Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ποδόσφαιρο και πολιτική (φάουλ του Ζιντάν?)

Ο Ζινεντίν Ζιντάν ετοιμάζει άλλη μια έκπληξη για την οποία μπορεί μια μέρα να μετανιώσει. Φυσικά δεν έχει πει σε κανέναν τίποτα, όπως το συνηθίζει. Oπως μεταδίδει όμως ο ανταποκριτής της Corriere della sera στο Παρίσι, ο πρώην άσσος της Εθνικής Γαλλίας έχει αποφασίσει να στηρίξει την εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Ο «Ζιζού» μετέβη στην Αλγερία στην αρχή της περασμένης εβδομάδας με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Μπουτεφλίκα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τη μητέρα του και τα τρία παιδιά του. Επισκέφθηκε τις οάσεις της ερήμου, έμεινε σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, παρακολούθησε θεάματα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και υποσχέθηκε στήριξη στον πρόεδρο.

Ο συνδυασμός ποδοσφαίρου και πολιτικής φέρνει ψήφους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, από την Ιταλία του Μπερλουσκόνι μέχρι τη Λιβερία του κεντρικού επιθετικού και παρά λίγο προέδρου Ζορζ Ουεά. Ηταν λογικό λοιπόν να προσπαθήσει και ο πρόεδρος της Αλγερίας να εκμεταλλευτεί τη φιλία του με τον πρώην ποδοσφαιριστή. Η φιλία αυτή γεννήθηκε το 2006, όταν ο Ζιντάν επισκέφθηκε ύστερα από χρόνια τη γη των προγόνων του και έγινε δεκτός με τιμές μεγαλύτερες από εκείνες των προέδρων. Η αλγερινή τηλεόραση παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό την επίσκεψή του, από την ώρα που κατέβηκε από το αεροπλάνο μέχρι την επιστροφή του στη Γαλλία.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πάλι, κάλυψαν αυτή την επίσκεψη με φανερή επιφυλακτικότητα. Ισως να ήθελαν να προστατεύσουν τον Ζιντάν, τον οποίο δεν κατάφερε να βγάλει από τις καρδιές των Γάλλων ούτε η περίφημη κεφαλιά του στο στήθος του ιταλού ποδοσφαιριστή Ματεράτσι, που στοίχισε στην Εθνική Γαλλίας το Μουντιάλ. Θα αλλάξει άραγε αυτή η κατάσταση μετά την επίμαχη απόφασή του να στηρίξει τον Μπουτεφλίκα;

Γεννημένος στη Μασσαλία από αλγερινούς γονείς, ο Ζιντάν ήταν και παραμένει το έμβλημα της πολιτιστικής ενοποίησης που προωθεί εδώ και χρόνια το Παρίσι. Ο ίδιος και η εθνική του ομάδα, φτιαγμένη από μετανάστες, αποτέλεσαν την απόδειξη της συνύπαρξης των πολιτισμών. Η στήριξη που παρέχει όμως σε έναν πολιτικό ο οποίος δεν ακολουθεί ακριβώς το τρίπτυχο «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» απειλεί να χαλάσει αυτή την εικόνα. Ολοι θυμούνται ότι το 2001, στο απόγειο της δόξας του, είχε αρνηθεί πρόσκληση σε δείπνο του βασιλιά της Ισπανίας με αφορμή την επίσκεψη του Μπουτεφλίκα. «Συγγνώμη, αλλά είμαι Γάλλος, όχι Αλγερινός», είχε απαντήσει. Είναι φανερό ότι από τότε κάτι έχει αλλάξει.

O πρώην ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους και της Ρεάλ έχει ασχοληθεί με την πολιτική μόνο μία φορά μέχρι τώρα: όταν ζήτησε εμμέσως το 2002 από τους Γάλλους να μην ψηφίσουν τον Ζαν-Μαρί Λεπέν. «Σας ζητώ να προσέλθετε στις κάλπες», είχε τονίσει πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, «γιατί η αποχή μπορεί να ευνοήσει ένα κόμμα που δεν σέβεται τις αρχές της Γαλλίας».

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Αλγερία σε τρεις εβδομάδες. Ο Μπουτεφλίκα έχει εκλεγεί ήδη δύο φορές πρόεδρος, το 1999 και το 2004, αλλά χάρις στην τροπολογία του Συντάγματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Πρώην υπουργός του Μπεν Μπέλα, ο Μπουτεφλίκα προώθησε την εθνική συμφιλίωση, αλλά μπήκε στο στόχαστρο των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πολιτική που ακολούθησε στον τομέα αυτό.

Από την Corriere della sera

Δεν υπάρχουν σχόλια: