Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Πολεμικές επιχειρήσεις και ελεγχόμενη ανταπόκριση

Η εικόνα που αφήνουν να βγει προς τα έξω Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί σίγουρα δεν είναι αντικειμενική. Κάθε πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί αυτά που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας προς δικό της όφελος. Χαμάς και Ισραηλινοί παρουσιάζουν στον έξω κόσμο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μέσα από το φίλτρο της λογοκρισίας. Επιτρέπουν την μετάδοση εικόνων μόνο όταν πειστούν ότι τους συμφέρουν. Και οι δύο πλευρές πολεμούν με τα δικά τους μέσα.

Η Χαμάς για παράδειγμα δίνει το πράσινο φως κυρίως για την μετάδοση εικόνων τραυματισμένων ή νεκρών, καθώς και γεμάτων νοσοκομείων. Και λογοκρίνει φωτογραφίες ή μαγνητοσκοπημένο υλικό που δείχνει μαχητές ή στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει αποκλείσει την Λωρίδα της Γάζας για ξένους δημοσιογράφους επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Το Αλ Τζαζίρα ή το CNN παίρνουν πληροφορίες από ανεξάρτητα παλαιστινιακά πρακτορεία ειδήσεων. Το ίδιο ισχύει και για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ή το Reuters.

Ένα επιπλέον πρόβλημα για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι ότι ο όγκος του τηλεοπτικού υλικού είναι τέτοιος, που ακόμα και σταθμοί όπως το France 2 πέφτουν σε παγίδες. Ο γαλλικός σταθμός μετέδωσε εικόνες παλαιστίνιων θυμάτων, οι οποίες υποτίθεται ότι προέρχονταν από επίθεση Ισραηλινών την πρωτοχρονιά του 2008. Στην πραγματικότητα όμως ήταν ένα βίντεο του 2005 που έδειχνε θύματα έκρηξης πυραύλων της Χαμάς που βρίσκονταν πάνω σε φορτηγό.

DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια: