Ε ξι εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης θα χαθούν φέτος και του χρόνου στις χώρες της Ε.Ε., ενώ ο αρμόδιος επίτροπος προαναγγέλλει νέα αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, μεταθέτοντας πλέον την ανάκαμψη για το 2010.
Η Ρουμανία είναι η πρώτη βαλκανική χώρα της Ε.Ε. που απειλείται με κατάρρευση, με το Βουκουρέστι να ζητάει επειγόντως κοινοτική στήριξη, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ήδη κάνει λόγο για είσοδο σε μεγάλη ύφεση.
«Θα έχουμε αρνητικό αναπτυξιακό ρυθμό για πρώτη φορά σε διάστημα 60 ετών το 2009 κατά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων του Οργανισμού την άνοιξη», τόνισε ο κ. Στρος-Καν.
Τη δραματική επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβεβαίωσαν χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, αλλά και οι υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με τον Ισπανό επίτροπο, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες προβλέψεις (19ης Ιανουαρίου) διαπιστώθηκε ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της οικονομίας, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να προχωρήσει το Μάιο σε νέα δυσμενέστερη αναθεώρηση.
Ο κ. Αλμούνια ομολόγησε ότι έπεσε έξω όταν έλεγε τον Ιανουάριο ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα αρχίσει η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τώρα τη μεταθέτει για το 2010 και βλέπουμε...
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, ο οποίος διαπιστώνει ότι η ύφεση είναι πολύ βαθιά και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κανένα απολύτως σημάδι όχι ανάκαμψης, αλλά έστω και σταθεροποίησης της κατάστασης.
Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από τα κράτη-μέλη έχουν εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αφού κόστισαν 400 δισ. ευρώ ή 3,3% του κοινοτικού ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό οι «27» αποφάσισαν να απαντήσουν αρνητικά στην έκκληση του Αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα για νέα πακέτα ανάκαμψης από την πλευρά των Ευρωπαίων. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύθηκε ως «κόντρα» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος να προχωρήσει σε σχετική διάψευση.
Οι δραματικές εξελίξεις έχουν και το πρώτο θύμα στα Βαλκάνια. Πρόκειται για τη Ρουμανία, της οποίας το ισοζύγιο βρίσκεται πλέον σε τραγική κατάσταση, εξαιτίας της μαζικής εξόδου ξένων κεφαλαίων. Ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στον κ. Αλμούνια, ζητώντας επισήμως να κάνει χρήση του κοινοτικού ταμείου για τη στήριξη του ισοζυγίου.
Ο Ισπανός επίτροπος απάντησε θετικά, αλλά, όπως είπε, στο «τραπέζι» θα κάτσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η ρουμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει για τους όρους υπό τους οποίους θα δοθούν τα δάνεια. Το κοινοτικό ταμείο έχει ήδη διαθέσει 10 από τα 25 δισ. ευρώ σε Ουγγαρία και Λετονία.
Το χειρότερο, όμως, νέο ήρθε από το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Σε έγγραφο που υιοθέτησε χθες και θα στείλει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες) επισημαίνει ότι η ύφεση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 6 εκατ. θέσεων εργασίας φέτος και του χρόνου, πλήττοντας πολίτες και νοικοκυριά με σοβαρές κοινωνικές παρενέργειες.
«ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΜΕ»
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου