Η λύση στην ρωσο-ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ραρ από τη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής είναι η Ουκρανία να πληρώσει τη Μόσχα σε διεθνείς τιμές, και η Ρωσία να δεχτεί τη διευθέτηση του ουκρανικού χρέους, ειδάλλως κινδυνεύει να χάσει το σημαντικότερο πελάτη της, την Ε.Ε.
Ο κ. Ραρ στη συνέντευξη που έδωσε στο Deutschlandfunk εξηγεί την κατάσταση.
Η Ουκρανία προσπαθεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση ως χώρα-τράνζιτ «για να αποσπάσει από τη Ρωσία την καλύτερη δυνατή τιμή, καθιστώντας όμηρους τους Ευρωπαίους». Είχε στο τραπέζι μία πολύ καλή ρωσική πρόταση, 200 δολάρια τα 1.000 κ.μ., αλλά την απέρριψε «διότι οι Ρώσοι πίσω από αυτή την πρόταση έκρυβαν την επιδίωξή τους για μία άλλη συμφωνία με την Ουκρανία: να ιδιωτικοποιηθεί μέρος του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας. Αυτό όμως δεν το θέλει η Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά η χώρα μόνη της δεν μπορεί να συντηρήσει το σύστημα αγωγών και παρουσιάζονται κάθε λίγο προβλήματα. Η τιμή που υπάρχει τώρα στο τραπέζι, 400 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, πιστεύω ότι είναι μία τιμή διαπραγμάτευσης», λέει ο κ. Ραρ, αλλά η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να κατεβεί, αν η Ουκρανία δεν πληρώσει τα παλαιότερα χρέη.
«Το αέριο που έπαιρνε παλιότερα φτηνά από το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν και το πουλούσε ακριβά στην Ουκρανία, αυτό το αέριο το παίρνει σήμερα η Ρωσία στην κεντρική Ασία σε τιμές της παγκόσμιας αγοράς. Η Ουκρανία αξιώνει έναν ειδικό ρόλο, που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Και μην ξεχνάτε και τα πολιτικά κόμματα στην Ουκρανία που αξιοποιούν τη διένεξη στη μεταξύ τους αντιπαράθεση. Οι ειδικοί περιμένουν περί το Μάιο ή Ιούνιο του τρέχοντος έτους δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου, άρα θα πέσει αυτόματα και η τιμή του αερίου. Τότε θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις. Αλλά δεδομένο παραμένει ένα: η Ρωσία δεν πρέπει να εκφοβίσει τους σημαντικότερους πελάτες της, δηλαδή την Ε.Ε. Γι΄ αυτό και θα ήταν φρόνιμο να κλείσει τα μάτια σε μια συμφωνία για τα χρέη της Ουκρανίας, διότι υπάρχει ο κίνδυνος, αν οξυνθεί η διένεξη με την Ουκρανία, να χάσει για τα επόμενα χρόνια τις χώρες της Ε.Ε. από σίγουρους πελάτες της», σημειώνει ο Γερμανός αναλυτής.
DEUTSCHE WELLE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου