόβος διαπερνούσε την αντιπολίτευση ότι αυτός ο πρώην αξιωματικός του στρατού ίσως να γίνει ένας ισόβιος πρόεδρος.

Είναι λοιπόν η Βενεζουέλα μια δημοκρατία; Ναι, απαντά με άρθρο του στην Ελ Παϊς ο Μοϊσές Ναϊμ, διευθυντής του περιοδικού «Foreign Policy».

Ναι, αν δημοκρατία σημαίνει διεξαγωγή εκλογών όπου η κυβέρνηση κάνει αδιάκριτη και καταχρηστική χρήση των δημοσίων πόρων για να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Αν δημοκρατία σημαίνει ένα σύστημα όπου ο πρόεδρος προκηρύσσει δημοψήφισμα όσες φορές χρειαστεί για να το κερδίσει.

Αν δημοκρατία σημαίνει ότι ο πρόεδρος ελέγχει άμεσα τη Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, τις ένοπλες δυνάμεις, την κεντρική τράπεζα και τη βιομηχανία.

Ετσι κι αλλιώς, τονίζει ο Ναϊμ, ο Ούγκο Τσάβες θα κληθεί να κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια μια χώρα πολύ διαφορετική, σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό. Θα έχει λιγότερα χρήματα για να ικανοποιήσει ανάγκες που αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα και θα κληθεί να ανταποκριθεί σε κοινωνικές προσδοκίες που αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα. Ο δημόσιος τομέας από τον οποίο εξαρτάται το μοντέλο Τσάβες φημίζεται για την αναποτελεσματικότητά του. Και το πρόβλημα αυτό θα οξύνεται όσο μειώνονται οι διαθέσιμοι πόροι. Τα επόμενα χρόνια, ο Τσάβες θα τραγουδά λιγότερο και θα κραυγάζει περισσότερο.

Πηγές: New York Times , El Pais

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ποια κρίση? ποια ύφεση?

«Ποιά κρίση;» φέρεται να ρώτησε ο βραζιλιάνος πρόεδρος, Ινάθιο Λούλα ντα Σίλβα, την ώρα που η διεθνής οικονομία, προς τα τέλη του 2008, γλιστρούσε στην ύφεση.

Το προεδρικό ερώτημα μοιάζει να συμμερίζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός Βραζιλιάνων, παρά την αύξηση τελευταία του αριθμού των απολύσεων.

Το 51% πιστεύει ότι η βραζιλιάνικη οικονομία σύντομα θα ξεπεράσει την κρίση, κάτι που άλλωστε εκτιμά αυτή η πλειοψηφία ότι θα φανεί και στις αποδοχές και στον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων, στο ορατό μέλλον.

Στην έμφυτη βραζιλιάνικη αισιοδοξία συμβάλλει και η συλλογική μνήμη, καθώς η χώρα διήλθε και ξεπέρασε, τελικά, για ένα τέταρτο του αιώνα, φάσεις οικονομικών κρίσεων και υψηλού πληθωρισμού. Κατά γενική δε ομολογία, μετά το 2003 τα οικονομικά πράγματα βελτιώνονταν διαρκώς, με 15 εκατομμύρια πολίτες να αγοράζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αυτοκίνητο, ή ψυγείο.

Τον Ιανουάριο για δεύτερο συνεχή μήνα αυξήθηκαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, οι σοκολατοποιοί αναμένουν πωλήσεις ρεκόρ σοκολατένιων αυγών το Πάσχα, και στα μαγαζιά, γενικώς, δεν επικρατεί η καθοδική τάση των πωλήσεων, όπως στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο συνετοί όμως, οι βραζιλιάνοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης από 5% θα συρρικνωθεί φέτος σε 2% και πως θα μείνουν αδιάθετες πρώτες ύλες, που στήριζαν την ανάπτυξη της οικονομίας στη «Γη του Καρναβαλιού, της Σάμπα αλλά και του Ποδοσφαίρου».

Πάλι, όμως, διαπιστώνεται βάσει επίσημων στοιχείων ότι το εμπόριο αντανακλά μόνον στο 22% του βραζιλιάνικου ΑΕΠ. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι δεν παρατηρείται τώρα στη βραζιλιάνικη αγορά πιστωτική κρίση, όπως συμβαίνει αλλού...ενώ οι τράπεζες της χώρας δεν είχαν εκτεθεί στα τοξικά αμερικανικά ομόλογα. (από το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Ενώ οι Ελβετοί διασκεδάζουν την δικιά τους κρίση οργανώνοντας ιπποδρομίες στην παγωμένη λίμνη του St. Moritz.

Έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αγώνες ιπποδρομίας «επί πάγου» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες εκατοντάδες θαυμαστές των αλόγων στην Ελβετία.

Η παγωμένη λίμνη του Σαν Μόριτς, από την οποία είναι και το φωτογραφικό στιγμιότυπο, μετατράπηκε για λίγη ώρα σε πίστα ιπποδρομιών, πάνω στην οποία οι αναβάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την αντοχή των αλόγων τους, αλλά και των ίδιων σε μια κούρσα 1.700 μέτρων.

Η συγκεκριμένη κούρσα διεξάγεται κάθε χρόνο στο Σαν Μόριτς στο πλαίσιο ιπποδρομιών γνωστών υπό την ονομασία «Λευκός Χλooτάπητας». (Ναυτεμπορική)


Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Ο προτεινόμενος κωδικας δεοντολογίας των blog

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2008
Εάν ορισμένα μπλογκ θεωρούνται ειδησεογραφικά και αντίστοιχα οι μπλόγκερ δημοσιογράφοι, έστω και ερασιτέχνες, θα έπρεπε να διαθέτουν έναν κώδικα δεοντολογίας, παρόμοιο με αυτό της παραδοσιακής δημοσιογραφίας; Το ερώτημα έχει τεθεί επανειλημμένες φορές στο Διαδίκτυο, χωρίς όμως να έχει δοθεί απάντηση.
Το πρώτο εγχειρίδιο δεοντολογίας εκδόθηκε το 2002 από την Αμερικανίδα συγγραφέα και μπλόγκερ Ρεμπέκα Μπλουντ, με τίτλο «Weblog Handbook». Το ζήτημα, πάντως, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ και ύστερα από χρόνια συζήτηση αρκετοί έχουν αποφασίσει να ακολουθούν τον επίσημο κώδικα δεοντολογίας που ορίζεται και για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Στην Ελλάδα έχει γίνει λόγος για τη σύνταξη ενός κώδικα δεοντολογίας και τη θέσπιση ενός αυτορυθμιστικού οργάνου, όμως είναι δύσκολο να βρεθεί μία κοινή γραμμή. Παρ' όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες, με αρχή την υπόθεση του press-gr.blogspot.com, ορισμένοι χρήστες προχώρησαν στην αναδημοσίευση και αποδοχή ενός "Μανιφέστου των μπλογκ", το οποίο συνέταξε το nylon.gr. Στόχος του να διαδοθεί η ιδέα τού τι πραγματικά είναι ένα μπλογκ, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα μίντια: 1 Τα μπλογκ είναι διάλογος -ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες. 2 Τα μπλογκ είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία και επικοινωνία. 3 Τα μπλογκ δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή. 4 Τα μπλογκ είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν «ενημερωτικά» και «μη ενημερωτικά» μπλογκ. Μέσα από τον διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε. 5 Τα μπλογκ δεν τα γράφουν επαγγελματίες -τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι. 6 Ο μπλόγκερ δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες) και συνεπώς, δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. Ο μπλόγκερ αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη. 7 Η Πολιτεία, τα μίντια, οι επιχειρήσεις και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της ελληνικής κοινωνίας αξίζει να παρακολουθούν τους μπλόγκερ και τον διάλογό τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτό τον διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια. 8 Το δικαίωμα του μπλόγκερ να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για τη δίωξή του. 9 Στον βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του μπλόγκερ.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι βιώνουμε "μεταλλαγμένο" καπιταλισμό

Η βασική αρχή του καπιταλισμού είναι πως οι επιχειρήσεις επιβραβεύονται ή τιμωρούνται από την αγορά. Υποτίθεται ότι ούτε οι τράπεζες ούτε οι μεγάλες βιομηχανίες εξαιρούνται από τον κανόνα. Υποτίθεται, γιατί τα γεγονότα απέδειξαν το αντίθετο. Οι δυτικές κυβερνήσεις έκριναν ότι δεν πρέπει να αφήσουν τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Τις χρηματοδότησαν αφειδώς με το επιχείρημα ότι η χρεοκοπία τους θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες. Παρεμφερή επιχειρήματα επιστρατεύθηκαν για τη χρηματοδότηση και μεγάλων βιομηχανιών.

Παρακάμπτουμε το γεγονός ότι όσοι θεωρούν «ιερή» και απαραβίαστη αρχή τον ανταγωνισμό σήμερα τον κατακρεουργούν. Παρακάμπτουμε, επίσης, ότι την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβάλλει πρόστιμα στην Ολυμπιακή για παραβίαση της αρχής του ανταγωνισμού! Για την οικονομία της συζήτησης δεν θα αμφισβητήσουμε τα επιχειρήματα των κυβερνήσεων. Εάν ισχύουν, όμως, η επιβίωση των εν λόγω επιχειρήσεων είναι εγγυημένη. Η δοκιμασία της αγοράς δεν περιορίζεται μόνο στον μεταξύ τους ανταγωνισμό(;) σε περιόδους θετικής ανάπτυξης. Δοκιμασία της αγοράς είναι και ο αγώνας επιβίωσης σε συνθήκες κρίσης. Η κρίση είναι μέρος του οικονομικού κύκλου και με αυτή την έννοια οι επιχειρήσεις πρέπει από το «καλοκαίρι» να προετοιμάζονται για τις δυσκολίες της «βαρυχειμωνιάς».

Είναι απαράδεκτο σε συνθήκες κρίσης οι τράπεζες (και όποιες άλλες επιχειρήσεις) να χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα από τους φορολογουμένους και στις περιόδους παχιών αγελάδων να αποκομίζουν υπερκέρδη, τα οποία, βεβαίως, δεν μοιράζονται με το κράτος. Εάν οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι στα δύσκολα πρέπει να στηρίζουν τις τράπεζες με δημόσιο χρήμα και οι τράπεζες αποδέχονται την προστατευτική ομπρέλα του κράτους, τότε πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς γι’ αυτές. Δεν αρκεί η διασφάλιση πως το Δημόσιο θα πάρει πίσω τα χρήματά του, όταν η κρίση ξεπερασθεί. Με την ίδια λογική και άλλες (μικρές ή μεγάλες) επιχειρήσεις θα μπορούσαν να απαιτήσουν κρατική χρηματοδότηση για να αποφύγουν την κατάρρευση λόγω κρίσης.

Το γεγονός ότι ένα κρατικοποιημένο τραπεζικό σύστημα είναι αντιπαραγωγική λύση δεν σημαίνει πως όταν φτιάξουν τα πράγματα θα πρέπει να επιστρέψουμε στην ασυδοσία, που ευθύνεται και για την εκδήλωση της κρίσης. Η κοινωνία, που τελικώς πληρώνει τον λογαριασμό έχει ζωτικό συμφέρον να αποτρέψει την επανάληψη φαινομένων, όπως είναι τα τοξικά ομόλογα, αλλά και τα προκλητικά μπόνους. Για να συμβεί αυτό δεν αρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Απαιτείται και η άσκηση κάποιας μορφής θεσμοποιημένου μόνιμου εσωτερικού κρατικού ελέγχου, που θα εγγυάται τον σεβασμό των νέων κανόνων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.(Πάσχος Μανδραβέλης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Οι μεταλλάξεις αυτές του καπιταλισμού, στην ουσία τον κάνουν να αλλάξει μορφή τόσο πολύ που στην ουσία να αυτοκαταργείται. Προσωπικά βλέπω το "ΠΡΑΣΙΝΟ" μοντέλο οικονομίας να βρίσκεται στα πρώτα του βήματα και να αποτελεί την μόνη λύση αξιοπρεπούς επιβίωσης στον πλανήτη μας. Όταν στην ουσία γίνει ο περιορισμός της υπερβολικής κερδοφορίας θα δούμε την αειφόρο ανάπτυξη. Ήδη ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει τον δρόμο με ερεθίσματα που πήρε από την πιο ώριμη "πράσινη" Ευρώπη.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Πολίτες με "ταυτότητα"

H περίφημη παγκοσμιοποίηση, το παγκόσμιο χωριό, στο οποίο ήλπιζαν αφελείς και μη, οι «χρήσιμοι ανόητοι» του Λένιν, αποδεικνύεται μία απόπειρα ισοπέδωσης των παγκόσμιων, παραδεδεγμένων αξιών. Τα πολλά χωριά - κράτη - έθνη δεν θα έχουν τους δικούς τους προέδρους και ηγεσίες, αλλά θα κατευθύνονται φαινομενικά από ένα, ουσιαστικά από μία αόρατη ομάδα, που ελέγχοντας την οικονομία, έχοντας το χρήμα, θα ελέγχει τις χώρες και τις ψυχές μας. Κι αν υπάρχουν χωριά - κράτη - έθνη, ανθεκτικά ισχυρά, που μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα, τότε θα τα διαμελίζουμε, θα δημιουργούμε πριγκιπάτα, εύκολα ελεγχόμενα. Κι όσο περισσότερο αποδομείται η ψυχή μιας κοινωνίας, μιας χώρας, που αποτελεί τη μεγάλη οικογένεια, όσο πιο πολύ σπάει ο συνδετικός κρίκος και μάλιστα σε πολλά κομμάτια, τόσο πιο ευάλωτος είναι ο λαός και εύκολη η επιβολή των όποιων λύσεων.

Όταν η παιδεία υποβαθμίζεται και έχει αρχίσει να διαστρεβλώνει το νόημα των αγώνων για τις έννοιες δημοκρατία, ελευθερία, πατρίδα, ανθρώπινα δικαιώματα, τότε όλο και περισσότερο ολισθαίνουμε και αποδεχόμαστε να ζούμε με τις ψευδαισθήσεις και σ’ αυτές τις έννοιες. Έννοιες που μηχανικά τις προβάλλουμε, χωρίς να κατανοούμε τη σημασία τους, το αληθινό περιεχόμενό τους, ταυτισμένο με την πρόοδο και την εξέλιξη, την ανθρώπινη αναγέννηση. Δεν είναι όμως εύκολο, σήμερα, να πείσεις για την αξία των εννοιών αυτών και τις θυσίες που χρειάζονται.

Η συνεχής απαξίωση των όσων μας συνδέουν, ο χλευασμός των αξιών αυτών, στις οποίες βασίσθηκε η χώρα μας σε δύσκολες στιγμές και μεγαλούργησε, η απαξίωση των θεσμών, σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους που τάχθηκαν να τους υπηρετούν, οι κομματικοί στρατοί, που σκόπιμα η πελατειακή σχέση που διατρέχει τον δημόσιο βίο τούς κρατά με την τάση να τους επεκτείνει, οδηγεί σε αδιέξοδα τα νέα ιδίως παιδιά και σε αναξιοπιστία το όλο σύστημα. Η πελατειακή σχέση οδηγεί σε εκτραχηλισμό της κοινωνικής ζωής, σε αποθράσυνση τακτικών και ατάκτων ομάδων, που παρανομούν με την κρατική ανοχή. Λίγοι, όμως, ενοχλούνται απ’ αυτό και όλος ο αγώνας έγκειται στο να ενταχθούν όλο και πιο πολλοί, ως μόνη ελπίδα τακτοποίησης στο Δημόσιο. Καθιστάμενοι έτσι όμηροι.

Αυτή είναι λίγο πολύ η πραγματικότητα σήμερα, όπως εμφανίζεται. Υγιείς δυνάμεις υπάρχουν, μη έχοντας όμως δυνατότητα προβολής από τα ΜΜΕ, συνασπίζονται, οργανώνονται και μυούνται σε μία άλλη λογική. Στη λογική της επανασύνδεσης, της αλληλοϋποστήριξης στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της στήριξης των θεσμών, της πατρίδας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η λέξη ήταν ξεχασμένη και σπάνια αναφερόταν.

Ακουγόταν όμως συχνά από πατριδοκάπηλους και θιασώτες του πολιτικαντισμού, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή της εννοιολογικά και ουσιαστικά, και περαιτέρω συνέπεια την αποδόμησή της. Οσο πιο πολύ όμως αποδομείται η λαϊκή ψυχή, τόσο πιο εύκολα προχωρούν οι σχεδιασμοί. Και όποιος υποτιμά τους σχεδιασμούς αυτούς, υποτιμά την ιστορία, υποτιμά τον ίδιο, ως προσωπικότητα. Γιατί χωρίς ουσιαστική δημοκρατία και ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.

Άρθρο του κ. Δημήτρη Χ. Παξινού , προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Κοινωνικά δίκτυα η εξέλιξη του web 1.0 στο web 2.0

Η κοινωνική δικτύωση στο Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα στο web δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν μετά τη μετάβαση από το λεγόμενο web 1.0, όπου ο χρήστης απλά επισκέπτονταν σελίδες χωρίς μεγάλες δυνατότητες δικής του συνεισφοράς στο web 2.0. Η εξέλιξη αυτή μετέβαλε τη δομή και ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ιστού με πολλούς τρόπους, με τα κοινωνικά δίκτυα να συνιστούν ενδεχομένως τη σημαντικότερη αλλαγή.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο των κοινωνικών δικτύων του web αποτελεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη τους ξεκίνησε από τους ίδιους τους χρήστες. «Τα κοινωνικά δίκτυα γεννήθηκαν από κάτω προς τα πάνω, δεν είναι προϊόν κάποιας εταιρείας και άλλαξαν το Διαδίκτυο ποικιλοτρόπως.», εξηγεί ο Δρ. Γιώργος Μητακίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και επικεφαλής του RISEPTIS - Research and Innovation for Security, Privacy and Trustworthiness in the Information Society.. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά, όταν πλέον έγιναν δημοφιλή στους χρήστες και απέκτησαν την ιδιαίτερη δυναμική που τα χαρακτηρίζει σήμερα, κατέστησαν η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των web 1.0 και web 2.0.

Παροδικό φαινόμενο ή ζωτικό κομμάτι του Διαδικτύου;

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν εξετάζοντας τα κοινωνικά δίκτυα στο web είναι ο βαθμός στον οποίο συνιστούν μία μόδα, μία τάση της εποχής και πρόσκαιρο φαινόμενο της εξελικτικής πορείας του Ίντερνετ. «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλει κανείς ότι είναι κάτι που θα συνεχίζει να αυξάνεται και να παγιώνεται, τα ποσοστά χρήσης και συμμετοχής στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εντυπωσιακά», σχολιάζει ο κ. Μητακίδης.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ξεπεράσει πλέον τον στενό κλοιό μιας περιορισμένης σε αριθμό ομάδας και αφορούν τους χρήστες όλων των στρωμάτων και επιπέδων. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν έρθει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής, με τον Μπάρακ Ομπάμα να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικού που χρησιμοποίησε και εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του το μέσο σε τόσο μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως εξηγεί ο κ. Μητακίδης, «σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα ως ένα δίαυλο επικοινωνίας που παρακάμπτει τα παραδοσιακά κανάλια, όπως το κόμμα και τα συνδικάτα, απευθυνόμενος απευθείας στον κόσμο, παραπέμποντας κατά κάποιο τρόπο σε μια πιο άμεση μορφή δημοκρατίας».

Οι λόγοι που θα κάνουν ένα χρήστη να συμμετέχει σε ένα κοινωνικό δίκτυο στο web είναι πολλοί, κάποιοι από τους οποίους προϋπήρχαν ως μέρος της καθημερινότητας. Ο σχολιασμός σε κοινωνικό επίπεδο για παράδειγμα, το λεγόμενο «κουτσομπολιό», είναι μία τέτοια περίπτωση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν λόγοι που οφείλονται καθαρά στη φύση και τα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου, όπως η συμμετοχή στο εικονικό περιβάλλον του Second Life, όπου οι χρήστες φτιάχνουν ένα καινούργιο εαυτό, συμπεριφέρονται διαφορετικά και δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα με γνώμονα την ψηφιακή εικόνα, ενώ συμμετέχουν σε αυτά με τρόπους που δεν ήταν παλαιότερα εφικτοί.

Μεταξύ των δύο αυτών άκρων, υπάρχουν και οι κοινότητες ανθρώπων που έχουν κοινά ενδιαφέρονται και εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά του μέσου για να μοιραστούν και να αναπτύξουν περαιτέρω το ενδιαφέρον τους. Οι δυνατότητες του μέσου είναι τόσο μεγάλες, όπως αναφέρει ο κ. Μητακίδης, που επιτρέπει μέχρι και σε μουσικές κοινότητες να συναντηθούν στο web και να «παίξουν» μαζί μουσική χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των ατόμων στον ίδιο χώρο.

Σε ότι αφορά τις όποιες, θετικές ή αρνητικές, επιπτώσεις της χρήσης και συμμετοχής των κοινωνικών δικτύων του web σe κοινωνικό επίπεδο, ο κ. Μητακίδης επισημαίνει ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή τέτοιων κοινωνιολογικών αναλύσεων. Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα ωστόσο, που έχουν καταλήξει οι ερευνητές, είναι ότι τα δίκτυα αυτά φαίνεται να ισχυροποιούν τους λεγόμενους «ασθενείς δεσμούς» μεταξύ των ανθρώπων, εκείνων δηλαδή που αφορούν κοινωνικές σχέσεις έξω από την οικογένεια και τους στενούς συγγενείς, τους «ισχυρούς δεσμούς». Οι τελευταίοι, αντίθετα φαίνεται να ισχυροποιούνται από την χρήση κινητών.

Ασφάλεια και αξιοπιστία

Από τα κύρια θέματα που απασχολούν τους ειδικούς και ερευνητές, είναι αυτό της ασφάλειας των δεδομένων, του χρήστη και της γενικότερης αξιοπιστίας των κοινωνικών δικτύων. Έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά που πλήττουν το μέσο σε ότι αφορά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, τα οποία ωστόσο δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την τάση «δαιμονοποίησης» του, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητακίδης. «Σαφώς και υπάρχουν μειονεκτήματα, υποθέσεις πορνογραφίας, εθισμού και εξάρτησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν νοείται δαιμονοποίηση του Ίντερνετ και αρνητική αντιμετώπιση όπως παρατηρείται συχνά στη χώρα μας».

Παράλληλα με την αξιοπιστία των δικτύων, ακόμη σημαντικότερο και πολύπλοκο είναι το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων που δημοσιεύουν οι ίδιοι οι χρήστες και ο βαθμός που αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, ο δημοσιογράφος απέστειλε ανοιχτή επιστολή σε τυχαίο χρήστη του Facebook, παραθέτοντας εκπληκτικές λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή, μόνο από τα γραπτά και τις φωτογραφίες που ο ίδιος είχε δημοσιεύσει σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Συζητήσεις στην Ε.Ε.

Ακόμη ένα θέμα που απασχολεί σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτό της χρήσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και της online συμπεριφοράς τους από τους παρόχους υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ. Σήμερα, οι πάροχοι πωλούν αυτά τα στοιχεία σε εταιρείες που αποστέλλουν στοχευμένα emails με βάση τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες και τις προτιμήσεις τους όπως σκιαγραφούνται στις περιηγήσεις τους στο Διαδίκτυο. Άξονας των συνομιλιών είναι η διάρκεια για την οποία οι εταιρείες θα διατηρούν αρχείο των κινήσεων και προτιμήσεων των χρηστών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις εταιρείες να κρατούν τα στοιχεία μέχρι έξι μήνες, ενώ η Yahoo έχει κάνει αρχικά λόγο για 18μηνο και η Google για εννέα μήνες.

«Τα ζητήματα αυτά δεν υπήρχαν την εποχή του Web 1.0, κύριο χαρακτηριστικό τότε ήταν η ανωνυμία» εξηγεί ο κ. Μητακίδης. Σήμερα, λειτουργούν εταιρείες που ασχολούνται με το λεγόμενο «Profiling», τη συγκέντρωση δηλαδή στοιχειών σχετικά με διάφορες δραστηριότητες ενός χρήστη, είτε από τα όσα ο ίδιος έχει δημοσιεύσει σε διάφορες ιστοσελίδες, είτε από τα όσα έχουν δημοσιεύσει άλλοι για αυτόν, αλλά και από τα όσα προκύπτουν για τον χρήστη από το υπάρχον δημοσιευμένο υλικό. Ταυτόχρονα, το υλικό αυτό δεν διαγράφεται εύκολα, ενδεχομένως και καθόλου. «Από τη στιγμή που κάποιος δημοσιεύσει μια φωτογραφία στο Facebook, αυτή ταξιδεύει με χίλιους τρόπους, ακόμη κι αν τη σβήσει ο ίδιος από το προφίλ του ή ακόμη κι αν κάποιος σβήσει το προφίλ του από την υπηρεσία, τα όσα έχει δημοσιεύσει δεν χάνονται», αναλύει ο κ. Μητακίδης.

Προς μια κεντρική διαχείριση των πληροφοριών;

Μία από τις ιδέες που επεξεργάζονται οι ερευνητές σχετικά και που διατυπώθηκε από τον Sir Tim Berners-Lee, τον «πατέρα» του www, του πρωτοκόλλου δηλαδή μεταφοράς δεδομένων πάνω στο οποίο στηρίζεται όλο το Διαδίκτυο, αφορά την ίδρυση και καθιέρωση μιας «αξιόπιστης αρχής κεντρικής διαχείρισης», από όπου οι χρήστες θα επιλέγουν τις πληροφορίες που θα δίνουν και σε ποιους θα τις δίνουν, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν ό,τι επιθυμούν.

Ένα από τα ζητούμενα για τους ερευνητές της Επιστήμης του Ιστού είναι η ανεύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία που προσφέρει η ανωνυμία του χρήστη και την ευθύνη που προκύπτει από τις πράξεις του στο Διαδίκτυο. «Αυτές είναι δύο έννοιες αντικρουόμενες» εξηγεί ο καθηγητής. «Δεν θέλουμε να μας παρακολουθούν «φακελώνουν» συστηματικά (και να πουλάνε τους φακέλους σε τρίτους!)όταν επισκεπτόμαστε σελίδες στο Διαδίκτυο, εκτός όταν εμείς δεχόμαστε σαν όρο το να δώσουμε κάποια στοιχεία», καταλήγει ο κ. Μητακίδης.

Άρθρο του Παναγιώτη Αθανάσαινα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Το παράδειγμα του Γιώργου Παντελάκη


Ο Γιώργος Παντελάκης έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009 σε ηλικία 83 ετών, όταν παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε κατά γενική ομολογία ο κορυφαίος παράγοντας του συλλόγου, συνδέοντας το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν και ενεπλάκη ο Γιώργος Παντελάκης στα διοικητικά πράγματα του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, η εξέλιξη της ομάδας που συνδέθηκε ήταν ραγδαία. Η είδηση του θανάτου του, την προηγούμενη Δευτέρα, συγκλόνισε όσους τον έζησαν, αλλά και όλους εκείνους που είχαν μάθει για τη συμβολή του στη δημιουργία του μεγάλου ΠΑΟΚ.

Πολλά ήταν τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του Δικεφάλου, αλλά και τα όσα ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες προσέφεραν. Η διαδρομή του Γιώργου Παντελάκη στο ποδόσφαιρο σημαδεύτηκε από εντιμότητα, αγάπη για την ομάδα του, αναγνώριση αξιών και επιμονή, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό συμπεριφοράς για τους νεότερους παράγοντες. Κάθε χαρακτηριστικό του, συνοδεύεται από ιστορίες, για του λόγου το αληθές.

ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ

Η εντιμότητα, στοιχείο το οποίο τον χαρακτήριζε ήταν σπάνια για την εποχή και ένα γεγονός είναι ενδεικτικό.
Την περίοδο 1965-1966 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Παναιγιάλειο στην Τούμπα και με ήττα οι αντίπαλοι αποχαιρετούσαν την κατηγορία. Πολλοί πίστευαν πως ο ΠΑΟΚ είχε αρκετούς λόγους για να μη χτυπήσει το παιχνίδι, μεταξύ των οποίων και η παραχώρηση του αείμνηστου Μιχάλη Κρητικόπουλου (μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού). Την όρεξη για οποιαδήποτε πονηρή σκέψη χάλασαν οι προτροπές του Γιώργου Παντελάκη, μιλώντας σε συνεργάτες και παίκτες: ‘‘Όποιος δεν αποδώσει βάσει της αξίας του, ας ψάξει να βρει άλλη ομάδα’’, τους είπε. Ο ΠΑΟΚ νίκησε εκείνη την ημέρα τον Παναιγιάλειο με 2-0, τον έριξε στη Β’ εθνική και από τότε η πελοποννησιακή ομάδα δεν επανήλθε ποτέ στη μεγάλη κατηγορία.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Το ΠΑΟΚτσηλίκι που έτρεφε μέσα του ήταν σπάνιο και όσοι στην πορεία προσπάθησαν να το αμφισβητήσουν, διαψεύστηκαν από την ίδια την ιστορία. Από το 1966 και για δύο χρόνια ο Κούδας βρισκόταν στον Πειραιά, (ακούσια η εκούσια δεν έχει σημασία), έχοντας πειστεί από τους παράγοντες του Ολυμπιακού, πως αν θέλει να κάνει μεγάλη καριέρα, αυτήν θα του την προσέφερε ο Ολυμπιακός και καμία άλλη ομάδα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Γιώργος Παντελάκης. Οι πιέσεις του καθεστώτος των συνταγματαρχών ήταν εντονότατες και όταν λοιπόν κλήθηκε ο Γιώργος Παντελάκης να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ενώπιον του ΓΓΑ Κώστα Ασλανίδη, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: ‘‘Εγώ στη Γυάρο μπορεί να πάω, ο Κούδας όμως στον Ολυμπιακό ποτέ’’. Λίγες μέρες αργότερα ο Κούδας επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας τη σημαία του μεγάλου ΠΑΟΚ με τον οποίο καταξιώθηκε.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ
Ως μεγάλος ποδοσφαιράνθρωπος ο Γιώργος Παντελάκης επόμενο ήταν να αναγνωρίζει τις ποδοσφαιρικές αξίες και να εμπιστεύεται τους συνεργάτες του. Όταν ο ΠΑΟΚ απέκτησε το Χρήστο Δημόπουλο από τον Παναιτωλικό έστειλε τον Γιάννη Γακουμή αρχικά και τον Τούλη Μουρατίδη μερικές μέρες αργότερα, για να τον παρακολουθήσουν. Ζήτησε από το καθένα ξεχωριστά να ενημερωθεί όχι προφορικά, αλλά γραπτά. Αμφότεροι στις σημειώσεις ανέφεραν, ότι επρόκειτο για έναν ικανό επιθετικό. Κι εφ’ όσον οι γνώμες συνέπιπταν έπρεπε να αποκτηθεί, με οποιαδήποτε θυσία.

ΕΠΙΜΟΝΗ
Η επιμονή του και η αχαλίνωτη πίστη του για τη δημιουργία του μεγάλου ΠΑΟΚ δεν τον εμπόδισε να συγκρουστεί πολλές φορές με τους αντιπάλους, όταν έκρινε πως ήταν για το καλό της ομάδας του. Οι προσωπικές του παρεμβάσεις για την απόκτηση κάποιων παικτών στους οποίους πίστευε, τους απέκτησε με μεγάλο αγώνα, όμως και αυτοί με τη σειρά τους τον δικαίωσαν. Τον Τάκη Παντέλη, ανιψιό του Ματζαβελάκη, τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ από τον Απόλλωνα, παρά το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού χάρη στην επιμονή του Παντελάκη να τον αποκτήσει, ενώ τον Σωτήρη Μαυρομάτη, ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε, ενώ ενδιαφερόταν για τον Καρσιώτη του Ολυμπιακού Λουτρακίου, η ομάδα του οποίου έπαιζε στο Λουτράκι με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, στον οποίο ανήκε ο Μαυρομάτης. Τέτοιο ένστικτο είχε ο Παντελάκης, αφού ο Μαυρομάτης έκανε καριέρα στον ΠΑΟΚ, στον Ολυμπιακό και την Εθνική, ενώ ο Καρσιώτης εκτός από την Κόρινθο, όπου μεταγράφηκε δεν έπαιξε πουθενά αλλού.
Απαράμιλλο παραγοντικό έργο
Λίγοι, ίσα που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι οι μεγάλοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκαν με το χώρο, αντιμετωπίζοντας το λαοφιλέστατο άθλημα όχι απαραίτητα ως μία εμπορική επιχείρηση, αλλά γιατί λάτρευαν τις ομάδες τους, τις οποίες με σύνεση και παντοτινή αφοσίωση υπηρέτησαν. Πρώτος όλων, ο Γιώργος Παντελάκης, ο θρυλικός πρόεδρος του ΠΑΟΚ.
Aν o Γιώργος Παντελάκης είχε γεννηθεί τρεις δεκαετίες αργότερα και η θητεία του συνέπιπτε με τη σύγχρονη εποχή, θα μιλούσαμε για έναν ΠΑΟΚ που θα κατάπινε τους αντιπάλους και τα πρωταθλήματα θα έρχονταν ένα μετά το άλλο στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζουν οι άνθρωποι που τον γνώρισαν ή συνεργάστηκαν μαζί του. Έναν τέτοιο ΠΑΟΚ οραματιζόταν ο αείμνηστος πρόεδρος, όταν αποχώρησε από τα κοινά της ομάδας, αλλά δεν πρόλαβε να τον δει. Έφυγε από τη ζωή στις αρχές της εβδομάδας αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι του. Πρόλαβε όμως, να δημιουργήσει την υπερομάδα εκείνη που εμείς οι νεότεροί του θαυμάσαμε στη δεκαετία του ’70 με τα δύο κύπελλα και το ένα πρωτάθλημα το 1976 (ακολούθησε και δεύτερο το 1985, που έφερε τη δική του σφραγίδα).
Απαράμιλλο ήταν το παραγοντικό έργο του κορυφαίου άνδρα για τον ΠΑΟΚ, που τον έβαζε πάνω κι από αυτό ακόμη το προσωπικό, το ατομικό του συμφέρον. Γιατί, ο Γιώργος Παντελάκης ήταν το άπαν του συλλόγου. Από αυτόν αντλούσαν δύναμη, πιστεύω, αφοσίωση και τόλμη οι πολυάριθμοι φίλοι του, έστω κι αν με ορισμένους από αυτούς δεν δίστασε να έρθει σε κόντρα. Ο Γιώργος Παντελάκης είχε ατέλειωτη αύρα ως προσωπικότητα. Ενέπνεε τους συνεργάτες του με την ηγετική του φυσιογνωμία και την πειθώ που είχε απέναντι στους συνομιλητές του. Γεννημένος νικητής, με στόφα πρωταθλητή, αυθεντικός ΠΑΟΚτσής, ποτέ δεν δείλιασε, δεν ολιγώρησε μπρος στην επιτυχία της ομάδας. Μόνο τολμούσε ο Παντελάκης, όποιο κι αν ήταν το κόστος. Πόσο δίκιο έχουν όλοι αυτοί από την οικογένεια του ΠΑΟΚ που τον χαρακτήρισαν ως ‘‘πρόεδρος των προέδρων!’’
Στήθος με στήθος, πρόσωπο με πρόσωπο, έδινε τις μάχες του ο Γιώργος Παντελάκης και ποτέ πίσω από την πλάτη ή με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Για τον ΠΑΟΚ έδινε και τη ζωή του κι όταν ακόμη εισέπραξε αχαριστία, δεν έκανε πίσω. Αποσύρθηκε σεμνά και ταπεινά, όπως σεμνός και ταπεινός ήταν σε όλη του τη ζωή. Παρακολουθούσε όμως τον ΠΑΟΚ νοερά, μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής, θέλοντας να είναι πάντα ενήμερος για την παντοτινή του αγάπη.
Ακολούθησαν πολλοί πρόεδροι, παράγοντες στον ΠΑΟΚ, αλλά κανείς, μα κανείς, δεν μπόρεσε να τον αντιγράψει. Γιατί ο Γιώργος Παντελάκης ήταν ένας και μοναδικός. Αναντικατάστατος!

Ακόμη και μετά το θάνατό του απέδειξε το μεγαλείο της ψυχής του και την αγάπη του για την ομάδα. Στην διαθήκη του άφησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον ΠΑΟΚ και στον τάφο του ζήτησε επάνω στο μάρμαρο να χαραχθεί ο δικέφαλος αετός.

Η ζωή του
Ο Γιώργος Παντελάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς, προερχόμενοι από τη Σμύρνη. Εγκαταστάθηκε στην Τούμπα, πριν ακόμη ταυτιστεί με τον ΠΑΟΚ. Αποφοίτησε από τη Δημόσια Εμπορική Σχολή και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το μπάσκετ. Παρακολουθούσε αγώνες στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ, όταν γνωρίστηκε με τον τότε έφορο του ΠΑΟΚ, Κρυστάλη Παπαγιαννόπουλο, που του ζήτησε λίγα χρόνια αργότερα να ασχοληθεί με τα διοικητικά. Το 1954 έγινε βοηθός εφόρου στον ΠΑΟΚ, που περιλάμβανε όλα τα αθλήματα ως ερασιτεχνικός σύλλογος και το 1956 ανέλαβε έφορος της ομάδας. Την περίοδο 1958-59 κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ως κόουτς-έφορος του μπάσκετ και στη συνέχεια το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα της ιστορίας του ΠΑΟΚ.

Από το 1960 έως το 1971 υπήρξε γενικός γραμματέας του συλλόγου, σε μία εποχή που αργά αλλά σταθερά άρχισε να χτίζεται ο μεγάλος ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ, που εξελίχθηκε σε αυθεντική έκφραση του ποδοσφαίρου της περιφέρειας. Με πρόεδρο τον Γιώργο Αρβανιτάκη και γενικό γραμματέα τον Γιώργο Παντελάκη ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τα δύο κύπελλα (1972-1974). ΤΟ 1975 ανέλαβε πρόεδρος και με προπονητή τον Γκιούλα Λόραντ ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του ένα χρόνο μετά. Το 1976 ηττήθηκε στις εκλογές από τον Πέτρο Καλαφάτη, ένα χρόνο πριν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει το δεύτερο πρωτάθλημα (1985), με την ομάδα που ουσιαστικά είχε στηθεί από τον Παντελάκη και τους συνεργάτες του. Λίγο αργότερα μετά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον ΠΑΟΚ, που βρισκόταν σε μόνιμη βάση στη σκιά των τριών μεγάλων της Αθήνας.

Του Παναγιώτη Χαραλαμπίδη από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Την σημερινή ανάρτηση την αφιερώνω σε κάποιους ιντερνετικούς φίλους ΠΑΟΚτσήδες για να την κρατήσουν στο αρχείο τους. 'Οπως και το σύνθημα που ακούστηκε στο αεροδρόμιο την Κυριακή το βράδυ "ΠΑΟΚ σ'αγαπώ.... ΠΑΟΚ είσ' ο ένας ..... γκόλ από τον Βύντρα .... δεν έφαγε ΚΑΝΕΝΑΣ"

Σε καμιά προηγούμενη ζωή μου δεν ήμουν ΠΑΟΚ.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Το τσουνάμι και η σταγόνα

Ενα μικρό μόνο μέρος της κάρτας ανεργίας έχει αναρτήσει στο μπλoγκ του, αλλά είναι αρκετό. Διακρίνονται τα αρχικά Ο.Α.Ε.Δ, ο τόπος έκδοσης και η λεζάντα: «...και επισήμως άνεργος». Πάνω αριστερά, αναγράφεται το ποσό της μηνιαίας αποζημίωσης: 473,82. Αναρωτιέμαι: μένει μόνος ή έχει οικογένεια. Απολύθηκε ύστερα από χρόνια προϋπηρεσίας ή ύστερα από λίγους μήνες απασχόλησης. Και ακόμη: γιατί θέλησε να αναρτήσει την κάρτα; Για να το «συνειδητοποιήσει», να το ξορκίσει ή να το ελέγξει;

Ο μπλόγκερ έχει ταυτότητα. Γράφει, επικοινωνεί με τους αναγνώστες του, μοιράζεται σκέψεις ή ανησυχίες. Γύρω του εκατομμύρια «ανώνυμοι» άνεργοι που πυκνώνουν σε εκκωφαντικές μετρήσεις και ακόμη πιο δυσοίωνες προβλέψεις: Στην Κίνα θα φθάσουν τα 25 εκατομμύρια από 20 που είναι σήμερα... Ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθε στα 4,8 εκατομμύρια, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1967... Σε μία μόνο ημέρα οι απολύσεις φθάνουν στις 200.000 παγκοσμίως... Η παγκόσμια ανεργία θα αυξηθεί φέτος στο 6,5%, κατά 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας έναντι του 2007, και ο αριθμός των ανέργων διεθνώς κατά 30 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2007 («Κ» 1/02).

Από τη μία, το «οικονομικό τσουνάμι». Από την άλλη, η σταγόνα στον ωκεανό. Και οι παράπλευρες απώλειες. Τα δεκάδες ζητήματα που ανακύπτουν: πιέσεις των εργοδοτών για συμβάσεις με χαμηλότερες αποδοχές, ωρομίσθιοι, εργασία τριών ημερών, κ.ο.κ. Και ερωτήματα. Πολλά και χωρίς περαιτέρω ερμηνείες. Με κυρίαρχο: Ποιες είναι οι συνέπειες όταν κάποιος εκτοπίζεται (βιαίως) από την αγορά εργασίας; Οταν περνάει στο περιθώριο σε μια κοινωνία που η εργασία καθορίζει όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά και τις σχέσεις, την ποιότητα ζωής, επικοινωνίας, ψυχικής διάθεσης και ισορροπίας; Οταν η ανεργία ισοδυναμεί με κοινωνική ασθένεια αν όχι με μορφή τιμωρίας;

Σε μια συνέντευξη με έναν άνεργο, δεν υπάρχουν διαφωτιστικές απαντήσεις. Στην αρχή μένει εμβρόντητος, μετά προσπαθεί κάτι να ψελλίσει, με σαρκασμό ή επιθετικότητα, στη συνέχεια θυμώνει, καταθλίβεται, περνάει χρόνος για να ισορροπήσει – αν τα καταφέρει. Η ανεργία βιώνεται ως πένθος, ο άνεργος περνάει τα στάδια του πένθους, χρειάζεται στήριξη και συμπαράσταση. «Αισθανόμουν σαν να ήθελα να μπω σε κάποιο γλέντι αλλά δεν με άφηναν γιατί δεν γνώριζαν ποιος είμαι και ούτε ήθελαν να ακούσουν και να μάθουν. Αφού στριμώχτηκα και με τσαλαπάτησαν, μου έδωσαν μια ευκαιρία να μπω αλλά επειδή δεν υπήρχαν αρκετές θέσεις για όλους έπρεπε να πετάξουν κάποιον άλλον έξω».

Η αφήγηση, αλιευμένη από το Διαδίκτυο. Μαρτυρία προσωπική. Για τον καθένα είναι κάπως διαφορετικά. Την επόμενη μέρα, μετά την απόλυση, αρνείσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι. Τα μέλη βαραίνουν. Ο φόβος και η αταξία ορίζουν κάθε σκέψη. Η διαδικασία ανασυγκρότησης –αν υποθέσουμε ότι υπάρχει– είναι αργόσυρτη και έχει μεγάλο κόστος. Αγωνία και χαμηλή αυτοεκτίμηση, σε πρώτο πλάνο. Και πού κουράγιο για αναζήτηση νέας εργασίας. Κοκαλώνεις, παγώνεις, τσακίζεις.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Κώστας Γαβράς, είχε γυρίσει «Το τσεκούρι», μια μαύρη κωμωδία με κεντρικό πρόσωπο ένα απολυμένο στέλεχος χαρτοβιομηχανίας που μεταβάλλεται σε σίριαλ κίλερ, δολοφονώντας –ανόρεχτα και άγαρμπα– όλους τους προικισμένους υποψήφιους για την (πιθανή) θέση του ώστε να απομείνει χωρίς ανταγωνιστές. «Ενα φιλμ νουάρ σε φόντο οικονομικής τρομοκρατίας», δήλωνε τότε ο δημιουργός. «Εγκαταλείποντας τον ουμανισμό βαδίζουμε στον “οικονομισμό”. Κάποτε, ακόμη και τα πιο σκληρά συστήματα, οι αδίστακτες δικτατορίες, υποστήριζαν ότι όλα τα κάνουν για τον άνθρωπο. Σήμερα, όλες οι δημοκρατίες μιλούν για την οικονομία».

Να είσαι, σημαίνει να έχεις, λέει το σύστημα. Και η παγίδα συνίσταται στο ότι εκείνος που έχει το περισσότερο, επιθυμεί το ακόμη πιο πολύ. Κάπως έτσι το σύγχρονο μοντέλο ζωής μετατρέπει το χρόνο σε οικονομικό πόρο ολοένα πιο σπάνιο και πιο ακριβό. Και αν ο χρόνος απελευθερωθεί μια μέρα αναπάντεχα; Ποιος αντέχει να διαχειριστεί την τόση πραγματικότητα που θα τον περιβάλει;

Πόσο προετοιμασμένες είναι οι κοινωνίες να απορροφήσουν το βαρύ πένθος της ανεργίας; Να απορροφήσουν τους κραδασμούς του ανοχύρωτου φόβου και χρόνου...

άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Η αναζήτηση Ευρωπαϊκής στρατηγικής ενέργειας

Η πρόσφατη ρωσο-ουκρανική διένεξη που πάγωσε την Ευρώπη επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής ενέργειας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τη Νίκος Βακάλης, μέλος στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας εξηγεί στη Deutsche Welle ότι το θέμα θα απασχολεί την Ε.Ε. για πολύ ακόμη, διότι:

«Πρώτον γιατί είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι και δεύτερον γιατί τα συμβατικά καύσιμα προκαλούν την κλιματική αλλαγή» και παραδέχεται ότι «και μέσα στην ίδια την ομάδα μας (σημ. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) υπάρχουν διαφορές. Με τις περισσότερες τροπολογίες των Σοσιαλιστών μάλλον θα συμφωνήσουμε τελικά, αλλά οι Πράσινοι ακολουθούν πολύ σκληρή γραμμή».

Δεν συμφωνούν όλοι στην ενεργειακή πολιτική του μέλλοντος. Συμφωνούν όμως στην εκτίμηση ότι οι συμβατικές πηγές ενέργειας ανήκουν στο παρελθόν. Οι ευρωβουλευτές προβλέπουν μεγάλη μείωση της ζήτησης για συμβατική ενέργεια με ταυτόχρονη αύξηση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών κατά 60%. Όσο για την πυρηνική ενέργεια, εδώ η διχογνωμία είναι πιο έντονη από ποτέ. Από τη μία πλευρά οι Πράσινοι την απορρίπτουν κατηγορηματικά, από την άλλη πλευρά οι μεγάλες πολιτικές ομάδες φαίνεται να το ...συζητούν.

«Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς είναι η ελπίδα του μέλλοντος για τη σχάση. Δηλαδή στην τέταρτη γενιά αντιδραστήρων, όπως λένε οι ειδικοί, δεν θα υπάρχουν απόβλητα. Μπορείς λοιπόν να πεις να μην επενδύσουμε στην έρευνα για τους αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς;»

Nabucco και South Stream

Οι Eλληνες ευρωβουλευτές καταβάλλουν συντονισμένη προσπάθεια για να εξασφαλίσουν ρητή δήλωση στήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ενεργειακή σύνδεση Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας και στον αγωγό South Stream, παράλληλα με τον βορειοευρωπαϊκό αγωγό Nabucco. Και απορρίπτουν το επιχείρημα ότι οι δύο αγωγοί μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους:

«Επειδή έχει δημιουργηθεί ένας μύθος περί ανταγωνιστικότητας. Σας πληροφορώ το εξής: ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες είναι τέτοιος που όχι μόνο Nabucco και South Stream χωράνε, αλλά θα πρέπει να ανακαλύψουμε και άλλους αγωγούς. Αυτή τη στιγμή αν θέλεις να έχεις ενεργειακή ασφάλεια, θα πρέπει να κάνεις διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί ότι πρέπει να αυξηθούν τα «στρατηγικά αποθέματα» φυσικού αερίου, τα οποία ήδη διαθέτουν σε υγροποιημένη μορφή πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Επισημαίνει ότι στηρίζει μία νέα συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, αλλά κάνει έκκληση στα κράτη-μέλη «να μιλούν με μία φωνή» σε θέματα ενέργειας, γιατί μόνον έτσι διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της διαπραγμάτευσης. Σημαίνει αυτό ότι η Ευρώπη είχε διχαστεί στην πρόσφατη κρίση Ρωσίας- Ουκρανίας;

«Εγώ δεν θα έλεγα ότι είχε διχαστεί, αλλά ότι δεν είχε πάρα πολύ πειθαρχημένο λόγο», επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, «δεν είχε έναν ενιαίο λόγο. Πάντως θα έλεγα ότι αυτή τη φορά έδειξε τη μεγαλύτερη δυνατή συνοχή η Ε.Ε. Απλά δεν είναι θεσμοθετημένο αυτό. Το ένστικτο της επιβίωσης μας οδήγησε να έχουμε κοινή φωνή. Πρέπει λοιπόν να θεσμοθετηθεί και αυτό ακριβώς προβλέπει η καινούρια Συνθήκη της Λισσαβόνας».

DEUTSCHE WELLE

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Φραγή στα golden boys από τον Ομπάμα.

Αυστηρό πλαίσιο κανονισμών για τους μισθούς ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων που έχουν λάβει «εξαιρετική οικονομική βοήθεια» παρουσίασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, περιλαμβανομένων επιβολής πλαφόν στους μισθούς και νέες ρυθμίσεις για έξοδα όπως πάρτι και ιδιωτικά τζετ.

Μολονότι οι περιορισμοί εφαρμόζονται σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβερνητική προσέγγιση σε ζητήματα απολαβών, από τότε που άρχισε η κρίση, επεκτείνεται στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο.

«Αυτό που έχει εξοργίσει τον αμερικανικό λαό -και δικαίως- είναι το γεγονός ότι τα ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη ανταμείβονται για τους κακούς χειρισμούς τους. Ειδικά όταν η αμοιβή αυτή είναι σε χρήμα φορολογουμένων», δήλωσε ο Ομπάμα.

Οι νέοι κανονισμοί αποτελούν μια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να διασφαλίσει ότι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που έχουν λάβει «χείρα» κρατικής βοηθείας θα πρέπει να δαπανούν με υπεύθυνο τρόπο.

Με βάση τους νέους κανόνες, οι εταιρείες που έχουν λάβει «εξαιρετική βοήθεια» με χρήματα φορολογουμένων δεν θα πρέπει να αμείβουν τα ανώτατα στελέχη με μισθό μεγαλύτερο των 500.000 δολαρίων ετησίως. Οιαδήποτε πρόσθετη αμοιβή θα πρέπει να καταβάλλεται σε δεσμευμένες μετοχές (restricted stocks) οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προτού οι φορολογούμενοι πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Διευκρινίζεται ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί επιβάλλονται μόνο σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τόσο δεινή χρηματοοικονομική κατάσταση ώστε να χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλο ποσό χρημάτων ή άλλη μορφή στήριξης, όπως αυτή που δόθηκε στις AIG, Bank of America και Citigroup.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Στην Ισλανδία το λένε GAME OVER


Το αυτοκίνητο (Volvo του '78) των μετακινήσεων του νέου Υπουργού οικονομικών της Ισλανδίας ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης της χώρας του.

Κάθε Σάββατο κτυπούσαν τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μπροστά στο κοινοβούλιο. Και τελικά, πήραν αυτό που ήθελαν: την παραίτηση του πρωθυπουργού. Πρώτο πολιτικό θύμα της οικονομικής κρίσης, ο συντηρητικός Γκέιρ Χάαρντε εγκατέλειψε την εξουσία την περασμένη Δευτέρα μέσα σε μια μαύρη λιμουζίνα λουσμένη στα αυγά και το μαλακό άσπρο τυρί. Αλλά η «επανάσταση της κατσαρόλας», όπως την αποκαλούν στο Ρέικιαβικ, δεν τελείωσε.

Το περασμένο Σάββατο, για 17η φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι εξοργισμένοι διαδηλωτές ήταν και πάλι πολλοί.

«Δώστε μας πίσω τα λεφτά μας!», έγραφαν τα πανό. «Θέλουμε νέα πρόσωπα στις τράπεζες και την κυβέρνηση», έλεγε ο Σιγκρούν, που δουλεύει σε εταιρεία ακινήτων κι εδώ και δύο μήνες δεν έχει πουλήσει τίποτα. «Η νεογέννητη κόρη μου έχει ήδη ένα χρέος που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες κορώνες», διαμαρτυρόταν ο Λάρους, ένας μεγαλόσωμος γενειοφόρος που ήλθε στη διαδήλωση με το μωρό του.

Την Κυριακή σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Νέα πρωθυπουργός είναι η 66χρονη σοσιαλδημοκράτις Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, πρώην υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και το πιο δημοφιλές στέλεχος της κυβέρνησης που παραιτήθηκε. Στις 25 Απριλίου θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. «Δεν είναι αρκετό: πρέπει να φύγει και ο Ντέιβιντ Οντσον», λέει ένας συνταξιούχος, αναφερόμενος στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

«Γέμισε τις τσέπες του και δεν έκανε τίποτα για να μας σώσει!», συμπληρώνει μια ξανθιά κυρία που φορά ένα παλτό από βιζόν.

Οι Ισλανδοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ την προσβολή που υπέστησαν όταν οι πιστωτικές τους κάρτες δεν έγιναν δεκτές στο εξωτερικό, αλλά ούτε και στο Διαδίκτυο. Ούτε θα ξεχάσουν ότι η βρετανική κυβέρνηση τους έβαλε στο ίδιο καλάθι με την αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν, χρησιμοποιώντας τον περασμένο Οκτώβριο την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να παγώσει τα κεφάλαια των ισλανδικών τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βράδυ μετά τη δουλειά, το πρωί μέσα στις θερμαινόμενες πισίνες, οι Ισλανδοί σκέφτονται το μέλλον τους. Υπάρχουν οι ποιητές, οι μουσικοί, οι φιλόσοφοι, ακόμη και οι μασκοφόροι ακτιβιστές «που είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν το όριο της νομιμότητας». «Πρόκειται για μια πατριαρχική κρίση», λέει η 45χρονη Κριστίν Παλσντοτίρ που εργάζεται σε μια βιβλιοθήκη. «Αυτοί οι νέοι Βίκινγκς έπαιξαν με τα χρήματά μας. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία».

Πολλές κινήσεις πολιτών θέλουν να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να αποτραπεί στο μέλλον οποιαδήποτε συνεργασία ανάμεσα στους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τη δικαιοσύνη. «Παρακολουθούμε τη γέννηση ενός τεράστιου κινήματος πολιτών, ανάλογου μ' εκείνα που ανέτρεψαν τις δικτατορίες της κεντρικής Ευρώπης», λέει ο Καρλ Μπλόντελ, βοηθός αρχισυντάκτη της εφημερίδας Μοργκουνμπλαντίντ. «Το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι βέβαια μια δικτατορία, αλλά έχει κατηγορηθεί συχνά για διαφθορά και νεποτισμό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ακόμη τον δικό μας Βαλέσα!»

Σε αυτό το νησί, η οικονομική θύελλα παρέσυρε τα πάντα: τράπεζες, νόμισμα και αποταμιεύσεις 85.000 ανθρώπων. Επικεφαλής, το 2007, των χωρών με την καλύτερη ποιότητα ζωής, η Ισλανδία των 320.000 κατοίκων τελεί σήμερα υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα πέντε τελευταία χρόνια, το εισόδημα των νοικοκυριών είχε αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 45%. Ταυτόχρονα, το χρέος τους είχε διπλασιαστεί. Όλοι έκτιζαν υπέροχα σπίτια και αγόραζαν αυτοκίνητα 4Χ4, χάρις σε δάνεια που έπαιρναν σε γεν ή ελβετικό φράγκο. «Ήσασταν ένα νεαρό ζευγάρι και είχατε ανάγκη από ένα εκατομμύριο; Σας έδιναν δέκα!», λέει ένας πρώην τραπεζίτης. «Έτσι, κάνατε μια ανακαίνιση, παίρνατε κι ένα home cinema!» Για εγγύηση, ήταν αρκετό να υποθηκευτεί το πατρικό σπίτι.

Το αποτέλεσμα είναι όλος σχεδόν ο πληθυσμός να έχει πληγεί από την κρίση. «Βλέπουμε απίστευτα πράγματα», τονίζει ο Μπλόντελ. «Όπως εκείνα τα πρώην στελέχη επιχειρήσεων, με τα σπίτια των 300 τετραγωνικών που δεν μπορούν να πουλήσουν, κι αναγκάζονται να ζουν με επιδόματα ανεργίας». Η εκείνη την οικογένεια που έρχεται στο συσσίτιο με το τελευταίο μοντέλο Range Rover, αυτό που στην Ισλανδία αποκαλούν σήμερα «Game over» (το τέλος του παιχνιδιού).

Πολλοί Ισλανδοί αναρωτιούνται μήπως θα ήταν καλύτερα να φύγουν από τη χώρα τους, ώστε να μην περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους αποπληρώνοντας το τεράστιο χρέος τους. Ηδη, η πρεσβεία του Καναδά δέχεται πληθώρα αιτήσεων.

«Κι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της κρίσης», λέει ο Γκούναρ Χάραλντσον, διευθυντής του Ινστιτούτου ισλανδικών οικονομικών μελετών. «Οι μισθοί έχουν παγώσει, αν δεν έχουν μειωθεί. Τα νοικοκυριά θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τη φορολογία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, το ΑΕΠ θα μειωθεί το 2009 κατά 9,9%. Η τοπική υπηρεσία απασχόλησης αναμένει 18.000 ανέργους στα τέλη Μαϊου, δηλαδή το 10% του ενεργού πληθυσμού. Οσο για τον πληθωρισμό, έφτασε τον Ιανουάριο το 18,6%. Και όλοι ελπίζουν ότι η λύση θα έλθει από τις Βρυξέλλες, με την ένταξη της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που πριν χρόνια οι Ισλανδοί δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν, για να μην τους πάρουν τα ψάρια οι Ευρωπαίοι ψαράδες.

Πηγή: Le Figaro

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Τα μη αποτελέσματα του Φόρουμ του Νταβός


Δύο ήταν τα ανησυχητικά συμπεράσματα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού forum του Νταβός.

Πρώτον, οι τοπ-μάνατζερ δεν γνώριζαν πώς να χρησιμοποιήσουν τα νέα οικονομικά εργαλεία ενώ δεν είχαν καν επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονούσε η χρήση τους.

Οπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Γιάκομπ Φρένκελ, αντιπρόεδρος της μεγάλης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας AIG, η οποία σώθηκε "στο παρά πέντε" έπειτα από ένεση δισεκατομμυρίων: "Πιστεύω ότι κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να καταλάβει το ρίσκο που παίρναμε. Όλες οι επιχειρήσεις θα σας πουν το ίδιο. Εάν λοιπόν υποθέσουμε, ότι μιλάμε για σοβαρούς ανθρώπους θα πρέπει να αναζητήσουμε το πρόβλημα στο σύστημα".

Το δεύτερο συμπέρασμα από το Νταβός είναι πως η πολιτική δεν έχει στην πραγματικότητα συγκεκριμένες προτάσεις για διέξοδο από την κρίση.

"Το Νταβός έδειξε ότι η παγκόσμια οικονομική ελίτ προχωρά στα τυφλά", σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. "Δεν πρόκειται κανείς μας να κερδίσει το μέλλον, εάν το αφήσει στα χέρια των πρωταγωνιστών του σήμερα, οι οποίοι -όπως φαίνεται- δεν έχουν καμία μακροπρόθεσμη στρατηγική".

"Στο συγκεκριμένο, καυτό ζήτημα, πώς θα βγει η παγκόσμια οικονομία από την κρίση επικράτησε αμηχανία", διαπιστώνει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. "Όποιος ανέμενε μια συγκεκριμένη γραμμή ή συγκεκριμένες προτάσεις προς τους πολιτικούς απογοητεύτηκε. Ακόμη και στα επίκαιρα πολιτικά θέματα, Εγγύς Ανατολή, προστασία κλίματος, φτώχεια, είχε κανείς την εντύπωση ότι από τα ίδια πρόσωπα έπαιρνε τις ίδιες απαντήσεις, άκουγε τα ίδια επιχειρήματα όπως πριν από δύο ή τρία ή τέσσερα χρόνια."

μεταφρασμένο από την Deutsche Welle

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Λογοκρισία internet στην σημερινή Κίνα.

Η Κίνα ξεκίνησε τη νέα χρονιά με άλλη μια επίθεση εναντίον του Internet. Μια κυβερνητική υπηρεσία -με το όνομα Κέντρο Διερεύνησης Παράνομων Πληροφοριών στο Internet- προειδοποίησε 19 δημοφιλείς ιστοσελίδες ότι το περιεχόμενό τους παραβιάζει την κοινωνική ηθική και καταστρέφει τη σωματική και πνευματική υγεία της νεολαίας. Ανάμεσα στις ιστοσελίδες αυτές ήταν η Google και η Baidu (το λογότυπό της στη φωτογραφία).

Λίγες ημέρες αργότερα, οι κινεζικές αρχές περιέλαβαν στη «μαύρη λίστα» άλλες 72 ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων το MSN και το MySpace. Η απαίτηση ήταν η ίδια: να ληφθούν μέτρα ώστε να αφαιρεθεί οποιαδήποτε προσβλητική αναφορά.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδες, είχαν αναγκαστεί να κλείσουν 1.250 ιστοσελίδες και είχαν συλληφθεί 41 άτομα. Ανάμεσα στις δικαιολογίες που αναφέρθηκαν για αυτό το κύμα καταστολής ήταν η δημοσίευση τολμηρών φωτογραφιών. Την ίδια ημέρα, όμως, η Λαϊκή Ημερησία -όργανο της κυβέρνησης- δημοσίευσε φωτογραφίες ενός μοντέλου, της Ζανγκ Ζιγί, με μπικίνι στην παραλία. Και η ιστοσελίδα του πρακτορείου Νέα Κίνα δημοσίευσε μια σειρά από σλάιντς με τίτλο «Τα πιο καυτά μωρά της Κίνας».

Oπως αναφέρει το «Newsweek», οι περιορισμοί που επιβάλλουν τα αυταρχικά καθεστώτα με πρόσχημα την πάταξη της πορνογραφίας αποτελούν συχνά προκάλυμμα για την πάταξη της πολιτικής διαφωνίας. Το Ιράν περιέλαβε πρόσφατα διάφορες αντικυβερνητικές ιστοσελίδες σε μια «μαύρη λίστα» με περισσότερες από 100.000 πορνογραφικές ιστοσελίδες. Και μια μελέτη του OpenNetInitiative, ενός ιδρύματος που παρακολουθεί τη λογοκρισία του Διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι το Βιετνάμ λογοκρίνει την αντιπολίτευση με πρόσχημα την πάταξη της πορνογραφίας. Η περίπτωση της Κίνας δεν αποτελεί λοιπόν κάτι πρωτότυπο. Και δεν αποτελεί έκπληξη ότι ανάμεσα στα θύματα της καταστολής είναι ο δικτυακός τόπος bullog.cn, που έχει συχνά εξοργίσει τις κινεζικές αρχές με τις αναφορές του σε επίμαχα θέματα όπως οι διαδηλώσεις εναντίον χημικών εργοστασίων.

«Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη λογοκρισία της πορνογραφίας χρησιμοποιείται κατά παράδοση στην Κίνα και για τη λογοκρισία της πολιτικής διαφωνίας», επισημαίνει η Ρεμπέκα ΜακΚίνον, ειδικός για το κινεζικό Internet στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η περίοδος που «ευαίσθητες ιστοσελίδες», όπως εκείνες της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιτρεπόταν να λειτουργούν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Το Πεκίνο επεκτείνει τους ελέγχους ενόψει μιας σειράς επετείων. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση στο Θιβέτ, 20 χρόνια από την αιματοχυσία στην πλατεία Τιεν Ανμέν και 60 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ένα πιο άμεσο αίτιο της καταστολής ίσως να είναι η Χάρτα 08, μια έκκληση υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών που απηύθυναν αρκετοί κινέζοι διανοούμενοι πριν από μερικές εβδομάδες.

Η σκλήρυνση του Πεκίνου σημειώνεται τη στιγμή που το Διαδίκτυο μετατρέπεται σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποκάλυψη της κυβερνητικής διαφθοράς. Οταν ο Τσου Ζιουγκένγκ, ένας αξιωματούχος από το Νανζίνγκ, εμφανίστηκε σε μια επίσημη φωτογραφία να φορά ένα ρολόι των 15.000 δολαρίων, οι μπλόγκερ αποφάσισαν να κάνουν μια μικρή έρευνα. Και ανακάλυψαν ότι ο Τσου οδηγεί Κάντιλακ και καπνίζει πανάκριβα τσιγάρα. Η δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα ανάγκασε την κυβέρνηση να διατάξει επίσημη έρευνα.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, δύο κινέζοι αξιωματούχοι ξέχασαν στο μετρό τις αποδείξεις από μια πολυδάπανη περιοδεία στη Βόρεια Αμερική. Η κατακραυγή που προκλήθηκε από τη δημοσίευση του θέματος στο Internet οδήγησε στην άμεση παύση των αξιωματούχων.

Η κυβέρνηση έχει εκσυγχρονίσει τον τελευταίο καιρό τις μεθόδους εντοπισμού της πολιτικής διαφωνίας. Οι λογοκριτές χρησιμοποιούν ιδιωτικές εταιρείες («επιχειρηματίες της λογοκρισίας») για τον σκοπό αυτό και τις έχουν εξουσιοδοτήσει να διατάζουν τις ιστοσελίδες να αφαιρούν τις «προσβλητικές» πληροφορίες.

από το Newsweek της προηγούμενης εβδομάδας