Κατά τη διάρκεια των 22 ημερών που διήρκεσε ο πόλεμος της Γάζας, οι ισλαμιστές της Χαμάς ανέβηκαν στο βήμα κατά τη σύνοδο κορυφής αραβικών και μουσουλμανικών χωρών της Ντόχα, ενώ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (στη φωτογραφία), ηγέτης της οργάνωσης Φάταχ, υποστηριζόμενος από τη Δύση, εμφανίσθηκε τελείως αδύναμος.
"Τη στιγμή που είναι και οι ίδιοι διασπασμένοι, οι Αραβες χρησιμοποιούν την παλαιστινιακή διάσπαση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή", εξηγεί ο Χαλίλ Σαχίν, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής στη Δυτική Όχθη.
"Η παλαιστινιακή επανάσταση έχει αντιμετωπίσει σε όλη την ιστορία της τις απόπειρες των αραβικών χωρών να ελέγξουν τις αποφάσεις της, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διασπάσεις", εξηγεί ο Φάχμι αλ -Ζαάριρ, εκπρόσωπος της Φάταχ. "Αλλά ποτέ δεν έφθασαν στο σημείο να προσκληθεί μία μόνο πλευρά για να εκπροσωπήσει τον παλαιστινιακό λαό, όπως συνέβη στην Ντόχα", στην οποία παρέστη ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, και από την οποία απουσίαζε ο Μαμχούντ Αμπάς.
Ο Αϊμάν Νταράχμεχ, βουλευτής της Χαμάς, δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται σε μια εξωτερική αραβική επέμβαση, εάν θα βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό. "Κάθε χώρα έχει την δική της πολιτική ατζέντα και επιχειρεί να ελέγξει τις παλαιστινιακές αποφάσεις. Αλλά η αδυναμία του Αραβικού Συνδέσμου οδήγησε στην εμφάνιση δύο στρατοπέδων, σε αυτούς που ανθίστανται στο Ισραήλ και σε όσους προσαρμόζονται".
Για τον Μαχμούντ Αμπάς, η Χαμάς αποτελεί εμπόδιο για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία δύο κρατών.
Για τη Χαμάς, οι διασπάσεις έχουν πλήξει τον ένοπλο αγώνα εναντίον του Ισραήλ. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις για μια τρίτη Ιντιφάντα στη Δυτική Οχθη δεν εισακούσθηκαν, καθώς οι πιστές στον Μαχμούντ Αμπάς δυνάμεις εμποδίζουν κάθε διαμαρτυρία.
Ο Μπάσαμ αλ Σάλχι, ηγέτης του Λαϊκού Παλαιστινιακού Κόμματος, που δεν είναι σύμμαχος ούτε της Χαμάς ούτε της Φάταχ, θεωρεί ότι η διάσπαση είναι πιθανόν να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη μακροπρόθεσμα από τον ίδιο τον πόλεμο στη Γάζα.
"Εάν η αποσύνθεση της πολιτικής τους εκπροσώπησης συνεχισθεί, το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση ακόμη χειρότερη από τη Νάκμπα το 1948", προειδοποίησε, αναφερόμενος στην εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
"Ακόμη και αν η Χαμάς έχει άδικο, αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει μια εναλλακτική λύση στην PLO, αλλά να συντελεσθεί η καταστροφή μιας ενωμένης παλαιστινιακής εκπροσώπησης", λέει.
Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου