Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Επιστολές Καραθεοδωρή στο υπ. Παιδείας

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους θα κατατεθεί μεγάλος αριθμός επιστολών του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (1873-1950), που αγόρασε το υπουργείο Παιδείας σε πρόσφατη δημοπρασία του οίκου «Π. Βέργος» στην Αθήνα. «Είναι η αλληλογραφία ανάμεσα στον Καραθεοδωρή και τον καθηγητή Αρτουρ Ρόζενταλ (1887-1959), επιστολές στα γερμανικά που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές», είπε στην «Κ» η κ.α Ευγενία Κεφαλληναίου, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας κατόρθωσε να αγοράσει τις 38 επιστολές σε σχετικά προσιτή τιμή (29.900 ευρώ) προωθώντας την πολιτική αγοράς σημαντικών κειμηλίων ή ιστορικών τεκμηρίων. Στην ίδια δημοπρασία, το υπ. Παιδείας αγόρασε και ένα άλλο ιστορικό αρχείο με θέμα την Ύδρα στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ορισμένα από τα αποκτήματα πηγαίνουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και άλλα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Δύο μεγάλες μορφές

Οι επιστολές, που ανήκαν σε ιδιωτική συλλογή, φέρουν την υπογραφή C. Caratheodory και γράφτηκαν σε δύο χρονικές περιόδους. Το 1916-17, όταν δούλευε το έργο του «Μαθήματα Πραγματικών Συναρτήσεων» που εκδόθηκε το 1918 (και αλληλογραφούσε για το θέμα αυτό με τον Ρόζενταλ στη Γοτίγγη και στο Μόναχο) και το 1938-39 όταν επρόκειτο να κυκλοφορήσει η τρίτη αναθεωρημένη έκδοση του ιδίου έργου. Οι επιστολές αφορούν επίσης τη «Θεωρία του Μέτρου», μία εργασία του Ρόζενταλ για τη συμβολή του Καραθεοδωρή στην επιστήμη των Μαθηματικών. Στη δεύτερη ενότητα των επιστολών, από τα τέλη της δεκαετίας του ’30, διαφαίνεται η αγωνία του Ρόζενταλ να διαφύγει στις ΗΠΑ, όπου και εγκαταστάθηκε και συνέχισε το ακαδημαϊκό του έργο. Στη συλλογή που αγόρασε το υπ. Παιδείας περιλαμβάνονται επίσης ταχυδρομικά δελτάρια, 20 επιστολές πλήρεις με τους φακέλους τους και μία επιστολή του Καραθεοδωρή προς την κ. Ρόζενταλ το 1938.

Η απόκτηση αυτού του αρχείου έχει ήδη χαιρετισθεί με μεγάλη ικανοποίηση από τους πολλούς θαυμαστές του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, όπως είναι ο Σύνδεσμος των Φίλων του. Είναι σημαντικό να εμπλουτίζεται στην Ελλάδα το υλικό που αφορά αυτήν την κορυφαία προσωπικότητα.

Νίκος Βατόπουλος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (29/1/08)

Δεν υπάρχουν σχόλια: