Ο σύνδεσμος αμερικανικών επιχειρήσεων βιοκαυσίμων εκτιμά ότι οι προηγμένες μονάδες διύλισης βιοκαυσίμων είναι ικανές να δημιουργήσουν πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μέσα στα ερχόμενα χρόνια.
Έκθεση, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Τετάρτη από το σύνδεσμο Biotechnology Industry Organization, αναφέρει ότι ο τομέας αυτός των προηγμένων βιοκαυσίμων που δεν προέρχονται από καλαμπόκι, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 800.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2022.
Ο Μπρεντ Έρικσον, διευθύνων σύμβουλος του τομέα βιομηχανίας και περιβάλλοντος του συνδέσμου ΒΙΟ, λέει ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση απειλεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη των προηγμένων βιοκαυσίμων. «Πάνω από 20 προγράμματα προηγμένων βιοκαυσίμων είναι έτοιμα για εκκίνηση, αλλά δεν βρίσκουν χρηματοδότηση», λέει ο κ. Έρικσον.
Παρά την ύφεση, όμως, δύο όμιλοι προηγμένων βιοκαυσίμων ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν τις δραστηριότητές τους. Η Verenium Corp. και ο κολοσσός του πετρελαίου ΒΡ PLC σχεδιάζουν να κατασκευάσουν διυλιστήριο βιοκαυσίμων αξίας 300 εκατ. δολαρίων στην κομητεία Χάιλαντς της Φλόριντα. Το εργοστάσιο θα έχει παραγωγική ικανότητα 36 εκατ. γαλονιών καυσίμου το χρόνο, που θα προέρχονται από ζαχαροκάλαμο και υποπροϊόντα κυτταρίνης.
Την ίδια ώρα, η DuPont Co. και η δανέζικη Danisco A/S δημιούργησαν όμιλο, με στόχο την κατασκευή εργοστασίου επίδειξης στο Τενεσί, που θα παράγει αιθανόλη από υποπροϊόντα καλαμποκιού.Ο νέος όμιλος ευελπιστεί το εργοστάσιο-πρότυπο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους και τα πρώτα εμπορικά τέτοια διυλιστήρια να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2012, σύμφωνα με τον Τζακ Χάτνερ, αντιπρόεδρο του ομίλου.
Ο κ. Χάτνερ εκτιμά ότι η κυριότερη πρόκληση αφορά στη βελτίωση της μεθόδου παραγωγής, έτσι ώστε η κυτταρινική αιθανόλη να καταστεί ανταγωνιστική των βιοκαυσίμων που βασίζονται στο καλαμπόκι.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΒΙΟ, η παραγωγή και διύλιση προηγμένων βιοκαυσίμων θα συνεισφέρει 5,5 δισ. δολάρια το 2012 στην αμερικανική οικονομική ανάπτυξη και 37 δισ. δολάρια το 2022.
Το συνολικό οικονομικό όφελος των προηγμένων βιοκαυσίμων μπορεί να φθάσει τα 150 δισ. δολάρια μέχρι το 2022, σύμφωνα πάντα με το ΒΙΟ.
Τα πορίσματα της έκθεσης του ΒΙΟ ενισχύονται από μελέτη των εργαστηρίων Sandia και της General Motors, που εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παράγουν αρκετή αιθανόλη, ώστε να υποκαταστήσουν με αυτή το ένα τρίτο των αναγκών τους σε βενζίνη, μέχρι το 2030.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Η πράσινη οικονομική λύση θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα του διεφθαρμένου (και αποδομημένου) τον τελευταίο καιρό καπιταλισμού. Θα δώσει λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο αγροτών (παραγωγών) και εργατών στην βιομηχανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου