Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Δυτική Όχθη : "Είμαστε όλοι Χαμάς" - οι υποστηρικτές της Φατάχ ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.


Ακόμη κι αν το Ισραήλ κερδίσει στο πεδίο της μάχης ή στους διπλωματικούς διαδρόμους, πληρώνει ήδη το τίμημα στη Δυτική Όχθη: το μίσος στις καρδιές των κατοίκων της μεγαλώνει, μαζί με την αμφισβήτηση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς -τα μεσάνυχτα, σύμφωνα τουλάχιστον με την ερμηνεία του παλαιστινιακού Συντάγματος που κάνει η Χαμάς, η θητεία του λήγει- και της οδού των διαπραγματεύσεων που έχει επιλέξει για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Η επιλογή αυτή είχε, έτσι κι αλλιώς, μικρή απήχηση στους Παλαιστίνιους, αφού δεν τους απέφερε ούτε χαλάρωση της καταστολής, ούτε βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Το μόνο που έγινε ήταν να επεκταθεί ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης. Η απογοήτευση των Παλαιστινίων οδήγησε στην ήττα της Φάταχ του προέδρου Αμπάς στις εκλογές του 2006. Και τώρα έρχεται να προστεθεί σ' αυτήν η οργή από το μακελειό στη Γάζα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής ακολουθούν πολιτική σιδηράς πυγμής απέναντι στις διαδηλώσεις των κατοίκων της Δυτικής Οχθης, συλλαμβάνοντας όποιον τολμά να υψώσει μια σημαία της Χαμάς. Αλλά οι ενδείξεις της ταύτισης με τους κατοίκους της Γάζας είναι παντού. Εννιάχρονα κορίτσια, με τη λέξη «Γάζα» γραμμένη με κόκκινο μελάνι στο μέτωπό τους, ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην κεντρική πλατεία αλ-Μανάρα της Ραμάλα.

Οι ηγέτες της Φάταχ, που έχασε τον έλεγχο της Γάζας τον Ιούνιο του 2007, είναι διχασμένοι ανάμεσα στην ελπίδα ότι η Χαμάς θα ηττηθεί, και στο φόβο που τους προκαλεί η οργή του παλαιστινιακού λαού για τις ισραηλινές επιχειρήσεις. «Αν η Χαμάς νικήσει και οι Ισραηλινοί υψώσουν λευκή σημαία, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στα αραβικά καθεστώτα», σημειώνει ο Ζιάντ Αμπού Εϊν, υφυπουργός για τους κρατούμενους, που έχει εμπειρία 13 ετών από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο Μπάσεμ Χούρι, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών, εγκαινίασε την Εθνική Εκστρατεία για την Ανακούφιση της Γάζας κρατώντας μια φωτογραφία από την εφημερίδα αλ-Αγιάμ που δείχνει το κεφάλι ενός κοριτσιού θαμμένου στα ερείπια. «Αυτό είναι απίστευτο», λέει στον ανταποκριτή της Ιndependent. «Με ποιο τρόπο θα βοηθήσει αυτή η επιχείρηση τους Ισραηλινούς; Το μόνο που θα κάνει είναι να στρατολογήσει κι άλλο κόσμο για τη Χαμάς».

Πολλά ηγετικά στελέχη της Φάταχ συνοδεύουν τις εκκλήσεις τους για εθνική ενότητα με κατηγορίες εναντίον της Χαμάς.

Οι απλοί Παλαιστίνιοι, όμως, τα βάζουν με όλους τους άλλους, εκτός από τη Χαμάς. «Είμαστε θυμωμένοι με τους Εβραίους και το μίσος που αισθανόμαστε έχει αυξηθεί», λέει ένας δάσκαλος σε ένα σχολείο που διαχειρίζεται η Παλαιστινιακή Αρχή. «Είμαστε θυμωμένοι με την Παλαιστινιακή Αρχή και είμαστε έξαλλοι με τα αραβικά καθεστώτα. Όταν συγκαλούν κάποια διάσκεψη, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν το πράσινο φως στο Ισραήλ για να κάνει ό,τι θέλει».

Ενας άλλος υπάλληλος της Παλαιστινιακής Αρχής από τη Νάμπλους προσθέτει: «Θέλω να εκπαιδεύσω τα παιδιά μου για να μισούν το Ισραήλ. Αν δεν μπορώ να κάνω εγώ κάτι, ίσως να μπορούν τα παιδιά μου. Θα τους εκπαιδεύσω να πολεμήσουν εναντίον του Ισραήλ».

Πηγή: The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια: